Τα ονόματα που «παίζουν» για το υπουργικό συμβούλιο, οι θέσεις-κλειδιά

Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι για τα κρίσιμα υπουργεία. Το rotation και τα νέα ονόματα στην κυβέρνηση που αναμένεται να παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα ονόματα που «παίζουν» για το υπουργικό συμβούλιο, οι θέσεις-κλειδιά

Αύριο το απόγευμα θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, η οποία -σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη- θα σηκώσει αμέσως τα μανίκια και θα ξεκινήσει την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ.

Ήδη, ονόματα που ενδεχομένως να στελεχώσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν, με το rotation που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός να λαμβάνει σάρκα και οστά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να παραμείνει, ως στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη και υπουργός Επικρατείας, ο Άκης Σκέρτσος. Μαζί του, θα είναι και η νέα είσοδος στον στενό πυρήνα συνεργατών του πρωθυπουργού, ο Σταύρος Παπασταύρου. Θα παραμείνει στη θέση του ο Γιάννης Μπρατάκος, υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ, ενώ φαίνεται πως αναβαθμίζεται και ο Μάκης Βορίδης, στη θέση του υπουργού Επικρατείας, αρμοδίου για κοινοβουλευτικά καθήκοντα.

Από εκεί και πέρα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ακούγεται για τη θέση του νέου υπουργού Εξωτερικών και ο Νίκος Δένδιας για υπουργός Εθνικής Άμυνας, με υφυπουργό τον Νίκο Χαρδαλιά.

Για το υπουργείο Υγείας τα σενάρια θέλουν πολιτικό προϊστάμενο τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, με αναπληρωτές την Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον Μάριο Θεμιστοκλέους.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο νέος υπουργός Παιδείας και ο Γιάννης Οικονόμου αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού.

Νέος «τσάρος» της οικονομίας μας εκτιμάται ότι θα είναι ο Κωστής Χατζηδάκης, με αναπληρωτή τον Νίκο Παπαθανάση ο οποίος θα έχει τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, των ΣΔΙΤ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο μέχρι τώρα αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Θόδωρος Σκυλακάκης θα αναλάβει, εκτός απροόπτου, τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ επικεφαλής στο υπουργείο Εργασίας αναμένεται να είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης, με υφυπουργούς τον Βασίλη Σπανάκη και τον Πάνο Τσακλόγλου.

Τα ονόματα των Κώστα Σκρέκα και της Άννας Διαμαντοπούλου ακούγονται για το υπουργείο Ανάπτυξης, για το υπουργείο Υποδομών αυτό του Χρήστου Σταϊκούρα και για αυτό του Προστασίας του Πολίτη του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Στο υπουργείο Ναυτιλίας πιθανότατα θα τοποθετηθεί ο Νότης Μηταράκης και στο υπουργείο Εσωτερικών η Νίκη Κεραμέως, με αναπληρωτή τον Θοδωρή Λιβάνιο, αρμόδιο για την αυτοδιοίκηση.

Ο Βασίλης Κικίλιας ακούγεται για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας (παίζει και το όνομα του Χρήστου Τριαντόπουλου), ενώ για το υπουργείο Μετανάστευσης κυκλοφορούν τα ονόματα του Χρήστου Στυλιανίδη, του Τάκη Θεοδωρικάκου και του Δημήτρη Καιρίδη (ακούγεται και για υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τα Πανεπιστήμια).

Στο υπουργείο Οικογένειας θα τοποθετηθεί πιθανόν η Σοφία Ζαχαράκη και στο υπουργείο Πολιτισμού μάλλον θα παραμείνει η Λίνα Μενδώνη.

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης κυκλοφορούν τα ονόματα των Γιώργου Φλωρίδη και της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, για το υπουργείο Τουρισμού της Όλγας Κεφαλογιάννη, γι’ αυτό της Ψηφιακής Διακυβέρνησης του δημάρχου Τρικάλων, Δημήτρη Παπαστεργίου, με υφυπουργό τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ίσως τοποθετηθεί ο Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ παίζει και το όνομα του Κώστα Τσιάρα.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλλον θα είναι ο γραμματέας της Π.Ε., Παύλος Μαρινάκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v