Φάμελλος: Θα μας βρείτε απέναντι σε πολιτικές κατά χώρας και κοινωνίας

«Προφανώς θα στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που μειώνει τα βάρη για τους πολίτες και ενισχύει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας». Το «ευχαριστώ» στον (απόντα) Αλέξη Τσίπρα.

Φάμελλος: Θα μας βρείτε απέναντι σε πολιτικές κατά χώρας και κοινωνίας

Υπό την προσφώνηση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, «καλείται στο βήμα ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε τη δική του πρεμιέρα ως μεταβατικός πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Αγορητής ορίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος κάθισε στην πρώτη σειρά των εδράνων με τον πρώτο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Παππά και τον κ. Φάμελλο.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Φάμελλος εξέφρασε το «ευχαριστώ» εκ μέρους της Κ.Ο. στον (απόντα από τη σημερινή συνεδρίαση) Αλέξη Τσίπρα «για την προσφορά, το πολιτικό κεφάλαιο και τη μεγάλη παρακαταθήκη που κληροδοτεί στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αλλά και στην Ελλάδα».

Επιχειρώντας μια σύντομη αναδρομή στη δράση του ως πρωθυπουργού, αλλά και με αφορμή τη χθεσινή επέτειο από το δημοψήφισμα, τόνισε:

«Δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρωθυπουργός που, με τις θυσίες του ελληνικού λαού, έβγαλε την Ελλάδα από το τούνελ της χρεοκοπίας και της επιτροπείας τον Αύγουστο του 2018.

Ήταν αυτός ο επικεφαλής που αξιοποίησε τη δημοκρατική εντολή των εκλογών του 2015, αλλά και την ισχυρή εντολή του δημοψηφίσματος.

Που αξιοποίησε το ΟΧΙ του λαού και ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων, ώστε να αλλάξει την πρόταση των δανειστών, όπως ακριβώς αποφασίσαμε στο δημοψήφισμα.

Αυτός που πέτυχε μια συμφωνία ώστε το 2018 η Ελλάδα να έχει ρυθμισμένο το δημόσιο χρέος της, καθαρό διάδρομο δεκαπενταετίας, φθηνότερο από ποτέ κόστος δανεισμού στις αγορές.

Με την κοινωνία όρθια, με πρόσβαση των ανασφάλιστων στην υγεία από τους πρώτους μήνες. Με δέκα συνεχόμενα τρίμηνα θετικών ρυθμών ανάπτυξης.

Με το γνωστό "μαξιλάρι" των 37 δισ. ευρώ, όταν μάλιστα το 2015 είχε παραλάβει άδεια ταμεία από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου (ΝΔ/ΠΑΣΟΚ)».

Στη συνέχεια ο κ. Φάμελλος ανέδειξε τα βασικά καθήκοντα και τις δεσμεύσεις του κόμματός του στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο:

  • Να ασκήσει αντιπολίτευση για να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον της κοινωνίας,
  • Να συγκροτήσει μια συνεκτική προγραμματική αντιπρόταση προοδευτικής διεξόδου και να την καταστήσει πλειοψηφική μέσα από μια νέα κοινωνική συμφωνία ενεργών πολιτών,
  • Να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές και προοδευτικές ιδέες και αξίες που αμφισβητούνται.

«Δεν είστε νέα κυβέρνηση»

Αναφερόμενος στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη, επισήμανε κατ' αρχάς ότι πολλά απ' αυτά που υποσχέθηκε σήμερα αφορούν προβλήματα που δημιούργησε η ίδια η πολιτική του, καθώς «εσείς ήσασταν κυβέρνηση την προηγούμενη τετραετία».

Προς τούτο, εστίασε στην ακρίβεια, στις ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στο ΕΚΑΒ, στη διόγκωση του δημοσίου χρέους, στην αύξηση του ιδιωτικού χρέους, στη μείωση του πραγματικού εισοδήματος και στον πολλαπλασιασμό του ισοζυγίου συναλλαγών. «Και δεν ακούσαμε κάτι για την προστασία της πρώτης κατοικίας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, παρότι «χιλιάδες άνθρωποι μένουν και θα μείνουν στον δρόμο».

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε σε ένα-ένα τα κεφάλαια που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός, αντιπαραβάλλοντας τις αντίστοιχες προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την προεκλογική περίοδο.

Ως πρώην αρμόδιος υπουργός και τομεάρχης Ενέργειας, έδωσε ειδική έμφαση στο εν λόγω κεφάλαιο, μιλώντας για υπονόμευση των επενδύσεων στον κρίσιμο τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Μετά τα μπρος-πίσω της απολιγνιτοποίησης, της δέσμευσης της χώρας στο φυσικό αέριο, την καθυστέρηση στα δίκτυα και την αποθήκευση ενέργειας, η υπερθέρμανση των ΑΠΕ, οι περικοπές στην παραγωγή πράσινης ενέργειας που έχουμε, πλέον είναι πραγματικότητα.

Και κατέληξε την ομιλία του ως εξής:

«Προφανώς θα στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που μειώνει τα βάρη για τους πολίτες και ενισχύει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Αλλά έχουμε εμπειρία από την προηγούμενη 4ετία που τα βάρη στην κοινωνία πολλαπλασιάστηκαν.

Θα μας βρείτε απέναντι κοινοβουλευτικά και κινηματικά αλλά πάντα δημοκρατικά σε κάθε προσπάθεια επιβάρυνσης της κοινωνίας και της οικονομίας και υποβάθμισης της χώρας.

Η ψήφος δεν είναι λευκή επιταγή. Εμείς θα είμαστε εδώ για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της πατρίδας μας. Θα είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, την πρόοδο, τις πανανθρώπινες αξίες και τα ατομικά δικαιώματα.

Η δημοκρατία εκφράζεται στη Βουλή, εκφράζεται όμως και στους κοινωνικούς αγώνες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v