Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα Μηταράκη-Μαξίμου μετά την παραίτηση

Κορυφή του παγόβουνου οι βουτιές στην Πάτμο εν μέσω πυρκαγιών. Οι αστοχίες που του προσάπτει η κυβέρνηση. «Το Μαξίμου ήταν ενήμερο εκ των προτέρων», δηλώνουν κύκλοι προσκείμενοι στον πρώην υπουργό.

Κόντρα Μηταράκη-Μαξίμου μετά την παραίτηση

Ο Νότης Μηταράκης είναι το πρώτο θύμα των κυβερνητικών αρρυθμιών, τις οποίες έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναγκάστηκε σε παραίτηση και, παρά το γεγονός ότι στην επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση γίνεται λόγος για «προσωπικούς λόγους», γεγονός είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν ικανοποιημένος από τις επιδόσεις του κ. Μηταράκη στα νέα του καθήκοντα μετά τις εκλογές.

Η κορυφή του παγόβουνου ήταν η είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας (από την Καθημερινή), ότι ο πρώην -πλέον- υπουργός εν μέσω της πύρινης λαίλαπας που κατακαίει τη χώρα τις τελευταίες μέρες, απουσίαζε εκτός Αθήνας, σε οικογενειακές διακοπές στην Πάτμο. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος -όπως υποστηρίζουν από το περιβάλλον του- είχε ενημερώσει για την απουσία του, η στάση του να είναι «απών» κρίθηκε ως απαράδεκτη από το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η θέση του κ. Μηταράκη ήταν επισφαλής από το προηγούμενο διάστημα, με τις δηλώσεις που είχε κάνει για κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας (μολονότι ο πρωθυπουργός τον είχε καλύψει τότε), καθώς και για την έφιππη αστυνομία (με διαρροή το Μέγαρο Μαξίμου είχε επισημάνει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε δεκτή την πρόταση του υπουργού).

«Όλα έχουν τη σημασία τους», σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, που επισημαίνουν πως ο πρωθυπουργός δεν χρειάζεται να περιμένει να κάνει κάποιον ανασχηματισμό, εάν διαπιστώσει πρόβλημα λειτουργίας στην κυβέρνηση, αλλά προχωρά άμεσα σε διορθωτικές, στοχευμένες κινήσεις.

Τη θέση του Νότη Μηταράκη στο κρίσιμο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ο μέχρι τώρα αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος απολαμβάνει τις απόλυτης εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη και έχει δοκιμαστεί σε δύσκολες και σημαντικές θέσεις κατά το παρελθόν.

Αντίστοιχα, αντικαταστάτης του κ. Οικονόμου θα είναι ο βουλευτής Κυκλάδων, πρώην υπουργός Γιάννης Βρούτσης.

Η ορκωμοσία των νέων υπουργών ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου πραγματοποιήθηκε στις 19:00, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κύκλοι του πρώην υπουργού: Το Μαξίμου ήταν ενήμερο

Από το περιβάλλον του κ. Μηταράκη σημειώνουν ότι αιφνιδιάστηκαν από την εξέλιξη που πήρε το θέμα, διότι «ο υπουργός είχε ενημερώσει το Μαξίμου για την ολιγοήμερη απουσία του».

Πιο αναλυτικά, συνεργάτες του υπουργού ανέφεραν στο ieidiseis.gr ότι «ο Μηταράκης είχε εξηγήσει πως, επειδή το μεγαλύτερο μέρος του Αυγούστου θα ήταν στην Αθήνα για να δουλέψει διάφορα καίρια θέματα του υπουργείου, δεν θα είχε χρόνο για διακοπές με τη γυναίκα του και το παιδί του. Έτσι, ενημέρωσε ότι το μόνο κενό που υπήρχε για να δει την οικογένειά του ήταν τώρα. Το ταξίδι ήταν για τρεις μέρες. Έφυγε για Πάτμο την Τετάρτη και θα γυρνούσε το Σάββατο».

Κατά πληροφορίες, ο κ. Μηταράκης αιφνιδιάστηκε γιατί -σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντός του- κανείς δεν του τηλεφώνησε να γυρίσει πίσω, αλλά εισέπραξε την «οργή» του Μαξίμου μόλις διέρρευσε η είδηση ότι βρίσκεται σε διακοπές. «Όταν κατάλαβε ότι υπάρχει αυτό το κλίμα, τότε παραιτήθηκε».

Η σταγόνα που ξεχείλισε το «ποτήρι της οργής» στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πηγές από τη λεωφόρο Κατεχάκη, ήταν το γεγονός ότι ο κ. Μηταράκης δεν διέκοψε τις διακοπές του μετά την καταστροφική φωτιά στη Νέα Αγχίαλο και τις ισχυρές εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών. Όπως λένε, «δεν είναι δυνατόν όλη η Ελλάδα να παρακολουθεί την εξέλιξη των εκρήξεων και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη να κάνει διακοπές».

Μάλιστα, αναφέρει η ίδια πηγή, κόπηκε η συνέντευξη που θα έδινε το βράδυ του Σαββάτου ο πρώην υπουργός στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 προκειμένου να δώσει απαντήσεις, μεταξύ άλλων, και για τα πύρινα μέτωπα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v