Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Κυρίαρχες οι απόψεις Κατρούγκαλου στον ΣΥΡΙΖΑ

Είναι η πρώτη φορά που φτάνουμε στο τέλος της προεκλογικής περιόδου και υπάρχει μόνο μία πρόταση διακυβέρνησης, δηλώνει ο πρωθυπουργός. Είμαι πολύ αισιόδοξος. Το μήνυμα προς την Τουρκία.

Μητσοτάκης: Κυρίαρχες οι απόψεις Κατρούγκαλου στον ΣΥΡΙΖΑ

«Και το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας μίλησε ποτέ τι θα έκανε με τον νόμο Κατρούγκαλου, ότι θα τσάκιζε τη μεσαία τάξη με φόρους, αλλά είδαμε τι έγινε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

«Τα πιστεύουν βαθιά αυτά. Ο κ. Κατρούγκαλος δεν είπε κάτι που του ξέφυγε. Επιχειρηματολόγησε με συνέπεια, δεν έχω αμφιβολία ότι αυτές οι απόψεις είναι κυρίαρχες στον ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύφθηκε ποιο είναι το κρυφό τους σχέδιο. Κάπου πρέπει να βρουν τα χρήματα για να κάνουν αυτά που θέλουν. Όλα αποκαλύφθηκαν. Λέω στους ελεύθερους επαγγελματίες να σηκωθούν από τον καναπέ και να πάνε να ψηφίσουν, αν θέλουν να διατηρηθεί το ίδιο ασφαλιστικό σύστημα», σημείωσε.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «διώξανε τον φουκαρά τον Κατρούγκαλο, τον μαρτυριάρη, που είπε την αλήθεια και κρατάνε τον Παππά και τον Πολάκη, ο οποίος έκανε την επανεμφάνισή του για να στοχοποιήσει τον Σαββόπουλο».

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών: «Περιμένω καθαρή νίκη της ΝΔ, εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε, δεν ενδώσαμε στην τοξικότητα», είπε και συνέχισε: «Κοιτάμε τα του οίκου μας, θέλουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό για τη ΝΔ, θέλουμε να κλείσουμε όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια, είναι η πρώτη φορά που φτάνουμε στο τέλος της προεκλογικής περιόδου και υπάρχει μόνο μία πρόταση διακυβέρνησης. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα αποφασίσει τον χρόνο των δεύτερων εκλογών, θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «κατάκτηση της δημοκρατίας τις αδιάβλητες εκλογές. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα αμφισβητήσει κάποιος τη διαδικασία, όλα αυτά είναι στη σφαίρα της ανούσιας συζήτησης».

Για την ακρίβεια, όπως είπε, «το πρόβλημα θα λυθεί με μείωση της ανεργίας, την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, τη μείωση μισθών και φόρων». Ειδικά για τους έμμεσους φόρους, σημείωσε: «Αν ο σκοπός της παρέμβασης είναι η μείωση των τιμών, αυτή η πολιτική δεν θα είχε αποτέλεσμα, δοκιμάστηκε σε άλλες χώρες και δεν απέδωσε. Αν θέλουμε να βοηθήσουμε τους μεσάζοντες, να μειώσουμε τους έμμεσους φόρους. Τα χρήματα αυτά θα μας λείψουν από κάπου. Προτιμώ να τα έχω για να στηρίξω την κοινωνία μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα».

«Τον ουρανό με τα άστρα»

Όσον αφορά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους συνταξιούχους, διερωτήθηκε «ποιος συνταξιούχος μπορεί σήμερα να πιστέψει τον ΣΥΡΙΖΑ που έφερε τον νόμο Κατρούγκαλου; Έχουν δώσει δείγματα γραφής, εμείς θα εξακολουθούμε να τους στηρίζουμε πραγματικά, όπως κάναμε με την αύξηση που δώσαμε για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «δεν γίνεται να διαπραγματευτούμε πάλι με τις Βρυξέλλες τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης», επεσήμανε ότι «προφανώς και δεν θα ιδιωτικοποιηθούν τα νοσοκομεία» και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν του στοιχίζει τίποτα να τάζει τον ουρανό με τα άστρα».

