ΣΥΡΙΖΑ: Οι αλλαγές στις ισορροπίες στον δρόμο για την προεδρική κάλπη

Αρχίζει επισήμως η κούρσα διαδοχής του Α. Τσίπρα και «η μάχη των δύο γύρων». Ο/η πρόεδρος θα εκφωνήσει ομιλία στη ΔΕΘ χωρίς την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Πώς άλλαξαν πλειοψηφίες-μειοψηφίες. Παραίτηση Σπίρτζη και αντικατάσταση από τον Στ. Τζουμάκα.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι αλλαγές στις ισορροπίες στον δρόμο για την προεδρική κάλπη

Με καθαρό το τοπίο των υποψηφιοτήτων, τουλάχιστον προς το παρόν, ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε ένα δίμηνο αναταράξεων που θα κυριαρχεί η εκλογή νέου/νέας προέδρου, ενώ την ίδια στιγμή θα τρέχουν οι εξελίξεις σε θέματα μείζονος σημασίας όπως τα ελληνοτουρκικά.

Το καθησυχαστικό στοιχείο είναι ότι τον Αύγουστο οι μηχανές όλων των κομμάτων μπαίνουν στο ρελαντί, ενώ θα είναι κλειστή και η Βουλή λόγω διακοπών, οπότε το κενό εξουσίας και η αποκλειστική ενασχόληση με τα εσωκομματικά θα περιοριστεί χρονικά.

Το βέβαιο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στη ΔΕΘ με νέα ηγεσία, αφού αποφασίστηκε να γίνουν οι εκλογές για πρόεδρο την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου (πρώτος γύρος) και το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου (δεύτερος γύρος ανάμεσα στους δύο πρώτους).

Την επομένη, Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, ο/η πρόεδρος θα πάει στη ΔΕΘ αλλά μόνο για να εκφωνήσει ομιλία στις παραγωγικές τάξεις. Για πρώτη φορά, δηλαδή, δεν θα δοθεί η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Κι αυτό διότι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εκτιμήθηκε πως ο/η πρόεδρος θα πρέπει με το «καλημέρα» να αντιμετωπίσει ερωτήσεις για τη μεγάλη εκλογική ήττα, για τις ευθύνες της προηγούμενης ηγεσίας, για την τακτική του Αλέξη Τσίπρα ή για τους υποψηφίους που (θα) στηρίζει στις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν καν βρεθεί.

Επιπλέον, θα πρέπει να παρουσιάσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα στα μείζονα θέματα, το οποίο, προφανώς, δεν θα έχει επεξεργαστεί στη λεπτομέρειά του.

Άλλαξε η πλειοψηφία

Η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώθηκε χθες με τέσσερις υποψηφίους για τη νέα ηγεσία: την Έφη Αχτσιόγλου, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Στέφανο Τζουμάκα και τον Νίκο Παππά, κατά σειρά κατάθεσης των υποψηφιοτήτων.

Όπως αναμενόταν, οι ρωγμές στα τείχη των ομάδων και των τάσεων οδήγησε σε οριζόντιες υπερψηφίσεις των διαφορετικών προτάσεων για το χρονοδιάγραμμα. Για παράδειγμα, την πρόταση για έκτακτο συνέδριο τον Νοέμβριο και εκλογή προέδρου αμέσως μετά, υπερψήφισε η πάλαι ποτέ πλειοψηφούσα προεδρική ομάδα της “κίνησης μελών”, της ενδιάμεσης ομάδας “ΡΕΝΕ” αλλά και μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης “ομπρέλα”, αθροίζοντας 88 ψήφους.

Το αντίστοιχο έγινε με την έτερη πρόταση, που παρουσίασε η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, για Διαρκές Συνέδριο στις 3 Σεπτεμβρίου και εσωκομματικές κάλπες στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου, η οποία υπερψηφίσθηκε από το μεγαλύτερο τμήμα της “ομπρέλας”, σημαντικό τμήμα της “κίνησης μελών” και της μικρότερης ομάδας “έξι συν έξι”, αθροίζοντας 160 ψήφους.

Λόγω του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, δεν κατέθεσαν υποψηφιότητα ο Παύλος Πολάκης και ο Διονύσης Τεμπονέρας, καθώς είχαν στηρίξει την πρώτη πρόταση για Νοέμβριο.

Ήδη έχει αρχίσει η συζήτηση για… τον δεύτερο γύρο και τα προγνωστικά για τους δύο πρώτους που θα φτάσουν σ' αυτόν. Παρότι είναι, φυσικά, πολύ νωρίς για προβλέψεις (πόσο μάλλον για μετρήσεις), γίνεται λόγος για «αντικειμενική αλληλοϋποστήριξη» ανάμεσα στο δίδυμο Αχτσιόγλου-Τσακαλώτος και Παππάς-Τζουμάκας. Θεωρείται απίθανο, δε, να δοθεί η δυνατότητα και για πέμπτη υποψηφιότητα, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει απόσυρση ενός εκ των τεσσάρων πριν την τελική ευθεία.

Μένει να φανεί άλλωστε πόσο απήχηση θα αποδειχτεί ότι έχει ο κ. Τζουμάκας στους “πασοκογενείς” της βάσης, καθώς, όπως είναι γνωστό, στις εσωκομματικές κάλπες για την εκλογή προέδρου θα προσέλθουν τα μέλη του κόμματος.

Παραίτηση Σπίρτζη

Στα γεγονότα της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής ανήκει και η παραίτηση του Χρήστου Σπίρτζη από μέλους της Πολιτικής Γραμματείας. Ο ίδιος είχε προαναγγείλει αυτή την κίνηση, καλώντας όλα τα μέλη του οργάνου να παραιτηθούν ως απόδειξη συλλογικής ευθύνης για την εκλογική ήττα, προειδοποιώντας ότι θα κατέθετε τη δική του παραίτηση ακόμα και αν δεν τον ακολουθούσε κανείς. Όπως κι έκανε.

Κατά τις πληροφορίες, παρέδωσε ήδη τον φάκελο με την προετοιμασία που είχε κάνει ως επικεφαλής της επιτροπής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οπότε δεν θα παραστεί ούτε για να «παραδώσει» στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Τρίτη, που έχει θέμα αυτή την προετοιμασία.

Στη θέση του αναλαμβάνει ο κ. Τζουμάκας, ο οποίος ήταν ο πρώτος επιλαχών στη σύνθεση του οργάνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v