ΣΥΡΙΖΑ: Με 4+2 υποψηφίους η «μετά Τσίπρα εποχή»

Σήμερα η ψηφοφορία στην Κ.Ε. για τις ημερομηνίες της προεδρικής εκλογής. Αρχές Σεπτεμβρίου - Νοέμβριος - τέλη Σεπτεμβρίου, οι προτάσεις. Διαρκές Συνέδριο τέλη Αυγούστου με δια ζώσης και διαδικτυακή συμμετοχή.

ΣΥΡΙΖΑ: Με 4+2 υποψηφίους η «μετά Τσίπρα εποχή»

Με τέσσερις επίσημους υποψηφίους για την προεδρία και δύο υπό σκέψη, ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά αντίστροφα για την “μετά Τσίπρα εποχή”, καθώς σήμερα θα αποφασιστεί από την Κεντρική Επιτροπή πότε θα στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες.

Η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Στέφανος Τζουμάκας (σ.σ. αυτή ήταν η έκπληξη) και ο Νίκος Παππάς, ανακοίνωσαν, κατά σειρά, την απόφαση τους να διεκδικήσουν το τιμόνι του κόμματος, θέτοντας και το πολιτικό-ιδεολογικό στίγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζονται.

Η απρόσμενη κατάθεση υποψηφιότητας από τον κ.Τζουμάκα εκτιμάται ότι οφείλεται στην πρόθεση να δηλώσουν “παρών” οι λεγόμενοι “πασοκογενείς”, οι οποίοι σε μεγάλο τμήμα τους είναι απογοητευμένοι από την ήττα και την παραίτηση του κ.Τσίπρα. Δεδομένου ότι θεωρείται “σχεδόν αδύνατο” να περάσει στον β΄γύρο της αναμέτρησης, αναμένεται να στηρίξει την υποψηφιότητα που θα θεωρηθεί "συνέχεια” της προηγούμενης ηγεσίας.

Ο Παύλος Πολάκης και ο Διονύσης Τεμπονέρας εξήρτησαν την τελική τους απόφαση από το χρονοδιάγραμμα που θα αποφασιστεί, καθώς εκτιμούν ότι πρώτα πρέπει να γίνει το συνέδριο του κόμματος τον Νοέμβριο, για τη φυσιογνωμία, τη στρατηγική και την τακτική του κόμματος, και στη συνέχεια να εκλεγεί ο/η πρόεδρος.

Επ΄αυτού, το επιχείρημα που φαίνεται να προβάλλει μεγάλο τμήμα στελεχών είναι ότι δεν μπορεί το κόμμα να μείνει “ακέφαλο” και, άρα, πρέπει οι εσωκομματικές εκλογές να γίνουν όπως αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία προ δύο εβδομάδων: στις 3 Σεπτεμβρίου ο πρώτος γύρος και στις 10 Σεπτεμβρίου ο δεύτερος γύρος ανάμεσα στους δύο πρώτους υποψηφίους.

Ώστε, όπως λένε, ο/η πρόεδρος να κάνει πρεμιέρα στη ΔΕΘ που, παραδοσιακά, “ανοίγει” κάθε φθινόπωρο τη νέα πολιτικό “σεζόν”.

Στον αντίλογό του ο κ.Πολάκης επικαλέσθηκε το παράδειγμα της εκλογής προέδρου στη ΝΔ: έχασε τις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 και εξέλεξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη τέσσερις μήνες μετά, χωρίς αυτό το “κενό” να επιδράσει αρνητικά στην παρουσία της.

Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης σημειώνουν ότι ο μεταβατικός πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος “μπορεί μια χαρά να εκπροσωπήσει το κόμμα στη ΔΕΘ, όπως το εκπροσώπησε στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης”. Και ότι, “εν πάσει περιπτώσει” , η εκλογή προέδρου είναι πολύ σημαντική “στιγμή” για να συμπιέζεται από ημερομηνίες που μπορούν να παρακαμφθούν.

Στο τραπέζι παραμένει η συμβιβαστική πρόταση του κ.Παππά για ολιγοήμερη αναβολή, δηλαδή να γίνει ο πρώτος γύρος των εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου και ο δεύτερος στην 1η Οκτωβρίου.

Το πρόβλημα, εν προκειμένω, είναι ότι στις 7 Οκτωβρίου θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, οπότε “δεν μπορεί όλοι να τρέχουν να βγάλουν δημάρχους-περιφερειάρχες και ο ΣΥΡΙΖΑ να εκλέγει πρόεδρο”, σύμφωνα με το αντεπιχείρημα.

Η πρόταση για χρονική μετάθεση της προεδρικής εκλογής εκτιμάται ότι δύσκολα θα περάσει από την Κεντρική Επιτροπή σήμερα. Κι αυτό διότι ναι μεν την προτάσσουν στελέχη των πάλαι ποτέ “προεδρικών” (Παππάς, Σπίρτζης, Πολάκης, αλλά και ο κ.Τεμπονέρας), ωστόσο, όπως έχουμε σημειώσει, τα τείχη ανάμεσα στις ομάδες έχουν παρουσιάσει ρωγμές και καμία άποψη δεν θεωρείται εκ των προτέρων πλειοψηφική.

Σημειώνεται ότι το έτερο πρόβλημα, για την ημερομηνία του Διαρκούς Συνεδρίου, φαίνεται να λύνεται… από την τεχνολογία: η ιδέα που προκρίνεται είναι να συγκληθεί κανονικά στις 25 Αυγούστου αλλά όσοι σύνεδροι αδυνατούν να συμμετέχουν δια ζώσης, λόγω ανελαστικών θερινών αδειών και υποχρεώσεων, να το κάνουν διαδικτυακά.

Για όλα τα παραπάνω θα γίνουν σήμερα οι ψηφοφορίες στην Κεντρική Επιτροπή, οπότε και θα λήξει η διήμερη καυτή (λόγω και… καύσωνα) συνεδρίαση της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v