Οι καυτές ατάκες του debate των πολιτικών αρχηγών

(upd 3) Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών για την οικονομία και τις κοστολογήσεις των προγραμμάτων. Η εξωτερική πολιτική και η Τουρκία. Αναψε φωτιές το θέμα των παρακολουθήσεων.

Οι καυτές ατάκες του debate των πολιτικών αρχηγών

Ολοκληρώθηκε το debate των πολιτικών αρχηγών, το πρώτο μετά από οκτώ χρόνια με την οικονομία, την ενέργεια, τους νέους και τις συμμαχίες της επόμενης ημέρας να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.

Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Παγκόσμιο το πρόβλημα του πληθωρισμού. Τρεις τρόποι παρέμβασης έγιναν από εμάς: καλάθι νοικοκυριού και περισσότερος ανταγωνισμός, έκτακτη στήριξη, μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς. Κεντρική δέσμευση την επόμενη τετραετία η αύξηση των μισθών.

Οι τιμές και των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες. Αν κρίνουμε ότι εξακολουθούμε να έχουμε πρόβλημα, θα συζητήσω επέκταση του market pass. Οπου δοκιμάστηκαν μειώσεις του ΦΠΑ, δεν είχαν αποτέλεσμα.

ΤΣΙΠΡΑΣ: Απόλυτα κοστολογημένο και ρεαλιστικό το πρόγραμμά μας. Η ΝΔ έβγαλε διαφορετικά ποσά. Πέρα από το κόστος κάθε δαπάνης, όμως, υπάρχουν και έσοδα. Όπως από φορολόγηση υπερκερδών επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμά θα έχει κόστος σε αυτές τις επιχειρήσεις και τα funds, αλλά και σε όσους έβγαλαν δισ. την περίοδο της κρίσης. Είναι ντροπή όσοι έδωσαν 10 δισ. σε απευθείας αναθέσεις να μας λένε «πού θα βρείτε να δώσετε αυξήσεις».

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Στόχος μας σταθερότητα με προοπτική, δήλωσε επιμένοντας στην άρνηση να αναλάβουν πρωθυπουργοί οι Κ. Μητσοτάκης-Αλ. Τσίπρας. Εχουμε οικονομικό πρόγραμμα και αυτό είναι κοστολογημένο. Υπάρχει τεράστιο θέμα με τις φορολογικές αδικίες, δεν μπορεί οι πλούσιοι να καπηλεύονται τις θυσίες των Ελλήνων. Λέμε «ναι» στη σταθερότητα.

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Ο ελληνικός λαός είναι γονατισμένος. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει προτάσεις για άμεσα προβλήματα (συμβάσεις εργασίας, κατώτατο μισθό κ.τλ.) τα οποία άλλα κόμματα δεν τα ψήφισαν στη Βουλή, ενώ είναι φιλολαϊκά προγράμματα. Το πρόγραμμά μας δεν είναι ανεφάρμοστο. Δεν γίνεται το 95% των φόρων να πληρώνουν οι εργαζόμενοι και το 5% το κεφάλαιο.

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κάθε χώρα πρέπει να έχει «plan b» ακόμα και στο θέμα των νομισμάτων. Ολες οι χώρες έχουν, ακόμα και η Γερμανία. Εμείς λέμε αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και φορολογικού μοντέλου. Λέμε οριζόντιος φόρος 15% σε όλους, αλλά αν σε πιάσω να φοροδιαφεύγεις θα πας φυλακή.

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι το νόμισμα πρέπει να το υπηρετούν οι άνθρωποι και όχι το νόμισμα, το ευρώ, τους ανθρώπους; Εχει κόστος να βγεις από το ευρώ. Το «Δήμητρα» είναι σύστημα πληρωμών, δεν είναι νόμισμα. Ποτέ δεν καταθέσαμε πρόταση για «παράλληλο νόμισμα». Η χώρα βαδίζει σε ναρκοπέδιο της διεθνούς οικονομίας χωρίς άμυνες σε αυτό που έρχεται.

