Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακροδεξιά παιχνίδια με φόντο την Αθήνα

Η κάθοδος Κασιδιάρη, οι «Αθηναίοι» και οι «Σπαρτιάτες». Ερώτημα η κυβερνητική στάση να μην επεκτείνει την τροπολογία απαγόρευσης. Επιστολή Ζαχαριάδη στον Μπακογιάννη να πάρει θέση.

Ακροδεξιά παιχνίδια με φόντο την Αθήνα

Ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι και επισήμως υποψήφιος για τον δήμο της Αθήνας, ευελπιστώντας όχι, προφανώς, να εκλεγεί δήμαρχος, αλλά να καταγράψει υπολογίσιμο ποσοστό που θα τον επαναφέρει στην πολιτική σκηνή.

Η επιλογή της κυβέρνησης να μην επεκτείνει στις αυτοδιοικητικές εκλογές τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία του απαγόρευσε να μετάσχει στις εθνικές εκλογές, επέτρεψε στον καταδικασμένο πρωτοδίκως, για εγκληματικές πράξεις, πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής να καταθέσει το Σάββατο στην ηλεκτρονική πύλη του υπουργείο Εσωτερικών τον συνδυασμό του, υπό τον τίτλο “Ελεύθεροι Αθηναίοι” και έμβλημα μία περικεφαλαία με φόντο τον Παρθενώνα.

Όπως φάνηκε από την προ μηνός κίνηση εννέα βουλευτών των “Σπαρτιατών” (σε σύνολο 12) να χαιρετήσουν την αναμενόμενη, τότε, υποψηφιότητα Κασιδιάρη και να έλθουν σε (φαινομενική;) κόντρα με τον πρόεδρο τους Βασίλη Στίγκα, το εν λόγω ακροδεξιό κόμμα που μπήκε στη Βουλή τον Ιούνιο θα του δώσει το απαραίτητο, πολιτικά, κοινοβουλευτικό περίβλημα. Έτσι ώστε “Σπαρτιάτες” και “Αθηναίοι” να δείξουν ότι “έχουν ρίζες” στην κοινωνία - εάν βεβαίως ο εκλεκτός του καταγράψει δυνατό ποσοστό.

Ο λόγος που αναφέρεται επιμόνως από τους αναλυτές η λέξη “καταγραφή” πηγάζει από το επιχείρημα που επικαλέσθηκε η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Παύλου Μαρινάκη, για να αιτιολογήσει την μη επέκταση της περίφημης τροπολογίας με την οποία μπήκε μπλόκο στην συμμετοχή του επίσημου κόμματος Κασιδιάρη στις εθνικές εκλογές. Ότι δηλαδή, η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει πως εάν ένας αυτοδιοικητικός υποψήφιος εκλεγεί, μπαίνει αυτομάτως σε αργία στη περίπτωση που φέρει έστω και πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση.

Αυτό όμως δεν μπορεί να ισχύσει για τα υπόλοιπα μέλη του συνδυασμού Κασιδιάρη και, σίγουρα, δεν θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στους οπαδούς του να τον ψηφίσουν για να δείξουν δύναμη και να έχουν επιρροή στο νέο δημοτικό συμβούλιο. Σημειώνεται ότι οι “Σπαρτιάτες” έλαβαν ποσοστό 4,22% στην Α' Αθήνας, στις εκλογές του Ιουνίου, ενώ ο Η. Κασιδιάρης κατέγραψε, για τον δήμο Αθήνας, 10,5% στις δημοτικές εκλογές του 2019.

Ζαχαριάδης καλεί Μπακογιάννη

Για τον λόγο αυτό η αντιπολίτευση χρεώνει στην κυβέρνηση την επίδειξη πυγμής που θα επιχειρήσει ο έγκλειστος - ο οποίος, παρεμπιπτόντως, εξακολουθεί να κάνει προεκλογική εκστρατεία μέσα από τις φυλακές, ενώ την άνοιξη αναμένεται να αποφυλακιστεί καθώς θα έχει εκτίσει το απαιτούμενο μέρος της ποινής.

Στελέχη τους πάντως δίνουν την εξής ερμηνεία στην επιλογή της κυβέρνησης να μην επεκτείνει στις αυτοδιοικητικές εκλογές τη νομοθετική ρύθμιση που είχε φέρει για τις εθνικές εκλογές: “να λειτουργήσει ο φόβος της ακροδεξιάς άλωσης του δήμου Αθηναίων ώστε ο Κώστας Μπακογιάννης να ηγηθεί του δημοκρατικού- κεντροδεξιού χώρου και να ‘πάρει’ τον δήμο με μεγάλη πλειοψηφία, παρά τις αποτυχίες, τύπου ‘Μεγάλος Περίπατος’, της πρώτης θητείας του”, λένε.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Ζαχαριάδης, έστειλε ήδη επιστολή στον κ. Μπακογιάννη και του ζητά να σχολιάσει την εν λόγω κυβερνητική επιλογή. Απάντηση δεν είχε λάβει μέχρι χθες.

«Ο φασισμός στην Αθήνα έχει όνομα κι επίθετο. Η υποκριτική στάση της κυβέρνησης και των συμμάχων της που δεν φρόντισαν ή δεν ήθελαν να φροντίσουν να μην υπάρχει κανένα κενό για να τρυπώσουν οι ναζί στη πολιτική ζωή της χώρας έδειξε τα όρια της. Ο αγώνας θα είναι για εμάς καθημερινός. Οι καταδικασμένοι ναζί στη φυλακή και όχι στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Καλώ τον Δήμαρχο Αθηναίων να πάρει επιτέλους θέση”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαχαριάδης με αφορμή την επιστολή.

Ο υποψήφιος για την Αθήνα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χάρης Δούκας, απέφυγε την αναφορά στην κυβερνητική επιλογή και εστίασε στην “ύβρι” που αποτελεί η υποψηφιότητα Κασιδιάρη. “Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις και η υποψηφιότητα του καταδικασμένου για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, αποτελούν ύβρη για όλους του δημοκρατικούς πολίτες της Αθήνας. Τους καλώ να δώσουν αποφασιστική απάντηση στην ακροδεξιά και το φασισμό, στην κάλπη των δημοτικών εκλογών”, δήλωσε.

Η αντιπαράθεση αναμένεται να φουντώσει από την Τετάρτη, καθώς όλοι οι αυτοδιοικητικοί υποψήφιοι βρίσκονται (μαζί με όλο το πολιτικό σύστημα) στη ραστώνη του Δεκαπενταύγουστου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v