Για τα κόκκινα δάνεια, έθεσε το ερώτημα «αν υπήρχε σήμερα τσουνάμι πλειστηριασμών, δεν θα το ξέρατε; Βεβαίως υπάρχει πρόβλημα και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Έχουμε μια πλατφόρμα εξωδικαστικού συμβιβασμού που λειτουργεί αποτελεσματικά, έχουμε παραπάνω από 50 δισ. ρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει μεταξύ πολιτών και servicers. Θέλουμε να τσακίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στον πολίτη να μπορεί να ρυθμίσει, με βάση τις δυνατότητές του. Αυτό που λέει ο Τσίπρας δεν μπορεί να γίνει. Έχουν δοθεί εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου, ενώ όλο το σχέδιό μας για την εξυγίανση των τραπεζών έχει πάρει έγκριση από την Ε.Ε.».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «δεν είναι στον προγραμματισμό μας περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ» και έκανε γνωστό ότι θα εξέταζε μείωση του συγκεκριμένου φόρου στοχευμένα σε μικρά νησιά, χωριά ή μικρές κοινωνίες, ως επιπλέον κίνητρα για να μείνει κάποιος εκεί».

Με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «μας χωρίζει χάος, έχουμε διαφορετική αντίληψη για το πώς πρέπει να ασκείται η πολιτική. Η σύζυγός μου στοχοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή με τρόπο χυδαίο, δεν τα ξεχνάω αυτά. Από εκεί και πέρα κοιτάζω μπροστά, η απόσταση με τον ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει».

Σε ερώτηση για την προσέγγιση του Αλέξη Τσίπρα στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, ανέφερε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «αυτό που είπε, είναι "ψηφίστε μας για να μαυρίσουμε τον Μητσοτάκη". Το μόνο κόμμα που έκλεισε το μάτι στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι εξηγείται γιατί δεν ψήφισε την τροπολογία για τη μη συμμετοχή Κασιδιάρη στις εκλογές. Να δω τι θα πουν στη μάνα του Παύλου Φύσσα αυτοί που έσπευδαν να διαδηλώνουν στη μνήμη του ανθρώπου αυτού».

Θερμό επεισόδιο

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «το 2020 φτάσαμε πολύ κοντά σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, γιατί υπογράψαμε μια συμφωνία με την Αίγυπτο. Αυτό ενόχλησε. Θα πάρω τον νέο Πρόεδρο να τον συγχαρώ για τη νίκη του στις εκλογές. Όσο έτοιμοι είμαστε να τείνουμε χείρα φιλίας άλλο τόσο αποφασισμένος είμαι ότι θα συνεχίσω την πολιτική των λελογισμένων εξοπλισμών και της ενίσχυσης της εικόνας της χώρας ως παράγοντα γεωστρατηγικής σταθερότητας».

Ο πρωθυπουργός, αναφορικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, έθεσε την αλλαγή του άρθρου 16 ως βασική του προτεραιότητα. «Πρέπει επιτέλους να αναθεωρηθεί. Είναι μια τρέλα αυτό που συμβαίνει σήμερα, να φεύγουν παιδιά στο εξωτερικό και να μην μπορούμε να προσελκύουμε φοιτητές απέξω. Προτεραιότητά μου βεβαίως είναι η ενίσχυση του ελληνικού πανεπιστημίου».

Για το νέο υπουργικό συμβούλιο, εφόσον επανεκλεγεί, είπε ότι θα έχει περισσότερες γυναίκες και σημαντικές αλλαγές, ενώ δήλωσε ανοιχτός σε ένα debate ενόψει των πιθανών επόμενων εκλογών.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι καθόλου στις προθέσεις του να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, χαρακτήρισε θεσμική κατάκτηση το γεγονός ότι η κυβέρνηση έφτασε στο τέλος της τετραετίας και δεν έκανε πρόωρες εκλογές, ενώ ανέφερε ότι θα ξαναφέρει το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, προκειμένου «να αλλάξουμε το νόμο, που αναγκαστήκαμε να ψηφίσουμε με αυτούς τους περιορισμούς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v