Εξωτερική πολιτική

ΤΣΙΠΡΑΣ: Ημασταν από τους πρώτους που ενίσχυσαν την άμυνα με την αναβάθμιση των F-16. Δεν υπερψηφίσαμε εξοπλιστικά όταν υπάρχει θέμα υπερκοστολόγησης ή δεν ζητήθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις. Θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που υπέγραψε η χώρα, αλλά θα διεκδικήσουμε τη δυνατότητα να φέρουμε έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Η Τουρκία έχει το 60% των προγραμμάτων της στην εγχώρια βιομηχανία.

Η φύλαξη των συνόρων είναι αυτονόητη. Εμείς δεν γκρεμίσαμε τον φράχτη, ούτε θα πάμε αντίθετα με τις εισηγήσεις των ειδικών, αλλά δεν κοροϊδεύουμε. Το προσφυγικό δεν λύνεται με φράχτες, αλλά με μια νέα συμφωνία για το προσφυγικό. Μην κοροϊδεύουμε όπως ο Τραμπ.

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν δέχτηκα ποτέ επίσημη πρόσκληση συνάντησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής το μεγάλο επίδικο είναι η σχέση με την Τουρκία. Εμείς πρέπει να ζητάμε ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική με άρση του βέτο, αναγνώριση ότι τα σύνορα δεν είναι μόνο ελληνικά, αλλά και ευρωπαϊκά. Παράλληλα ζητά ευρωστρατό.

Πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε στην ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Τουρκίας.

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Οι εξοπλισμοί που έγιναν με χώρες όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ υπηρετούν συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Μιας συμμαχίας που ασκεί επιθετικές ενέργειες σε άλλους λαούς και εμπλέκει και τη χώρα μας. Οι εξοπλισμοί οδηγούν μόνο σε συμμετοχή σε επιθετικές ενέργειες. Η Ελλάδα γίνεται στόχος αντιποίνων.
Αν γινόμασταν εξουσία, σύμμαχοί μας θα είναι όλες οι χώρες του κόσμου, γιατί ο λαός θα συμμετέχει. Αν συμβεί αυτό, δεν θα είναι όλα στάσιμα στον περίγυρο, ούτε στα Βαλκάνια, ούτε στην Τουρκία. Εμείς δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους λαούς.

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σε έναν πολυπολικό κόσμο αποφασίζεις με ποιους θα πας. Δεν μπορείς να πηγαίνεις μονόπαντα σε έναν πόλο. Με τη Δύση χάσαμε τη Μακεδονία και τη μισή Κύπρο. Για εμάς το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιον θα είμαι. Ακόμα και με τους Κινέζους ή τους Ρώσους αν κερδίζω. Δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο.
Αν γινόμουν ΥΠΑΜ θα γύριζα πίσω τα όπλα που πήραμε από τα νησιά και θα δρούσα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτά θα τα ανατρέχουμε υπηρετώντας τα εθνικά δίκαια.

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Η προάσπιση του εθνικού χώρου είναι καθήκον όλων. Πρέπει να κρατήσουμε τα ερείσματα στο διεθνές πεδίο. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν θα ζητήσουμε άδεια να χρησιμοποιήσουμε τα ακριβά μας όπλα για τον υπερασπιστούμε. Το παν είναι η αποτροπή. Πρέπει να ξεχάσουμε τις διμερείς συζητήσεις με την Αγκυρα, αλλά να στραφούμε σε μια διεθνή διάσκεψη με ένα θέμα, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Αν καταληφθεί μια βραχονησίδα, πρέπει να κάνεις πολλά τηλεφωνήματα και να ακούσεις τι θα πει η ηγεσία του στρατού.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι υποχρέωση κάθε κυβέρνησης. Μετά από 10 χρόνια μνημονίων υπήρχαν υστερήσεις. Τα προγράμματα που τρέξαμε έγιναν χωρίς αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς κανόνες, δεν επιδέχονται επαναδιαπραγμάτευση. Επρεπε να διαχειριστούμε μια εξαιρετικά επιθετική Τουρκία. Χτίσαμε πανίσχυρες συμμαχίες.

Θα σεβαστούμε την κρίση του τουρκικού λαού. Εγώ είμαι διατεθειμένος να συζητήσω με όποιον επιλέξει. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός είναι συστημικά καταγεγραμμένος στο DNA όλων των τουρκικών κομμάτων. Δεν έχω αυταπάτες.

Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Η Ελλάδα μπήκε με τις παρακολουθήσεις για πρώτη φορά στο στόχαστρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για θέματα θεσμών. Εγώ εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη, ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τους πολιτικούς. Η κυβέρνηση έστησε ασπίδα στο στενό συγγενή του πρωθυπουργού και επιχειρηματίες. Η κρίση εμπιστοσύνης έχει να κάνει και με συμπεριφορές άλλων κομμάτων, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει τον καταδικασμένο Ν. Παππά στα ψηφοδέλτια.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ζητούν αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή στον ορισμό ανώτατων δικαστών. Χρειάζεται εκσυγχρονισμός και θεσμικές αλλαγές για να πάμε σε ευρωπαϊκή κανονικότητα. Δεν γίναμε Ουγγαρία, λέει η PEGA, αλλά είμαστε σε δρόμο να γίνουμε.

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Εμεις δεν είπαμε ποτέ ότι Τσίπρας και Μητσοτάκης είναι το ίδιο. Λέμε ότι έχουν κοινές στρατηγικές στοχεύσεις, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και τα προαπαιτούμενα, την ενεργειακή πολιτική κ.ά. Δεν δίνουμε ανοχή σε μια τέτοια κυβέρνηση. Όταν ο λαός μας δώσει την πλειοψηφία μπορούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας.

Το ΚΚΕ δέχεται ελέγχους στα οικονομικά του. Αυτό που αρνούμαστε είναι δώσουμε λίστα στο κράτος για το ποιος μας ενισχύει.

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πιστεύω στις δημοσκοπήσεις. Εχει δικαίωμα να ψηφίζει ο Ηλ. Κασιδιάρης. Δεν μπορεί η δικαστική ηγεσία να κόβει τον δρόμο σε κάποιον. Μόνο ο ελληνικός λαός. Σε ότι αφορά τις υποκλοπές δεν μπορείς να παρακολουθείς πολιτικούς αρχηγούς. Με ακαταδίωκτο δεν υπάρχει δημοκρατία, δεν μπορεί να υπάρχει σε τραπεζίτες.

Κάποιοι έχουν το know how στις αποστασίες. Συνεργασία με κόμμα που κάνει απευθείας αναθέσεις δεν πρόκειται να κάνω ποτέ.

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Το κράτος μας θυμίζει ελβετικό τυρί. Λείπουν κομμάτια. Τις εφορίες μας δεν τις ελέγχει η κυβέρνηση. Η εφορία δεν έχει έλεγχο στο λογισμικό της. Ξέρετε χώρα που να έχει υπερταμείο; Εχουμε κυβέρνηση που γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της το ΣτΕ, μια εξεταστική στη Βουλή που αν έκανε στις ΗΠΑ αυτά που έκανε θα πήγαιναν κάποιοι φυλακή.

Το κόμμα μας προτείνει τη δημιουργία σώματος δίωξης μεγαλοεπιχειρηματικού εγκλήματος. Είναι μια τομή. Σε ότι αφορά τα δικά μου λάθη, ρωτώ γιατί ο Κ. Μητσοτάκης δείλιασε και δεν έκανε εξεταστική για το 2015.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ για το θέμα των υποκλοπών αλλά ανέλαβα την ευθύνη μου και έκανα δυο δεσμεύσεις: διαλεύκανση από τη Δικαιοσύνη και διόρθωση αστοχιών ρυθμιστικού χαρακτήρα. Είπα εξαρχής ότι δεν έπρεπε να γίνει η παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Θέλω να ελπίζω ότι η ΕΥΠ θα μπορεί να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες στον εκάστοτε πρωθυπουργό.

Οι εξηγήσεις για τις παρακολουθήσεις που έγιναν δεν ήταν επαρκείς. Ο κος Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανένα κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Αυτή η υπόθεση ήταν σκιά για την κυβέρνησή μας. Σύμφωνα με τον Economist όμως η δημοκρατία μας έχει κάνει πρόοδο.

