ΣΥΡΙΖΑ: Η μάχη των «5» και η χείρα φιλίας Κασσελάκη «σε Έφη και Νίκο»

Προκρίνει την Ε. Αχτσιόγλου για «αρχηγό» στη Βουλή εάν εκλεγεί ο ίδιος πρόεδρος, ώστε εκείνος «να δώσει τη μάχη στην κοινωνία». Η σχεδόν απίθανη περίπτωση να αναδειχθεί βουλευτής.

ΣΥΡΙΖΑ: Η μάχη των «5» και η χείρα φιλίας Κασσελάκη «σε Έφη και Νίκο»

Οι οδηγίες για την ψηφοφορία την Κυριακή δόθηκαν από την Κουμουνδούρου, οι στοιχηματικές υποκαθιστούν τις δημοσκοπήσεις που δεν γίνονται και οι υποψήφιοι κορυφώνουν τη δραστηριότητά τους κατά μόνας, αφού δεν θα γίνει, τελικά, debate.

Η προεκλογική εκστρατεία γίνεται με περιοδείες (στην Κρήτη η Έφη Αχτσιόγλου) επισκέψεις σε πληγείσες περιοχές («αφού δεν ήρθε ο πρωθυπουργός στην εθνική οικολογική καταστροφή του Έβρου, κάποιος έπρεπε να έρθει», δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης φτάνοντας στον πολύπαθο νομό), διαδικτυακές συζητήσεις (σειρά είχε χθες η νησιωτική χώρα για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο) και τηλεοπτικές συνεντεύξεις (από Νίκο Παππά και Στέφανο Τζουμάκα, με τον πρώτο να εκφράζει τη βεβαιότητα πως όποιος κι αν βγει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «τα στελέχη του θα παραμείνουν ενωμένα και θα εργαστούν πάνω στη σχέση τους με τον λαό και τις προσδοκίες του».

Η κ. Αχτσιόγλου παρενέβη, με δήλωσή της, στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο αντικαρκινικό ΜΕΤΑΞΑ, όπου, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των υγειονομικών, αναβάλλονται χημειοθεραπείες διότι έμεινε από χρήματα το ταμείο του νοσοκομείου.

«Η Έφη για αρχηγός στη Βουλή»

Τα φώτα παραμένουν στραμμένα στον νεοφερμένο Στέφανο Κασσελάκη, αφενός διότι τα προγνωστικά τον εμφανίζουν να μπαίνει με άνεση στον δεύτερο γύρο και, αφετέρου, διότι πυκνώνουν τα ερωτήματα για τις κινήσεις του εάν καταφέρει να κόψει το νήμα. Ο ίδιος φέρεται να έχει λυμένα κάποια μείζονος σημασίας θέματα, που μοιάζουν διαδικαστικά αλλά δεν είναι.

Για παράδειγμα, ποιος θα εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή αφού ο ίδιος δεν είναι βουλευτής; Εν προκειμένω, οι απαντήσεις που προκύπτουν από τις πληροφορίες είναι δύο:

