Η ελληνική συνεισφορά στην Αντιαεροπορική Άμυνα της Ευρώπης

Ο υπ. Αμυνας ανέδειξε τη συμβολή του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής 'Αμυνας της Συμμαχίας, στα Χανιά, που αποτελεί σημείο αναφοράς στη διατήρηση του τεχνολογικού πλεονεκτήματος του ΝΑΤΟ.

Η ελληνική συνεισφορά στην Αντιαεροπορική Άμυνα της Ευρώπης

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής συμμετείχε στη διάσκεψη για την Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλική 'Αμυνα της Ευρώπης και στη Διεθνή Έκθεση Αεροναυπηγικής, στο Παρίσι, χθες 19 και σήμερα 20 Ιουνίου. Επίσης, είχε διμερή συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνύ.

Κατά την παρέμβασή του στη διάσκεψη, ο Αλκ. Στεφανής τόνισε ότι απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, σε περιβάλλον εξελισσόμενων απειλών και πηγών πιθανών προκλήσεων με σκοπό να διασφαλιστεί η συλλογική άμυνα της Ευρώπης, με βάση μια προσέγγιση 360 μοιρών και υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης τη αποτρεπτικής ισχύος Συμμάχων και εταίρων.

Υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να εστιάσει στον τομέα της αντιβαλλιστικής άμυνας και να επενδύσει σε βελτιωμένους αισθητήρες, ταχύτερους χρόνους απόκρισης και προηγμένες τεχνολογίες αναχαίτισης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της απειλής.

Ανέδειξε δε, την ουσιαστική συνεισφορά του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής 'Αμυνας της Συμμαχίας, στα Χανιά, που αποτελεί σημείο αναφοράς στον τομέα της Αεράμυνας.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει τη σημαντική συμβολή του Κέντρου στη διατήρηση του τεχνολογικού πλεονεκτήματος της Συμμαχίας στον κρίσιμο τομέα της Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής 'Αμυνας, όπως και στην προώθηση και διασφάλιση της σταθερότητας στην περιφέρεια της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, από κοινού και με τις άλλες δομές της Συμμαχίας στην Κρήτη.

Η Ελλάδα συμμετέχει με δυνάμεις και προσωπικό σε συμμαχικές και ευρωπαϊκές αποστολές εναέριας αστυνόμευσης, επιτήρησης και αναγνώρισης, συμβάλλοντας ενεργά στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, ανέφερε.

Είναι ουσιώδες, είπε ο Αλκ. Στεφανής, να προωθηθούν συνέργειες και συλλογικές επενδύσεις των κρατών μελών της ΕΕ για τη δημιουργία ενός ισχυρού και ανθεκτικού συστήματος Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής 'Αμυνας ώστε η Ευρώπη να προωθήσει την αυτονομία της, εκμεταλλευόμενη τα τεχνολογικά πλεονεκτήματά της και μειώνοντας τις στρατηγικές εξαρτήσεις, όπως άλλωστε συμφωνήθηκε στην Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ.

Στη διάσκεψη, συμμετείχαν υπουργοί 'Αμυνας χωρών και υψηλοί αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ενώ ομιλία εκφώνησε και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Στη συνάντηση του Αλκ. Στεφανή με τον Σεμπαστιάν Λεκορνύ συζητήθηκαν θέματα της στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδος-Γαλλίας και εκφράστηκε η ισχυρή βούληση για την περαιτέρω ενδυνάμωσή της.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Γαλλία, ο Αλκ. Στεφανής επισκέπτεται, επίσης, τη Διεθνή Αεροναυπηγική Έκθεση στο Λε Μπουρζέ ενώ έχει συναντήσεις με εκπρόσωπους της Αμυντικής Βιομηχανίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v