ΤΣΙΠΡΑΣ: Κάθομαι ανάμεσα στους δυο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης (σ.σ. Μητσοτάκης – Ανδρουλάκης) που ο πρώτος παρακολουθούσε τον δεύτερο. Υπήρξε εθνικός λόγος που τον παρακολουθούσε; Γιατί παρακολουθούσαν τον αρχηγό του στρατεύματος; Ας δώσει σήμερα κάποιες εξηγήσεις. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο λέει ότι ενορχηστρωτής ήταν ο πρωθυπουργός.

Εχουμε απλή αναλογική αλλά και απλή λογική. Μπορούμε και πρέπει να δούμε τα προγράμματά μας για να κάνουμε συγκλίσεις. Απευθύνομαι στις προοδευτικές δυνάμεις. Η απλή αναλογική μπορεί να δώσει κυβέρνηση πρώτου – τρίτου κόμματος. Απευθύνομαι σε όλα τα κόμματα για πρόγραμμα που θα δώσει ανάσα. Πιστεύω ότι θα δούμε συγκλίσεις μετά τις εκλογές.

Είναι φυσιολογικό πηγαίνοντας στις εκλογές να υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα σε κόμματα που έχουν συγκλίσεις. Ακουσα τον κο Κουτσούμπα να λέει ότι δεν είναι όλοι ίδιοι. Κρίσιμο είναι ο λαός να δώσει συσχετισμούς. Ο πρώτος θα έχει τον πρώτο λόγο. Κανείς δεν μπορεί να οικειοποιηθεί το ποιος θα έχει το λόγο για το ποιος θα τον κυβερνήσει.

Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Καμιά αντιλαϊκή κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί το ΚΚΕ. Δεν υπάρχουν ένα δυο ζητήματα, η βάση εισαγωγής ή κάποιες προσλήψεις. Η συνολική πολιτική είναι αντίθετη με αυτό που προτείνουμε.

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος. Υποχρεωτικότητα στο εμβόλιο δεν μπορώ να δεχτώ είναι το σώμα μου. Για τις αμβλώσεις εμπιστεύομαι την Ελληνίδα μάνα. Και λόγω δημογραφικού πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Που είναι οι 200 παιδοβιαστές του 12χρονου κοριτσιού; αναρωτήθηκε.

Τι πολιτικές θέσεις μου τις υπαγορεύουν οι παραδοσιακές αξίες της χώρας μου.

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Καλά ιδιωτικά πανεπιστήμια υπάρχουν μόνο στις ΗΠΑ. Η συζήτηση για το θέμα εδώ είναι αποκρουστική. Ολη η ιστορία γίνεται για να αναβαθμιστεί ένα κολέγιο της συμφοράς που εκμεταλλεύεται την υποχρηματοδότηση του Δημοσίου. Η ουσία είναι να διαφυλάξουμε τα κρατικά πανεπιστήμια από τα αρπακτικά.

Δυο χρόνια προτείνουμε σε όλους όσους λένε ότι είναι προοδευτικοί να μιλήσουμε για την διερεύνηση συγκλίσεων. Αυτό το παράθυρο έκλεισε δυστυχώς από τα υπόλοιπα κόμματα.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βασική προτεραιότητα το σύστημα υγείας την επόμενη τετραετία. Εχουμε πρόγραμμα που ξεκινά από τα νοσοκομεία. Χρειαζόμαστε 10.000 προσλήψεις για να κλείσουν κενά. Τα ράντσα δεν είναι αποδεκτά. Εχουμε σχέδιο για τα επείγοντα περιστατικά σε 80 νοσοκομεία και πλήρη ανακαίνιση 150 κέντρων υγείας.

Υπήρξε βελτίωση στη μείωση της φτώχειας, αλλά η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι προτεραιότητα. Χρειάζονται καλύτεροι μισθοί αλλά και πτώση της ανεργίας. Οι επενδύσεις είναι ψηλά στο πρόγραμμά μας.

ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σκληρή μάχη με τους δανειστές για να τιμήσει τη λαϊκή εντολή που πήρε το 2015. Εκανε το παν για να την τιμήσει. Τη συμφωνία τη φέραμε στην κρίση του λαού με εκλογές. Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και να φέρουμε την 13 σύνταξη. Ο κος Μητσοτάκης την κατάργησε και σήμερα δεν δίνει ούτε να αναδρομικά που ενέκρινε το ΣτΕ.

Στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρότι ήμασταν υποχρεωμένοι να τηρήσουμε ένα πρόγραμμα που δεν ήταν δικό μας νομίζω ότι υπήρξε η μέγιστη κοινωνική κατανόηση. Δεν νομίζω ότι ισχύει σήμερα.

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εχω σταθερή στάση, αυτό που λέει σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης ότι δεν αποτελώ κίνδυνο για τη Δημοκρατία ο κόσμος το ξέρει. Κίνδυνο αποτελούσα για τη Νέα Δημοκρατία γι' αυτό με παρακολουθούσαν. Εγώ θέλω να πάνε φυλακή όσοι έστησαν το παρακράτος σε βάρος πολιτών. 

Οποιος είτε κοντά μου, είτε στο κόμμα μου και κινείται σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος δεν μπορεί να υπηρετεί το κόμμα μας. Εγώ ζητώ διεθνή διαγωνισμό για τις διοικήσεις σε όλα τα νοσοκομεία και τους οργανισμούς.  

Περιβάλλον και Ενέργεια

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αξίζει στον λαό να πληρώνει πανάκριβα την ενέργεια ενώ μπορούμε να κάνουμε εξορύξεις; Επιμένω στην εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η αξία των κοιτασμάτων είναι 250 δισ. ευρώ. Εμείς θα κάνουμε ότι η Νορβηγία, εξόρυξη και σύνδεσή της με τις συντάξεις.

Δεν στήριξα νομοσχέδια για ΑΠΕ γιατί δεν αποθηκεύεται η ενέργεια που παράγουν.

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Οι εξορύξεις θέλουν 15 χρόνια για να μετατραπούν σε παραγωγή αν γίνει αυτό. Δεν είναι λύση. Προσφέρουν μόνο γεωπολιτικές εντάσεις. Για τη μετάβαση το μέλλον λύση είναι οι πλωτές ανεμογεννήτριες από αλουμίνιο. Το θέμα είναι να μην χάσουμε αυτή την πράσινη βιομηχανική επανάσταση.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είμαι περήφανος γιατί όταν χρειάστηκε να γίνει κρατική παρέμβαση στην ενέργεια την κάναμε και προστατεύσαμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το 70% των πόρων ήρθαν από την υπερφορολόγηση των εταιρειών.

Πλέον όμως η κατάσταση αλλάζει, χρειάζονται πλεονάσματα. Μόνο τα δυο εμβληματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, μείωση ΦΠΑ και μείωση ΕΝΦΙΑ κοστίζουν κοντά στα 4 δισ. ευρώ ετησίως.

Εγιναν βήματα στο σιδηρόδρομο αλλά υπήρξαν και αστοχίες που πληρώσαμε ακριβά.

ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο Ν. Ανδρουλάκης είπε να μην διορίζουμε κομματικά παιδιά. Συμφωνώ. Στα Τέμπη ένα κομματικό ρουσφέτι οδήγησε στο θάνατο 57 ανθρώπων.

Το 2022 έχουμε υπέρβαση εσόδων από τον ΦΠΑ 4,5 δισ. ευρώ. Ακόμα και υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ ζητούν να τον μειώσει. Η κυβέρνηση δίνει στοχευμένες επιδοτήσεις για να κρατήσει ψηλά τα έσοδα των ενεργειακών εταιρειών. Εμείς θα σταματήσουμε αυτό τον μηχανισμό. Εκεί θα βρούμε τα λεφτά. Θα πάρει ανάσα ο καταναλωτής.

Με επαναφορά της ΔΕΗ σε κρατικό έλεγχο θα μειωθούν τα τιμολόγια. Για 4,5 χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ το ρεύμα. Η κυβέρνηση την ιδιωτικοποίησε μόλις ξεκινούσε η ενεργειακή κρίση.

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το 34% των μετοχών της ΔΕH ανήκει στο Δημόσιο. Οι άλλοι μέτοχοι δεν μπορούν να δημιουργήσουν πλειοψηφία. Το δημόσιο καθορίζει την πολιτική. Το κράτος κάνει κουμάντο. Η ΔΕΗ κερδοσκόπησε εις βάρος του καταναλωτή. Πρέπει να συνδέσουμε την απολιγνιτοποίηση ως κίνηση της οικονομίας με επενδύσεις στο δίκτυο και την αποθήκευση για να απεξαρτηθούμε από το εισαγόμενο φυσικό αέριο.

