Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωτοβουλίες Μητσοτάκη για πυροπροστασία και περιβάλλον

Κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για Έβρο και Πάρνηθα. Οι άμεσες αποζημιώσεις, οι σκέψεις και οι προτάσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου. Προετοιμασία για τη μεθαυριανή μάχη της Βουλής.

Πρωτοβουλίες Μητσοτάκη για πυροπροστασία και περιβάλλον

Να επιβάλει την δική του ατζέντα και να ανακτήσει τον έλεγχο των κινήσεων στο θέμα των πυρκαγιών και των συνεπειών τους επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά από μια αρκετά μακρά, δύσκολη περίοδο, ο πρωθυπουργός αλλά και οι αρμόδιοι υπουργοί αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των πληγών από την πύρινη λαίλαπα και τον επαναπροσδιορισμό της αντιπυρικής πολιτικής.

Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα και σε συνέχεια της χθεσινής επίσκεψης κυβερνητικού κλιμακίου στον Έβρο, σήμερα θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον κ. Μητσοτάκη με θέμα την αποκατάσταση των δασών της περιοχής αλλά και της Πάρνηθας, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει ακόμα περισσότερες κινήσεις και στην κατεύθυνση της κατάσβεσης και στο επίπεδο της πρόληψης και βέβαια αποκατάστασης, που είναι και το αντικείμενο της σύσκεψης αυτής», δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Στη σημερινή σύσκεψη θα συμμετάσχει και ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο οποίος αναλαμβάνει ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και θα έχει την ευθύνη, ως συντονιστής, για την ανάπλαση των καμένων εκτάσεων στις δύο περιοχές.

Από τον Έβρο, χθες, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης κάλεσε εκ μέρους του πρωθυπουργού το σύνολο των φορέων να καταθέσουν άμεσα τις σκέψεις και προτάσεις τους για το μέλλον του νομού, τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης θα λάβει υπόψη, ενόψει των εξαγγελιών στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για την ενίσχυση της περιοχής. Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκαν αποζημιώσεις για υλικές ζημιές που έχουν προκληθεί σε οικίες, στον αστικό ιστό, στις καλλιέργειες, στη μελισσοκομία, στην κτηνοτροφία και ζημιές που αφορούν το ζωικό κεφάλαιο, ενώ συμφωνήθηκαν ενισχύσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση τόσο για ζημιές όσο και για προληπτικά μέτρα για περαιτέρω θωράκιση για το μέλλον. 

Διάλογο και συναίνεση

Για την Πέμπτη, εξάλλου, ορίστηκε να διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές. Όπως σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, «η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι επιδιώκει τον διάλογο και τη συναίνεση, δεν αποφεύγει τη δημόσια λογοδοσία, αλλά αντιθέτως επιδιώκει τη συζήτηση για το τι βρήκε και τι έφτιαξε μέσα σε τέσσερα χρόνια: πόσο έχει θωρακίσει έως σήμερα την Πολιτική Προστασία, πόσο την έχει προσαρμόσει στα σύγχρονα δεδομένα».

Κυρίως, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «η Κυβέρνηση έχει την απόλυτη επίγνωση των νέων δεδομένων που προκαλεί η κλιματική κρίση και των νέων πραγμάτων που πρέπει να γίνουν». Όλα αυτά, τονίζουν, θα δοθεί η ευκαιρία να συζητηθούν στη Βουλή. Όπως είπε ο Παύλος Μαρινάκης, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί εκτενώς σε όλα τα στοιχεία γύρω από την αντιπυρική περίοδο, τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας, αλλά και προτάσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο νέο κλιματολογικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, «επιδιώκει τη συναίνεση και την εφαρμόζει στην πράξη αλλά, αν παρ' όλα αυτά, η αντιπολίτευση θέλει να είναι στα κάγκελα, είναι δικαίωμα και επιλογή της». Στόχος, επισημαίνουν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, είναι να γίνει ένας γόνιμος διάλογος με στόχο την κατάθεση προτάσεων προς όφελος των πολιτών, της χώρας και την προστασία τους απέναντι σε τέτοια ακραία φαινόμενα. «Πρέπει να χτίσουμε πάνω στις κατακτήσεις που έχουμε -τις οποίες δεν πρέπει να τις ισοπεδώνουμε και να τις απαξιώνουμε- και ταυτόχρονα να δούμε τι δεν πήγε καλά και να το διορθώνουμε. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αναβαθμίσει συνολικά το πλαίσιο και να διαθέτει τους χρηματοδοτικούς πόρους, ώστε να γίνουν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό, σε εναέρια μέσα, σε οχήματα και σε προσωπικό», ανέφερε ο κ. Σκέρτσος.

Όπως έγινε επίσης γνωστό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το απόγευμα της Παρασκευής, θα μεταβεί στη Ρόδο για να διαπιστώσει την πορεία καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών από τις πυρκαγιές και θα συναντηθεί με παραγωγικούς φορείς και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v