Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FT: Ο Γιάνης Βαρουφάκης επέστρεψε και έχει σχέδιο

Ο αμφιλεγόμενος αριστερός πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ταράζει τα νερά ενόψει των εκλογών της Κυριακής. Θα μπορούσε να είναι πρόσωπο-κλειδί για τον σχηματισμό μιας αριστερής κυβέρνησης συνασπισμού.

FT: Ο Γιάνης Βαρουφάκης επέστρεψε και έχει σχέδιο

Στο Σχηματάρι, μια βιομηχανική πόλη έξω από την Αθήνα, κόσμος συγκεντρώθηκε γύρω από τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς έκανε μία στάση προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, σημειώνει δημοσίευμα των Financial Times.

Αφού απαρίθμησε τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του, ο τόνος του άλλαξε καθώς έβαλε στο στόχαστρο έναν απροσδόκητο αντίπαλο: τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον αρχηγό του MέΡA25, του μικρότερου κόμματος στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ο Βαρουφάκης επιστρέφει στο προσκήνιο, οκτώ χρόνια μετά την ταραχώδη θητεία του ως υπουργού Οικονομικών της χώρας που τον έκανε παγκόσμια διασημότητα. Η καθιέρωση της αναλογικής εκπροσώπησης σημαίνει ότι θα μπορούσε να είναι ένα βασικό πρόσωπο στον σχηματισμό μιας αριστερής κυβέρνησης συνασπισμού, εάν οι αριθμοί αθροιστούν στις επερχόμενες εκλογές.

Κατά τη διάρκεια των έξι μηνών του στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών το 2015, ο Βαρουφάκης επέμενε να μπλοφάρει στους πιστωτές της Ελλάδας, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε ότι διακινδύνευε τη μεγαλύτερη κρατική χρεοκοπία στον κόσμο και αποχώρηση από το ευρώ. Τελικά, αναγκάστηκε να παραιτηθεί αφού ο τότε αριστερός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να εγκαταλείψει την προηγουμένως φλογερή ρητορική του και να εισάγει σκληρές μεταρρυθμίσεις.

Έκτοτε, ο Βαρουφάκης προσπάθησε και απέτυχε να ξεκινήσει ένα πανευρωπαϊκό αριστερό πολιτικό κίνημα και μπήκε στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ενώ το προφίλ του ήταν πολύ χαμηλότερο τα τελευταία χρόνια, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προσελκύει αυξανόμενη υποστήριξη, ιδιαίτερα μεταξύ των νεαρών ψηφοφόρων που κατηγορούν και τα δύο κύρια κόμματα για την κατάσταση των δημόσιων υπηρεσιών και υποδομών. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους νωρίτερα φέτος, μετά από σιδηροδρομικό δυστύχημα στο οποίο σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι, υπενθυμίζεται στο δημοσίευμα.

Αλλά για κάποιους, συμπεριλαμβανομένου του Μητσοτάκη, ένας συνασπισμός της αριστεράς με τη συμμετοχή του Βαρουφάκη είναι μια ανησυχητική προοπτική. Αν και ο πρωθυπουργός προηγείται στις δημοσκοπήσεις με περίπου πέντε μονάδες από τον Τσίπρα, δεν αναμένεται να λάβει την πλειοψηφία που χρειάζεται για να σχηματίσει κυβέρνηση.

«Φανταστείτε να είχατε για άλλη μια φορά υπουργό Οικονομικών τον Γιάνη Βαρουφάκη», είπε ο Μητσοτάκης στο πλήθος στο Σχηματάρι και «να πληρώνεστε με "Δήμητρα"».

Η «Δήμητρα» είναι η νέα ριζοσπαστική πρόταση του Βαρουφάκη για την ελληνική οικονομία. Ονομάστηκε από την αρχαία θεά του Ολύμπου, της συγκομιδής και της γονιμότητας. Το σχέδιο του Βαρουφάκη θα επέτρεπε στους Έλληνες να πραγματοποιούν πληρωμές εκτός τραπεζικού συστήματος, χωρίς να χρεώνονται βαριές προμήθειες.

Ο Βαρουφάκης επιμένει ότι η «Δήμητρα» δεν είναι εναλλακτικό νόμισμα, αλλά μάλλον εναλλακτική πλατφόρμα συναλλαγών. Ο λόγος για τη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού δεν θα ήταν μόνο η αποφυγή των τραπεζικών προμηθειών, αλλά και η διάθεση ενός άλλου εργαλείου σε περίπτωση που ξαναμπούν capital controls.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v