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Το ζήτημα με την ενέργεια, το περιβάλλον και την ανοικοδόμηση είναι ότι χρειάζεται μια κυβέρνηση για τον λαό. Η εγκληματική πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και του χρηματιστηρίου ενέργειας ξεκίνησε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα προβάλλει μια προοδευτική κυβέρνηση «μούφα», να μην ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη.

Η Ελλάδα είναι πλούσιος τόπος μπορεί να αξιοποιήσει όλες τις μορφές ενέργειας. Το ζήτημα βρίσκεται στο ποια ρότα τραβάς.

Νέα Γενιά

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Γνωρίζω τι σημαίνει ανασφάλεια μέσα στο πανεπιστήμιο. Εχω κλειδωθεί με φοιτητές μου στη σχολή γιατί εξωσχολικοί μας απειλούσαν. Ασφάλεια όμως δεν είναι τα μέτρα Κεραμέως και η αστυνομία στο πανεπιστήμιο. Δεν έχουν καταλάβει πως λειτουργούν τα μεγάλα πανεπιστήμια ή παίζουν ένα έργο για το ακροδεξιό ακροατήριο.

Είμαι σταθερά αρωγός οποιουδήποτε έχει απειληθεί για την έκφραση των ιδεών του.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Οι νέοι έχουν δίκιο να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην εξουσία. Θα μας αξιολογήσουν. Εγιναν λάθη σε αυτή την κυβέρνηση, όπου χρειάστηκε ζήτησα συγνώμη, αναγνώρισα τα λάθη, αλλά το λάθος γίνεται σφάλμα όταν επαναλαμβάνεται.

Η κυβέρνηση θα κριθεί από όλους τους Ελληνες. Το ισοζύγιο θα κριθεί. Ζητώ από τους νέους να αξιολογήσουν τα κόμματα αυστηρά, τους ζητώ να ψηφίσουν.

Το youth pass ήταν συμπληρωματικό έργο. Εγώ προτείνω, αφού μάλλον θα πάμε σε δεύτερη κάλπη, να καταθέσουμε όλοι τα προγράμματά μας στο ΓΛΚ ή την ΤτΕ. Τα 150 ευρώ τα δώσαμε και στο freedom pass. Δεν θα κριθούμε γι’ αυτό από τους νέους.

ΤΣΙΠΡΑΣ: Τόσα χρόνια είχαμε πανελλαδικές χωρίς ελάχιστη βάση. Ηρθε ο κος Μητσοτάκης και μπήκε. Εγινε για δυο λόγους: για να μειώσει τεχνητά τον αριθμό των εισακτέων για να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες και να αυγατίσει η πελατεία των κολλεγίων. Αν θες να μειώσεις τον αριθμό των εισακτέων, πες το ευθέως.

Για τις μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες έλεγαν ότι έκλεψαν συνθήματα. Οι δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις έχουν συνθήματα όταν η ζωή τα κάνει επίκαιρα. Αυτό που μπορεί να σώσει τον λαό είναι η ενότητα.

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Χρειάζονται επενδύσεις σε ανταγωνιστικούς τομείς για να γυρίσουν οι νέοι. Εχουμε πρόγραμμα για 150.000 κοινωνικές κατοικίες για τους νέους.

Επανερχόμενος στο θέμα των υποκλοπών, ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι η δικαιοσύνη πρέπει να οδηγήσει όσους πρωταγωνιστούν στο σκάνδαλο απέναντι στις ποινικές ευθύνες. Αυτό πρέπει να γίνει και στη χώρα μας. Δεν λέω κάτι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Οι νέοι πρέπει να πάνε να ψηφίσουν, δεν είναι αντισυστημική η αποχή. Κάθε κυβέρνηση είναι χειρότερη από την προηγούμενη.

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορείς να κοροϊδέψεις τα παιδιά. Τους λέμε να πάνε να δουλέψουν σε κάτεργα στα νησιά για 600 ευρώ μένοντας σε σπίτια με άλλους δέκα. Βλέπουν ότι δεν υπάρχει αξιοκρατία οι νέοι.

