Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Αρχίζουν τα όργανα και επισήμως

Σήμερα η πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση του Ε. Γ. για την «επόμενη ημέρα» κόμματος-Τσίπρα. «Εσύ στη Βουλή κι εμείς στο κόμμα» η θέση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Αρχίζουν τα όργανα και επισήμως

Σε τροχιά καθοριστικών αποφάσεων μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς για σήμερα το πρωί (11 πμ) προγραμματίστηκε η πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση, του Εκτελεστικού Γραφείου, με διευρυμένη σύνθεση.

Ανάλογα με τη θέση που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας για την περίφημη “επόμενη ημέρα” του κόμματος και του ιδίου, θα ακολουθήσουν η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή. Κεντρικό ζητούμενο είναι εάν οι όποιες αποφάσεις θα υλοποιηθούν άμεσα, μέσα στον Ιούλιο (όπως θέλει η λεγόμενη “προεδρική πλειοψηφία”) ή εάν θα παραπεμφθούν για το φθινόπωρο (όπως προτιμά η εσωκομματική αντιπολίτευση “ομπρέλα”).

Μία από τις παραμέτρους που επιβάλουν στον κ. Τσίπρα άμεσο ξεκαθάρισμα προθέσεων και σχεδιασμών είναι η τριήμερη συνεδρίαση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα (6-8 Ιουλίου) για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Είναι προφανές ότι η ομιλία του ως πολιτικός αρχηγός που εκπροσωπεί την κουτσουρεμένη, πλέον, αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και αμήχανη, εάν δεν έχει αποσαφηνιστεί το επόμενο κρίσιμο βήμα του. Αυτή η εκκρεμότητα, άλλωστε, τον οδήγησε στην απόφαση να μην παραυρεθεί σήμερα στην προσύνοδο των ηγετών των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, παρότι προσκλήθηκε κανονικά.

Σε διαφορετική συγκυρία θα μπορούσε να μεταβεί στις Βρυξέλλες και να ορίσει για την επομένη την εσωκομματική συνεδρίαση, αλλά τώρα αυτό τώρα δεν ήταν πολιτικά και προσωπικά εφικτό.

«Εσύ στη Βουλή κι εμείς στο κόμμα»

Επιπλέον, “τα στόματα άνοιξαν” στην εσωκομματική αντιπολίτευση, καθώς ο ένας μετά τον άλλον προβαίνουν σε δημόσιες δηλώσεις προβάλλοντας, ευθέως ή εμμέσως, τη γραμμή της “ομπρέλας”.

Πρώτον, όλες οι διεργασίες να γίνουν από φθινόπωρο και μετά.

Δεύτερον, να αναλάβει άλλος πρόεδρος, ως μεταβατικός, μέχρι να ξεκαθαριστεί το θέμα της ηγεσίας. Ως προς αυτό το τελευταίο, προωθούν τη δυαρχία, δηλαδή ο κ. Τσίπρας να παραμείνει πολιτικός αρχηγός στη Βουλή ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και να εκλεγεί άλλο πρόσωπο στην προεδρία του κόμματος.

Κωδικά, η θέση τους είναι “εσύ κρατάς τη Βουλή κι εμείς αναλαμβάνουμε το κόμμα”, κάτι που, προφανώς, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ούτε από τον ίδιον τον κ. Τσίπρα ούτε από την πλειοψηφία των στελεχών στην Κεντρική Επιτροπή.

Για τον λόγο αυτό, θεωρείται “πολύ δύσκολο έως αδύνατο” να βρεθεί λύση κοινής αποδοχής που να εξασφαλίσει την ομαλή (;) συνύπαρξη και να βγάλει τον ΣΥΡΙΖΑ από την εσωστρέφεια και την περιδίνηση.

Χ. Τσικούπη: Ξεχάστε συνεργασίες στις τοπικές εκλογές

Πέραν τούτων, το όποιο περιθώριο προοδευτικών συνεργασιών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, προσκρούει ήδη στην κατηγορηματική άρνηση της Χ. Τρικούπη.

“Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα δώσει χρίσματα για τους 13 περιφερειάρχες και όσο γίνεται περισσότερους υποψήφιους για τους μεγάλους δήμους. Όποιος θέλει ας τους στηρίξει και ας τους ψηφίσει, αλλά συνεργασία με τοπικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, πόσο μάλλον κεντρικά, δεν θα γίνουν”, λένε αρμόδιες πηγές.

Όπως φάνηκε δε, από την υπαναχώρηση του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά, ναυαγεί και το σχέδιο για μία “δυνατή” υποψηφιότητα στον δήμο Αθηναίων με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται πως όταν ο κ. Παππάς ανακοίνωσε την άνοιξη τη “σκέψη” του για τον πρώτο δήμο της χώρας, ο κ. Τσίπρας την “χαιρέτησε” αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι το κόμμα θα τη στηρίξει.

Πλέον, όλα ξεκινούν από το μηδέν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v