Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

NYT: Η Ελλάδα «συνελήφθη» να ρίχνει μετανάστες στη θάλασσα

Βίντεο με pushback δημοσιεύει η εφημερίδα, υποστηρίζοντας ότι το έχει επιβεβαιώσει. Δεν δέχτηκε η κυβέρνηση να το εξετάσει. Τι υποστήριξαν οι Βρυξέλλες.

Για επαναπροώθηση προσφύγων κατηγορεί την Ελλάδα δημοσίευμα των New York Times, παραθέτοντας φωτογραφικό υλικό και βίντεο. Οπως υποστηρίζει, τα στοιχεία έλαβε από έναν ακτιβιστή που τα μοιράστηκε με την εφημερίδα, η οποία επαλήθευσε και επιβεβαίωσε το σχετικό βίντεο, ενώ πήρε συνέντευξη από 11 αιτούντες άσυλο από τη Σομαλία, την Ερυθραία και την Αιθιοπία, τους οποίους εντόπισε σε κέντρο κράτησης στη Σμύρνη, στις τουρκικές ακτές.

Πολλοί φορούσαν ακόμα τα ίδια ρούχα που φορούσαν στο βίντεο. Έδωσαν λεπτομερείς περιγραφές για το τι τους συνέβη που ταιριάζουν με τα γεγονότα στο βίντεο -προτού οι δημοσιογράφοι των Times τους δείξουν το βίντεο.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν απάντησε σε επανειλημμένα αιτήματα για σχολιασμό. Ωστόσο, κάνοντας προεκλογική εκστρατεία στη Λέσβο την περασμένη εβδομάδα ενόψει των γενικών εκλογών της Κυριακής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τις «σκληρές αλλά δίκαιες» μεταναστευτικές πολιτικές της κυβέρνησής του και καυχιόταν για πτώση 90% στην άφιξη «παράνομων μεταναστών».

Η κυβέρνηση αρνείται επανειλημμένα την κακομεταχείριση των αιτούντων άσυλο και επισημαίνει το γεγονός ότι επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος όσον αφορά τη διαχείριση των νέων αφίξεων στην Ευρώπη, γράφει η εφημερίδα.

Η New York Times υποστηρίζει ότι έδειξε το βίντεο σε τρεις ανώτερους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, περιγράφοντας πώς το έχει επαληθεύσει. Αργότερα, σε γραπτά σχόλια, η Επιτροπή είπε ότι «ανησυχούσε για το βίντεο» και ότι, αν και δεν είχε επαληθεύσει το υλικό από μόνη της, θα συζητούσε το θέμα με τις ελληνικές αρχές.

Η Ελλάδα «πρέπει να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους κανόνες της ΕΕ για το άσυλο και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου», δήλωσε η Anitta Hipper, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετανάστευση.

Οι ελληνικές αρχές απέρριψαν αιτήματα για συνάντηση, ώστε να εξεταστεί το βίντεο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v