Restart μέσω ΔΕΘ προσδοκούν στην κυβέρνηση

«Μεταρρυθμιστικό και όχι οικονομικό το πακέτο Μητσοτάκη», λένε στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο «πολυεπίπεδος εκσυγχρονισμός του κράτους», οι μεταρρυθμίσεις και οι παθογένειες. Τι θα περιέχει το καλάθι του πρωθυπουργού. 

Restart μέσω ΔΕΘ προσδοκούν στην κυβέρνηση

Σε ρυθμούς ΔΕΘ αρχίζει να κινείται η κυβέρνηση, καθώς το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός, με την ομιλία του στο Βελλίδειο, θα δώσει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει τον επόμενο χρόνο αλλά και σε επίπεδο τετραετίας.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει την «επανεκκίνηση» της κυβέρνησής του, με επαναφορά του θετικού μομέντουμ που προέκυψε από το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου και το οποίο χάθηκε σε μεγάλο βαθμό από μια σειρά αρνητικών γεγονότων εντός του καλοκαιριού.

Η αλλαγή ατζέντας μέσω της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων εκτιμάται ότι θα ωφελήσει το Μέγαρο Μαξίμου στην προσπάθεια βελτίωσης της κυβερνητικής εικόνας και ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους υπουργούς για την οριστικοποίηση των εξαγγελιών του, οι οποίες δεν θα απέχουν πολύ από τις πρόσφατες προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Το πακέτο με το οποίο θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα είναι «μεταρρυθμιστικό και όχι οικονομικό», δεδομένου ότι τα περισσότερα οικονομικά μέτρα έχουν θεσμοθετηθεί πριν κλείσει η Βουλή για το καλοκαίρι. Πρόκειται για ένα συνολικό ποσό 1,1 δισ. ευρώ, που δεν επιτρέπει μεγάλες οικονομικές παρεμβάσεις εκ μέρους του πρωθυπουργού. Άλλωστε, υπενθυμίζουν συνεργάτες του, στις προγραμματικές δηλώσεις του τον Ιούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τον «πολυεπίπεδο εκσυγχρονισμό του κράτους» και αυτόν θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ, με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις (υγεία, παιδεία, δικαιοσύνη κ.α.) και στην αντιμετώπιση των παθογενειών του κράτους.

Οι στοχευμένες παρεμβάσεις που θα ανακοινώσει στη συμπρωτεύουσα θα αφορούν κυρίως τις ευάλωτες ομάδες, την ίδια ώρα που -σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο- θα τηρηθεί απαρέγκλιτα η αναγκαία δημοσιονομική πειθαρχία, σε αναμονή μάλιστα και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την επέκταση του Market Pass για άλλους δύο μήνες, δηλαδή ως το τέλος του έτους, την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και την παράλληλη διεύρυνση των δικαιούχων, τη νέα χορήγηση επιταγής ακριβείας, το νέο επίδομα στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, το νέο σύστημα για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ειδικές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών.

Τρία επίπεδα

«Η Κυβέρνηση διαχρονικά έχει αποδείξει ότι στα δύσκολα στέκεται στο πλευρό των πολιτών με παρεμβάσεις που κινούνται σε τρία επίπεδα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στη Real News και εξήγησε: «Πρώτον, με στοχευμένες παρεμβάσεις όπου κρίνεται απαραίτητο και ιδιαίτερα για τη στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Δεύτερον, με μόνιμες παρεμβάσεις, οι οποίες στοχεύουν στην άμεση και έμμεση αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών… Τρίτον, με την ενίσχυση των ελέγχων οι οποίοι έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται εντατικά για τη φοροδιαφυγή και τα αδικαιολόγητα κέρδη στην αγορά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανέβει στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της πόλης. Παράλληλα, η ΝΔ θα διοργανώσει τρεις εκδηλώσεις μέχρι τα εγκαίνια της Έκθεσης, επικεντρωμένες στην υγεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον πρωτογενή τομέα.

Στο μεταξύ, σήμερα κυβερνητικό κλιμάκιο θα βρεθεί στις πληγείσες περιοχές του Έβρου. Επικεφαλής θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, που θα συνοδεύεται από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο και τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Στάθη Κωνσταντινίδη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v