Οι τελικές τοποθετήσεις 

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Ζητήσαμε να ψηφίζουν οι νέοι στον τόπο εργασίας τους αλλά η ΝΔ είπε «όχι». Ο κος Μητσοτάκης ιδρώνει με αυτή τη σκέψη. Στις εκλογές υπάρχει το αφήγημα αυτών που τσακώνονται για τα μνημόνια και ποιος μας έβγαλε από αυτά και το δικό μας. Η δική μας λέει είναι είμαστε στο 4ο μνημόνιο που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ το οποίο μας έχει καθηλώσει.

Χρειάζεται κατάργηση των μηχανισμών λεηλασίας.

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλαδα μπορεί να αλλάξει αν στο τιμόνι υπάρχει κάποιος που αγαπά την πατρίδα και το Εθνος. Να έχει πρόγραμμα, αλλά να μην λέει ψέματα. Ολοι μιλούν για διαχείριση δανεικών. Εχουμε το σχέδιο αρκεί να ματώσουν οι κομματικοί τους. Αξιοκρατία στη χώρα. Θα καταδιώξουμε τους ακαταδίωκτους.

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Το σύνθημα τα κέρδη τους ή οι ζωές μας αποτυπώνει την αιτία για το έγκλημα στα Τέμπη αλλά και όλη την πορεία αυτής της «ανάπτυξης» που έχει ζήσει ο λαός μας. Αποκαλύπτει τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα του συστήματος.

ΑΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κρίνεται στις εκλογές αν θα αλλάξει κάτι ριζικά ή θα έχουμε τα ίδια. Η χώρα χρειάζεται μεγάλες αλλαγές. Κάποιοι μιλούν για τον κίνδυνο ακυβερνησίας. Κυβέρνηση θα υπάρξει, το θέμα είναι τι κυβέρνηση θα έχουμε. Κυβέρνηση για τους ισχυρούς ή για τους πολλούς. Πυξίδα των αποφάσεών μου είναι η λέξη «εμπιστοσύνη». Ότι λέω σήμερα θα κάνω και αύριο.

Χρειάζεται αξιοκρατία και διαφάνεια. Χρειάζεται και αξιοπρέπεια, ισχυρό κράτος σε περίθαλψη και υγεία. Απαιτείται προοπτική και γι’ αυτό χρειάζεται βιώσιμη ανάπτυξη, όχι χώρα real estate ή ένα τεράστιο ξενοδοχείο.

ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι πολίτες έχουν τα χέρια τους τη δύναμη να φέρουν την αλλαγή. Δεν μας αξίζει η Ελλάδα της αισχροκέρδειας, της αδικίας και της διαφθοράς. Ψηφίζουμε με απλή αναλογική και απλή λογική. Το πρώτο κόμμα θα έχει τον πρώτο λόγο να σχηματίσει κυβέρνηση. Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί δυνατότητες για την αλλαγή, για μια κυβέρνηση που θα νοιάζεται για τον πολίτη, που θα στηρίξει.

Κυβερνήσαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες, κάναμε λάθη, αλλά κυβερνήσαμε με εντιμότητα και βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Δεν κυβερνήσαμε με το πρόγραμμά μας, ζητάμε την ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το πρόγραμμά μας.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Οι πολίτες θα κληθούν να πάρουν κρίσιμη απόφαση. Αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε σε ένα παρελθόν που θέλουμε να ξεχάσουμε.

Ημουν συνεπής στις δεσμεύσεις μου σε μια δύσκολη τετραετία, κράτησα τη χώρα ασφαλή σε πρωτοφανείς κρίσεις. Το έργο θα αξιολογηθεί. Οι πολίτες ψηφίζουν με βάση το μέλλον. Εχω όραμα για μια Ελλάδα που θα αναπτύσσεται και θα φέρει την ανεργία κάτω από το 10%, θα ανεβάσει τους μισθούς.

Αυτό θα γίνει αν δώσουμε στους νέους καλύτερες προοπτικές. Ξέρω ότι έχουμε δουλειά για την κοινωνική Ελλάδα, αλλά έχουμε σαφές σχέδιο.

Είναι στο χέρι μας αν θα προχωρήσουμε σταθερά μπροστά.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v