Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιτίθενται στη ΝΔ με όπλο τον... ΦΠΑ

H επιλογή του Α. Τσίπρα να είναι υποψήφιος σε Ρέθυμνο, Δυτικό Τομέα Αθήνας και (εκ νέου) Α' Πειραιά. Πώς απάντησαν τα δύο κόμματα στον A. Σκέρτσο για τον ΦΠΑ. Το… «νόμπελ οικονομικής κοροϊδίας» κατά Χ. Τρικούπη.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιτίθενται στη ΝΔ με όπλο τον... ΦΠΑ

Σε κανονικούς προεκλογικούς ρυθμούς μπαίνουν από σήμερα τα κομματικά επιτελεία καθώς οι εσωτερικές διεργασίες (ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της μεγάλης ήττας της 21ης Μαΐου) και η οριστικοποίηση των ψηφοδελτίων (λίστες) δεδομένου ότι σε λίγες ώρες λήγει η προθεσμία, οδήγησαν σε εκστρατεία χαμηλών στροφών.

Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να είναι υποψήφιος στο Ρέθυμνο, στον Δυτικό Τομέα Αθηνών και (εκ νέου) στην Α' Πειραιά δεν είναι τυχαία.

Στο Ρέθυμνο ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην τρίτη θέση πίσω από το ΠΑΣΟΚ για μόλις 215 ψήφους, με ποσοστό 21% έναντι 21,4%, αντίστοιχα. Ο στόχος είναι αφενός να ξανακερδίσει τη δεύτερη θέση, μια και “η μάχη της Κρήτης” έχει ιδιαίτερο συμβολισμό και αφετέρου να εκλεγεί βουλευτής ο Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος έμεινε εκτός Βουλής λόγω των αποτελεσμάτων που προαναφέραμε.

Στον Δυτικό Τομέα η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, πέραν του πολιτικού συμβολισμού καθώς βρέθηκε πίσω από τη ΝΔ με 11,7 μονάδες, η προσπάθεια αφορά τη διατήρηση της τρίτης έδρας που θα δώσει εισιτήριο για τη Βουλή στον Γιάννη Δραγασάκη. Κι αυτό διότι λόγω του μπόνους των 50 εδρών που θα κερδίσει η ΝΔ, θα χάσουν έδρες όλα τα κόμματα κατ' αναλογίαν, με πλέον επίφοβες αυτές που στις 21 Μαΐου βρέθηκαν στο όριο.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να κρατήσει, πάλι, την έδρα της Α' Πειραιά, αφήνοντας εκτός τον Θοδωρή Δρίτσα - εκτός και αν η άνοδος των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ είναι τέτοια που θα του επιτρέψει να βγάλει και δεύτερη έδρα στην εν λόγω περιφέρεια.

Ο κ. Τσίπρας, που δεν χαμήλωσε ρυθμούς ούτε κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (σε αντίθεση με πολλά στελέχη του κόμματος), θα “ανηφορίσει” σήμερα στη Θεσσαλονίκη και στην Πιερία, ενώ για το επόμενο διάστημα οργανώνεται τριήμερη περιοδεία στην Κρήτη. Από σήμερα δε, ξεκινά η νέα καμπάνια του κόμματος, με γενικό τίτλο “Δίκαιη Κοινωνία – Ευημερία για όλους” (σ.σ. αντικαθιστά το ασαφές “Δικαιοσύνη παντού” του προηγούμενου διαστήματος) θέλοντας να προβάλει το αίτημα για ανάπτυξη που θα αποδίδεται δίκαια στην κοινωνική πλειοψηφία.

Επιμονή στο φορολογικό με... «γαλάζια» αρωγή

Όπως φάνηκε από τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις αλλά και με τη βοήθεια… του εκπροσώπου της ΝΔ Άκη Σκέρτσου, ο ΣΥΡΙΖΑ “χτυπά” το φορολογικό, αναδεικνύοντας την τεράστια επιβάρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων από τους έμμεσους φόρους. Παραπέμποντας στα επίσημα στοιχεία, αναδεικνύει ότι:

Μόνο για το 2022 το Δημόσιο εισέπραξε 4,5 δισ. παραπάνω έσοδα από τον ΦΠΑ. Αυτό συνέβη επειδή οι τιμές εκτοξεύθηκαν και ο έμμεσος φόρος παρέμεινε αμετάβλητος. Αντίστοιχα, μόνο για το πρώτο τετράμηνο του 2023 τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους ήταν 1,5 δισ. περισσότερα από τα προϋπολογισμένα. Μάλιστα, για πρώτη φορά, επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη, οι έμμεσοι φόροι έφθασαν να αποτελούν το 60% των εσόδων του Δημοσίου, μειώνοντας δραματικά το εισόδημα νοικοκυριών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Ως εκ τούτου, υπενθυμίζουν σε καθημερινή βάση, πλέον, τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ:

  • Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο κατώτατο συντελεστή 6%, με δημοσιονομικό κόστος 1,3 δισ.
  • Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στον χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δημοσιονομικό κόστος 1,5 δισ.
  • Κατάργηση από την καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
  • Αύξηση του αφορολογήτου για όλους (εκτός από μισθωτούς και για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες) στα 10.000 ευρώ, με δημοσιονομικό κόστος 383 εκατ. ευρώ.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, που πλήττει οριζόντια επιχειρηματίες και επαγγελματίες, με δημοσιονομικό κόστος 400 εκατ. ευρώ.

Με ειρωνικό τρόπο άλλωστε απάντησαν στο επιχείρημα του κ. Σκέρτσου ότι ο υψηλός ΦΠΑ πλήττει περισσότερο τους έχοντες: “Πάλι καλά που δεν μας πρότεινε να αυξηθεί κι άλλο ο ΦΠΑ για να μειωθούν οι ανισότητες”, δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα την επαγγελματική ιδιότητα του κ. Σκέρτσου “πρώην σύμβουλος του ΣΕΒ”, πριν ενταχθεί στο Μαξίμου το 2019.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Κωδικός «επαναπατρισμός από τον ΣΥΡΙΖΑ»

Τις στοχευμένες περιοδείες συνεχίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης: μετά το Ρέθυμνο προχθές (σ.σ. θέλει τη διατήρηση της δεύτερης θέσης για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής), σήμερα θα μιλήσει στο Μαρούσι. Θα ακολουθήσουν κι άλλες πολλές επισκέψεις σε περιοχές του Λεκανοπεδίου καθώς, όπως έχουμε σημειώσει, σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες (πλην της Ανατολικής Αττικής) το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στην τέταρτη θέση πίσω από το ΚΚΕ.

Πέραν τούτων, “η μάχη της 25ης Ιουνίου” έχει το κεντρικό σύνθημα “επαναπατρισμός παλιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ” που ακολούθησαν τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2011. Για τον λόγο αυτό, κατά τις πληροφορίες, όλα τα τοπικά και κεντρικά στελέχη του κόμματος επικοινωνούν προσωπικά με αυτούς τους ψηφοφόρους ανά την επικράτεια, ποντάροντας στο συναίσθημα (“το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε”), στο πείσμα (“ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν παρένθεση και κλείνει”) και στην προσμονή (“εμείς ξέρουμε…”).

Η στοχοποίηση, άλλωστε, του κόμματος από τη ΝΔ (προκειμένου να κρατήσει τους κεντρώους ψηφοφόρους που την προτίμησαν στις 21 Μαΐου) εκτιμάται ότι βοηθά αυτή την προσπάθεια, καθώς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναδεικνύεται “σε βασικό αντίπαλο της Δεξιάς”, όπως λένε καθημερινά οι εκπρόσωποι του.

«Νόμπελ οικονομικής κοροϊδίας»

Τα κεντρικά στελέχη της Χ. Τρικούπη εμφανίζουν και πρωτότυπο, επικοινωνιακά, λόγο, με ατάκες και παρατηρήσεις που “γράφουν” στα μέσα ενημέρωσης. Ενδεικτικό παράδειγμα η ανάρτηση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας και υπεύθυνου του Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος Παναγιώτη Δουδωνή, ως απάντηση στον εκπρόσωπο της ΝΔ για τα περί ΦΠΑ: “είστε σίγουρα άριστος, κύριε Σκέρτσο;” ρώτησε, για να αναπτύξει τη θέση για τους έμμεσους φόρους.

Στη σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μάλιστα, υπενθυμίζεται (όπως και από τον ΣΥΡΙΖΑ) το προηγούμενο αξίωμα του κ. Σκέρτσου: “κατά την πολυετή θητεία του ως Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ έμαθε - ως φαίνεται από τις ανακοινώσεις του - τα εξής αξιοθαύμαστα οικονομικά”, παραθέτοντας τη δήλωση για τον ΦΠΑ.

Στην ίδια ανακοίνωση, αφού αποδίδεται στη ΝΔ υποψηφιότητα “για το επόμενο νόμπελ… οικονομικής κοροϊδίας”, επισημαίνεται: “Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας προς την ΕΕ για πρωτογενή πλεονάσματα, που φθάνουν το 2,5% το 2026, προαναγγέλλουν τη συνέχιση της πρωτοφανούς υπερφορολόγησης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων μέσω των φόρων κατανάλωσης και την εφαρμογή της κρυφής ατζέντας της Νέας Δημοκρατίας για την επικείμενη φοροεπιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v