Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Είχαμε στα χέρια μας τους ανθρώπους και τους χάσαμε

Πιεστικά ερωτήματα για τη στάση και τις αρχικές απαντήσεις των ελληνικών αρχικών.“Δεν με νοιάζει τι λέει η κοινωνία, εγώ υπηρετώ αξίες κι ας έχω πολιτικό κόστος”. "Είμαι υπερήφανος που σώσαμε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές το 2015-2016” Τι είπε για Ροδόπη και Κ.Μητσοτάκη.

Τσίπρας: Είχαμε στα χέρια μας τους ανθρώπους και τους χάσαμε

“Δεν μιλάω ως πολιτικός, μιλάω ως άνθρωπος. Είχαμε στα χέρια μας τους ανθρώπους και τους χάσαμε. Δεν αναζητώ ευθύνες, λέω πώς έγιναν τα πράγματα”.

Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας για το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοικτά της Πύλου, όπου φέρεται να χάθηκαν περίπου 600 ανθρώπινες ζωές.

“Οφείλουμε να τους πούμε συγγνώμη, όλη η Ευρώπη πρέπει να ζητήσει μία συγγνώμη”, είπε, αναφερόμενος για άλλη μία φορά στη λάθος μεταναστευτική πολιτική.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την επιχείρηση των ελληνικών αρχών, αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν τις πρώτες ώρες “να λένε (σ.σ. οι ελληνικές αρχές) ότι δεν ζήτησαν βοήθεια οι ίδιοι οι άνθρωποι, οι πεθαμένοι πλέον, που όπως αναφέρουν οι διασωθέντες, ζήτησαν. Ή να λένε ότι δεν υπάρχει Δίκαιο της Θάλασσας που όμως υπάρχει και μας δίνει τη δυνατότητα να παρέμβουμε. Ή να λένε ότι δεν μπορούμε να επιχειρούμε στα διεθνή ύδατα που όμως μπορούμε και το θέλουμε ως χώρα. Ή να λένε στην αρχή ότι δεν έγινε επιχείρηση (σ.σ. ρυμούλκησης) και μετά από πολλές ώρες να παραδέχονται ότι έγινε”.

Έθεσε μάλιστα το ρητορικό ερώτημα: Αν το υπέρβαρο πλοίο ήταν τουριστικό δεν θα το σταματούσαν οι αρχές ακόμα κι αν δεν ήθελε ο καπετάνιος του;

“Υπερήφανος για το 2015-2016”

Αναφορικά με τις δηλώσεις του υποψηφίου της ΝΔ κ.Κρικέτου (σ.σ. ο οποίος διεγράφη από το κόμμα του το απόγευμα), ο κ.Τσίπρας απάντησε:

“Η ΝΔ είναι γεμάτη Κρικέτους στα ψηφοδέλτιά της, με απασχολεί η μεταναστευτική πολιτική της. Ο κύριος Τουρνάς που με ενημέρωνε χθες και φοράει τώρα το καπέλο του υπηρεσιακού υπουργού, είναι υπουργός του κυρίου Μητσοτάκη” ανέφερε σε άλλο σημείο.

Και τόνισε ότι η χώρα άλλαξε γραμμή ως προς τη διάσωση: “εμείς το 2015-2016, το ίδιο Λιμενικό με τους ίδιους ανθρώπους, σώσαμε χιλάδες ζωές από τη θάλασσα. Είμαι υπερήφανος διότι η Ελλάδα πήρε, τότε, τα διεθνή εύσημα, έγινε συνώνυμο της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.

Εμεί είχαμε άλλη πολιτική, όταν ένα πλοίο κινδύνευε το σώζαμε”.

Στο σημείο αυτό, έκανε μία επισήμανση που προκάλεσε αίσθηση:

“Λέω ότι η χώρα εδώ και μία τετραετία κινείται σε μία άλλη επιχειρησιακή γραμμή από τη δική μας. Μπορεί αυτό που λέω σήμερα να έχει πολιτικό κόστος, να μην αρέσει στην ελληνική κοινωνία. Μπορεί στην ελληνική κοινωνία να αρέσει αυτή η γραμμή, να μην νοιάζεται πολύ αν κάποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν, να πνιγούν στη θάλασσα. Εγώ θεωρώ ότι η ανθρώπινη αξία είναι προτεραιότητα ], έχω μια άλλη άποψη. Κι επειδή στην πολιτική δεν μπήκα για να κοιτάω το πολιτικό κόστος αλλά για να υπερασπίζομαι αξίες, αυτό θα κάνω και σήμερα”.