  • Θα προτείνει στην Έφη Αχτσιόγλου να αναλάβει πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς, όπως εκτιμά, κατέχει πολύ καλά το κοινοβουλευτικό «παιχνίδι» και μπορεί να σταθεί απέναντι στον κ. Μητσοτάκη στις μεγάλες αναμετρήσεις. Όπως φέρεται να επισημαίνει, «το μείζον είναι η δουλειά στην κοινωνία, στις επαγγελματικές ομάδες, στην αγορά, στους εργαζόμενους, σε όλα τα πεδία. Εάν οι μάχες κερδίζονταν μόνο μέσα στη Βουλή, τώρα θα ήμασταν κυβέρνηση, το πρόβλημα είναι να απευθυνθούμε και να πείσουμε τον κόσμο». Κατά τις ίδιες πηγές, ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι μπορεί να συνεργαστεί «άνετα» και με τον Νίκο Παππά, ενώ για τον Ευκείδη Τσακαλώτο περιορίζεται να απαντά ειλικρινά «δεν τον ξέρω καλά, δεν έχουμε μιλήσει», ενώ για τον Στέφανο Τζουμάκα απαντά κοφτά, «όχι, δεν μπορώ να συνεργαστώ».
  • Η δεύτερη απάντηση αφορά στο ενδεχόμενο… να γίνει βουλευτής. Πώς; Βάσει νόμου, τα κόμματα ενέταξαν στα ψηφοδέλτια Επικρατείας τουλάχιστον τρεις υποψηφίους ως εκπροσώπους των αποδήμων. Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε επικεφαλής του δικού του ψηφοδελτίου τον καθηγητή του Χάρβαρντ Όθωνα Ηλιόπουλο, ο οποίος, βεβαίως, εξελέγη. Εάν για οποιονδήποτε λόγο παραιτηθεί, τότε τη θέση του παίρνει ο πρώτος επιλαχών υποψήφιος των αποδήμων, δηλαδή ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος τοποθετήθηκε στην ένατη θέση του ψηφοδελτίου. «Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να θελήσω την παραίτηση του Όθωνα, πόσο μάλλον να τη ζητήσω. Αν εκλεγώ πρόεδρος, θα προσανατολιστώ στην εκτός Βουλής δράση και στην ανασυγκρότηση του κόμματος, ώστε να πάμε για τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές», φέρεται να λέει στους συνομιλητές του. Για τον λόγο αυτό, η δεύτερη απάντηση παραμένει σε θεωρητική βάση.

Γραβάτα λόγω «επαγγελματισμού»

Όσο για τον τρόπο με τον οποίο θα δουλέψει, τον συμβολισμό τον έκανε με την ενδυματολογική του προτίμηση στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το Σάββατο. Στην ερώτηση «γιατί φορέσατε γραβάτα;», απαντά, «διότι θέλω να συμβολίσω τον επαγγελματισμό που θα χαρακτηρίσει το κόμμα με εμένα πρόεδρο».

Στις εύλογες απορίες πώς θα στελεχώσει το κόμμα αφού δεν γνωρίζει καλά την ανθρωπογεωγραφία του, οι απαντήσεις παραπέμπουν στο «τελείως νέο μοντέλο» διάρθρωσης και λειτουργίας: «Δεν θέλω να φτιάξω νέο κόμμα, θέλω ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει νέο κόμμα» τονίζει, αλλά αφήνει «για μετά» τις περαιτέρω εξηγήσεις.
Επισημαίνοντας εμφατικά ότι το κόμμα διαθέτει αξιόλογο δυναμικό, ενώ η επανεκκίνηση θα γίνει με συνέδριο επανίδρυσης και ευκαιρίες στις οργανώσεις μελών.

Πώς θα γίνει η ψηφοφορία την Κυριακή

Όπως έγινε και επισήμως γνωστό, στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής για την εκλογή νέου/νέας προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούν να πάρουν μέρος όλοι, από την ηλικία των 15 και άνω, είτε είναι ήδη μέλη είτε εγγραφούν επιτόπου.

Οι ψηφοφόροι θα έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν σε οποιοδήποτε από τα 570 εκλογικά τμήματα και όχι, κατ' ανάγκη, εντός της εκλογικής τους περιφέρειας (σ.σ. τα τμήματα θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες).
Οι μετανάστες και όσοι είναι κάτω των 17 ετών θα πρέπει να επιδείξουν νόμιμο έγγραφο που να προκύπτει ταυτοπροσωπία τους καθώς και τον ΑΜΚΑ τους.

Δικαίωμα ψήφου, όπως αναμενόταν άλλωστε, θα έχουν και οι κάτοικοι εξωτερικού: η ψηφοφορία θα γίνει την ίδια ημέρα, την Κυριακή, αλλά η εγγραφή νέων μελών θα πρέπει να γίνει μέχρι το απόγευμα (4 μ.μ.) της Πέμπτης, 7 Σεπτεμβρίου, προφανώς για να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι εάν δεν εκλεγεί πρόεδρος την Κυριακή, θα στηθούν εκ νέου οι κάλπες το επόμενο Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου, για τους δύο πρώτους. Δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι ψήφισαν στον πρώτο γύρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v