Σχοινάς: Μόνιμη ευρωπαϊκή ασπίδα αλληλεγγύης για την Ελλάδα, η συμφωνία για το μεταναστευτικό

«Για την Ελλάδα, σημαίνει ότι για πρώτη φορά θα έχουμε μια μόνιμη, έννομη, ευρωπαϊκή ασπίδα αλληλεγγύης, προστασίας και αρωγής στη διαχείριση του μεταναστευτικού, αντί του μοντέλου ad hoc διαχείρισης κρίσεων όπως τις ζήσαμε στον Έβρο, στο Αιγαίο και τη ντροπή της Μόριας», τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σχοινάς: Μόνιμη ευρωπαϊκή ασπίδα αλληλεγγύης για την Ελλάδα, η συμφωνία για το μεταναστευτικό

«Η ιστορική συμφωνία» για το μεταναστευτικό και το άσυλο που επιτεύχθηκε χθες μεταξύ των "27" σημαίνει για την Ελλάδα μια «μόνιμη ευρωπαϊκή ασπίδα αλληλεγγύης, προστασίας και αρωγής στη διαχείριση του μεταναστευτικού», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας δέχθηκε τα εύσημα της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τη «σκληρή δουλειά» πολλών χρόνων.

«Για την Ελλάδα, σημαίνει ότι για πρώτη φορά θα έχουμε μια μόνιμη, έννομη, ευρωπαϊκή ασπίδα αλληλεγγύης, προστασίας και αρωγής στη διαχείριση του μεταναστευτικού, αντί του μοντέλου ad hoc διαχείρισης κρίσεων όπως τις ζήσαμε στον Έβρο, στο Αιγαίο και τη ντροπή της Μόριας. Τα υπερσύγχρονα - και πλήρως χρηματοδοτημένα από την ΕΕ - κέντρα στη Σάμο, Κω και Λέρο και προσεχώς σε Λεσβο και Χίο δίνουν τον τόνο του εξευρωπαϊσμού όλων των σχετικών διαδικασιών που θα φέρουν οι αλλαγές που συνεπάγεται το Σύμφωνο», είπε αναφερόμενος στη χώρα μας.

Για την Ευρώπη, πρόσθεσε ο κ. Σχοινάς, η χθεσινή συμφωνία που επιτυγχάνεται ένα χρόνο πριν τις ευρωεκλογές, αποτελεί πλήγμα για τους λαϊκιστές που ήθελαν το μεταναστευτικό ως πάγιο πρόβλημα της ΕΕ, όχι ως ευκαιρία λύσης. «Αποδείξαμε ότι οι λύσεις μας είναι πιο ισχυρές από τις κραυγές τους. Οι Ευρωπαίοι θα ψηφίσουν με τη βεβαιότητα ότι όπως και στη πανδημία, έτσι και στο μεταναστευτικό, υπάρχουν λύσεις και είναι αποτελεσματικές μόνον όταν είναι συλλογικές».

Αναφερόμενος στην αρχή της προσπάθειας, τον Σεπτέμβριο του 2020, είπε ότι όταν παρουσιάσαμε την πρότασή μας για ένα νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και παρά τις αποτυχίες των περασμένων ετών, ήμασταν σίγουροι ότι η Ευρώπη ήταν εφικτό να αποκτήσει μια: ενιαία, συνεκτική και ολιστική πολιτική για το μεταναστευτικό που θα βασίζεται στο τρίπτυχο:

- συμφωνίες με τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης

- ισχυρά εξωτερικά σύνορα, ισχυρή Frontex, κοινές Ευρωπαϊκές διαδικασίες ελέγχου

- αλληλεγγύη και δίκαιος επιμερισμός των βαρών από όλους τους εταίρους

Αυτός η μεγάλος στόχος δεκαετιών επιτεύχθηκε χθες με την ιστορική συμφωνία των "27" γύρω από τα βασικά στοιχεία των προτάσεών μας: «Τις κοινές διαδικασίες διαχείρισης και διαδικασιών ασύλου με το σωστό μείγμα υποχρεώσεων και αλληλεγγύης». Η χθεσινοβραδινή συμφωνία των εταίρων συμπληρώνει την πρόοδο σε προηγούμενες πτυχές του Συμφώνου και όπως τόνισε «ανοίγει τον δρόμο για τη τελική υιοθέτηση του πακέτου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του ο αντιπρόεδρος χαρακτήρισε τη συμφωνία «ένα καθοριστικής σημασίας επίτευγμα, προϊόν σκληρής δουλειάς, εξαντλητικής διαβούλευσης και σύνθετης διαπραγμάτευσης. Αναμφίβολα μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Επιτροπής Φον ντερ Λάιεν, όπως και τα εμβόλια μέσα στην πολιτική αρμοδιότητα του χαρτοφυλακίου του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v