 

Επιστροφή αιτήματος προς τον κ.Μητσοτάκη για τη Ροδόπη

Σε ερώτηση για τη Ροδόπη, ο κ.Τσίπρας επανέλαβε ότι “η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης λένε ψέματα ότι υπήρχε προεκλογικά ενημέρωση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα”.

Κατηγόρησε δε, τον κ.Μητσοτάκη ότι “τα έκανε όλα για 20.000 ψήφους δημιουργώντας ένταση σε ένα θέμα που όλοι έπρεπε να ομονοούμε”.

Παρέπεμψε μάλιστα στο γεγονός ότι η ΝΔ έχει στα ψηφοδέλτιά της υποψήφιο που αποκάλεσε «Τούρκους» τους μουσουλμάνους της Θράκης, για να επιστρέψει τις απαιτήσεις που δέχθηκε ο ίδιος από την Πειραιώς: “αναμένω την αντίδραση του κ. Μητσοτάκη”.

Αναφερόμενος, τέλος, στα προγράμματα των δύο κομμάτων, με αφορμή τις γνωστές δηλώσεις του κ.Πνευματικού (περί “διαλογής ασθενών”), ο κ.Τσίπρας έθεσε στους πολίτες το δίλημμα: “να επιλέξουν ανάμεσα στη πρόταση μας που βάζει στο κέντρο τον άνθρωπο και στην κρυφή ατζέντα της ΝΔ”.

Σκέρτσος: Τα πολιτικά αδιέξοδα Τσίπρα στοχοποιούν Ελλάδα, λιμενικό και Ευρώπη

«Πλέον, οι συνεντεύξεις και οι δημόσιες παρεμβάσεις του κ. Τσίπρα φωνάζουν την απελπισία και τα πολιτικά του αδιέξοδα, διχάζουν ξανά τους Έλληνες, στοχοποιούν την Ελλάδα, το λιμενικό σώμα, αλλά και την Ευρώπη», τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Ακης Σκέρτσος.

Οπως αναφέρει, στην αποψινή τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Τσίπρας μας είπε ουσιαστικά πόσο περήφανος είναι για τη μεταναστευτική πολιτική που εφάρμοσε το 2015-2019. Τότε που η Ελλάδα «δεν είχε σύνορα» και είχε κατακλυστεί από δυστυχισμένους πρόσφυγες και μετανάστες. Τότε που ολόκληρα νησιά είχαν μετατραπεί σε άθλιους καταυλισμούς, όπως η Μόρια, όπου στοιβάζονταν υπό απάνθρωπες συνθήκες χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές. Τότε που η Ελλάδα είχε μετατραπεί στη Νο1 πύλη εισόδου των εγκληματικών δικτύων των λαθροδιακινητών που θησαυρίζουν πάνω στην ανθρώπινη δυστυχία.

Αυτήν την πολιτική μας είπε ότι οραματίζεται ως μια δίκαιη και αποτελεσματική πολιτική για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι «ένας Τσίπρας απο τα παλιά» που ανήκει αμετάκλητα στο χθες και δεν μπορεί να υπηρετήσει τις ανάγκες του σήμερα.

Η Ελλάδα διαθέτει ξανά, χάρη στην πολιτική της ΝΔ την περίοδο 2019-2023, σύνορα τα οποία περιφρουρεί αποτελεσματικά. Εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Διαχειρίζεται με αξιοπρέπεια, ευαισθησία και ανθρωπισμό τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα που φτάνουν στην πόρτα μας. Συμμετέχει ενεργητικά στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πολιτικής με έμφαση στην ελεγχόμενη και νόμιμη μετανάστευση. Είναι αμείλικτη απέναντι στα δίκτυα των λαθροδιακινητών.

Γι’ αυτό αφήνουμε πίσω τους αμετανόητους νοσταλγούς του χθες και προχωρούμε σταθερά, τολμηρά, μπροστά ώστε από τις 26 Ιουνίου, με την εντολή των πολιτών, να πιάσουμε ξανά δουλειά για την Ελλάδα. Για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Ελληνες».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v