Ντομπρόβσκις: Ζητήσαμε εξηγήσεις από την Ελλάδα για εξαγωγές ειδών κυβερνοεπιτήρησης

«Δεν έχουν κοινοποιηθεί στην Επιτροπή τα πορίσματα εσωτερικής παρακολούθησης για την εφαρμογή των κανονισμών της ΕΕ», απαντά ο Βάλντις Ντομπρόβκις σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο μικροσκόπιο οι εξαγωγές λογισμικού κατασκοπείας σε Μαδαγασκάρη και Σουδάν.

Ντομπρόβσκις: Ζητήσαμε εξηγήσεις από την Ελλάδα για εξαγωγές ειδών κυβερνοεπιτήρησης

«Κατά τη δημόσια ακρόαση της επιτροπής PEGA (Pegasus και αντίστοιχο κατασκοπευτικό λογισμικό παρακολούθησης) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 28 Μαρτίου 2023, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι στις 10 Ιανουαρίου 2023 η Επιτροπή είχε ζητήσει πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές ελέγχου των εξαγωγών σχετικά με τις εξαγωγές ειδών κυβερνοεπιτήρησης στη Μαδαγασκάρη και το Σουδάν. Οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι "διενεργούσαν εσωτερική παρακολούθηση" προκειμένου να διασφαλίσουν ότι ο κανονισμός της ΕΕ για τα είδη διπλής χρήσης και τα παραρτήματά του έχουν εφαρμοστεί πλήρως. Τα πορίσματα αυτής της εσωτερικής παρακολούθησης δεν έχουν κοινοποιηθεί ακόμη στην Επιτροπή», απάντησε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβκις σε ερώτηση της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο αντιπρόεδρος προσθέτει ότι «ο κανονισμός της ΕΕ για τα είδη διπλής χρήσης δεν προβλέπει ότι η Επιτροπή αναλαμβάνει το καθήκον να εποπτεύει, να διερευνά και να επανεξετάζει τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών όσον αφορά μεμονωμένες αιτήσεις αδειών εξαγωγής. Ο κανονισμός δεν δημιουργεί ειδικές υποχρεώσεις για τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών να απαντούν σε τυχόν ερωτήσεις της Επιτροπής σχετικά με μεμονωμένες περιπτώσεις αδειών εξαγωγής».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «η ΝΔ βρίσκεται ακόμη μια φορά έκθετη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και τις πρακτικές της σχετικά με την παράνομη εξαγωγή του Predator από την Ελλάδα, μετά την απάντηση που δίνει η Κομισιόν διά του αντιπροέδρου Βάλντις Ντομπρόβσκις σε σχετική ερώτηση που είχαν καταθέσει ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Κώστας Αρβανίτης, ο Πέτρος Κόκκαλης, ο Στέλιος Κούλογλου και η Έλενα Κουντουρά».

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται επίσης ότι, σε ανταλλαγή απόψεων στην εξεταστική επιτροπή PEGA στις 28 Μαρτίου 2023, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, ο αντιπρόεδρος της Βάλντις Ντομπρόβσκις επέκρινε τη χρήση του Predator από την ελληνική κυβέρνηση και αποκάλυψε την αλληλογραφία της Κομισιόν για τις άδειες εξαγωγής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v