Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρουφάκης: Η Ελλάδα είναι πιο χρεοκοπημένη από ποτέ

Ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25 κατηγορεί την Ε.Ε. και τα θεσμικά όργανά της για «απέραντη βλακεία», επειδή πανηγυρίζουν το «υποτιθέμενο οικονομικό θαύμα της Ελλάδας» που οικοδομήθηκε πάνω στη συσσώρευση χρέους και τον πλουτισμό των ολιγαρχών.

Βαρουφάκης: Η Ελλάδα είναι πιο χρεοκοπημένη από ποτέ

Ενόψει της αναμέτρησης της 21ης Μαΐου, η Frankfurter Allgemeine Zeitung φιλοξενεί συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη, λίγες ημέρες μετά τη συνέντευξη του Έλληνα πολιτικού στην εφημερίδα tageszeitung.

«Κατηγορώντας την Ε.Ε. και τα θεσμικά όργανά της για “απέραντη βλακεία”, επειδή πανηγυρίζουν το “υποτιθέμενο οικονομικό θαύμα της Ελλάδας” που οικοδομήθηκε πάνω στη συσσώρευση χρέους και τον πλουτισμό των ολιγαρχών και απορρίπτοντας οικονομικά επιχειρήματα ως “ανόητα” και “οικονομικά αναλφάβητα”, ο Βαρουφάκης αποδεικνύει πως δεν έχει χάσει τίποτα από την παλιά του οξύτητα».

Σχολιάζοντας τα όσα υποστηρίζει ο Βαρουφάκης, η FΑΖ γράφει πως «σύμφωνα με τα λεγόμενά του, “η Ελλάδα είναι πιο χρεοκοπημένη από ποτέ και οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ευχαριστημένες, μονάχα επειδή η Ε.Κ.Τ. τους εγγυάται την αποπληρωμή των ομολόγων τους”. […] Πράγματι, το ελληνικό δημόσιο χρέος αυξήθηκε, αλλά αυτό οφείλεται στην πανδημία, η οποία ανάγκασε όλες τις κυβερνήσεις να δράσουν. Εδώ και δύο χρόνια, το χρέος μειώνεται σε σχέση με την οικονομική παραγωγή, αν και εξακολουθεί να είναι κάπως υψηλότερο από ό,τι το έτος της κρίσης 2012. Η αδύναμη βιομηχανία παραμένει μια αχίλλειος πτέρνα, αλλά τουλάχιστον έχει αυξήσει την παραγωγή της κατά 17% από το 2019».

Ακόμη, ο Βαρουφάκης άσκησε εκ νέου κριτική στην Ε.Ε. και το ευρώ, αναφέροντας ότι «η Ευρώπη βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, αντιμετωπίζοντας μια χρηματοπιστωτική κρίση παρόμοια με εκείνη του 2008, καθώς τα υψηλά χρέη δεν υποστηρίζονται από παραγωγική ανάπτυξη. […] Επιπλέον, σήμερα το ευρώ επιτυγχάνει μόνο να διαιρεί την Ευρώπη, με την Ελλάδα να στρέφεται εναντίον της Γερμανίας, τη Γαλλία εναντίον της Ιταλίας και ούτω καθεξής».

Η FAZ καταλήγει πως «ο Βαρουφάκης έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί να σχηματίσει συνασπισμό με κανένα άλλο αριστερό κόμμα, ακόμη και αν αυτό διατηρήσει τη συντηρητική-φιλελεύθερη κυβέρνηση στην εξουσία. Το ελληνικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει αρκετό χρόνο για διαπραγματεύσεις συνασπισμού μετά τις εκλογές και πριν από αυτές κανείς δεν ανταποκρίθηκε στις διερευνητικές προτάσεις του. Έτσι, ο Βαρουφάκης παραμένει στη θέση που δεν φάνηκε ποτέ να τον ενοχλεί: αυτή του διανοούμενου που παραμένει πολιτικά αουτσάιντερ».

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v