Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαρινάκης: Προτεραιότητα η διάσωση πολιτών, στη Θεσσαλία ο Μητσοτάκης

Μεταβαίνει στις πληγείσες περιοχές ο πρωθυπουργός. Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις πλημμύρες, την έλλειψη πτητικών μέσων και τις ευθύνες των ΟΤΑ. Για Βαρβιτσιώτη: «Επανόρθωσε… Όλοι αξιολογούνται συνεχώς».

Μαρινάκης: Προτεραιότητα η διάσωση πολιτών, στη Θεσσαλία ο Μητσοτάκης

«Η χώρα μας βρίσκεται για τρίτη ημέρα αντιμέτωπη με ένα φαινόμενο που όμοιό του δεν έχουμε αντικρίσει στο παρελθόν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, «το πρόβλημα είναι εστιασμένο στο βορειοανατολικό τμήμα της Καρδίτσας, με όλους τους νομούς της Θεσσαλίας να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Εδώ και 2,5 μέρες κυρίως στη Θεσσαλία έχουν πέσει όσοι τόνοι νερού δεν πέφτουν σε 2,5 και 3 χρόνια. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, η Πυροσβεστική, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό μαζί με τη συνδρομή του στρατού είναι στο πεδίο, δρώντας σύμφωνα με τα σχέδια "Ξενοκράτης" και "Δάρδανος 2". Παράλληλα, έντονα φαινόμενα μικρής ή μεγαλύτερης έντασης παρατηρούνται και σε άλλα σημεία της χώρας. Οι δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού επεμβαίνουν αμέσως όπου υπάρχει ανάγκη».

Αναφορικά με τα εναέρια μέσα, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσέγγισης των πλημμυρισμένων περιοχών λόγω των κεραυνών που προκαλεί η καταιγίδα. Αν και είναι όλα άμεσα διαθέσιμα για αυτές τις δυόμισι μέρες που επικρατούν αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι αδύνατο μέχρι να δοθεί η σχετική άδεια να πετάξουν».

Η απόλυτη προτεραιότητα του κρατικού μηχανισμού αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, «είναι η διάσωση και ο απεγκλωβισμός πολιτών από τις περιοχές που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία και η προστασία των κρίσιμων υποδομών. Σίγουρα, η συνολική αποτίμηση θα γίνει όταν αποκλιμακωθεί η κακοκαιρία».

Μιλάμε, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «για το δυσκολότερο καλοκαίρι, με βάση τα επίσημα στοιχεία. Σε μια τέτοια πολύ δύσκολη περίοδο, οι γυναίκες και οι άνδρες του κρατικού μηχανισμού υπερέβαλαν εαυτούς ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Η κυβέρνηση φροντίζει να αυξάνονται τα μέσα και το διαθέσιμο προσωπικό, να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερη προετοιμασία και πρόληψη. Φυσικά, όσο δυναμώνει ένα φαινόμενο, οφείλουμε να τρέχουμε ακόμα πιο γρήγορα. Εξάλλου, η χώρα μας έχει μια εντελώς άλλη πολιτική στην καταγραφή και αποζημίωση, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των ανθρώπων αυτών. Ένα είναι βέβαιο, ότι κανείς δεν θα μείνει αβοήθητος».

Ερωτηθείς για την τοπική αυτοδιοίκηση, σημείωσε: «Όλοι έχουν την ευθύνη και τον ρόλο που τους αναλογεί. Ένα μέρος αυτών είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι όλους. Άπαντες αξιολογούνται κάθε μέρα, για κάθε τους ενέργεια ή παράλειψη».

Το Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, προκειμένου να ενημερωθεί για τις καταστροφές, να πραγματοποιήσει αυτοψία στις περιοχές και να ενημερωθεί για τις ανάγκες και διαδικασίες άμεσης αποκατάστασης. «Αυτό προέχει αυτή τη στιγμή και εκεί είναι προσανατολισμένος όλος ο κρατικός μηχανισμός», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, επιβεβαιώνοντας ότι «η προγραμματισμένη ομιλία του πρωθυπουργού και η καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη ενόψει της έναρξης της 87ης ΔΕΘ αναβάλλονται για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Η νέα ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα».

Σχετικά με τη δολοφονία του 36χρονου στο Λιμάνι του Πειραιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε: «Την Τρίτη το βράδυ, μάρτυρες μιας φρικαλέας συμπεριφοράς που οδήγησε στον θάνατο έναν νέο άνθρωπο, είδαμε εικόνες απανθρωπιάς. Όσοι ευθύνονται, πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Θα ερευνηθούν όσα συνέβησαν και η έρευνα θα επεκταθεί σε όσους είχαν εμπλοκή για λάθη και παραλείψεις τους».

Για την αρχική δήλωση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη όσον αφορά την εξίσωση του θύτη με το θύμα, είπε: «Αυτή τη στιγμή όλους μάς απασχολεί η διαχείριση της πρωτοφανούς κατάστασης στη Μαγνησία. Ο ίδιος ο υπουργός αντιλήφθηκε τη δήλωση και επανόρθωσε με νεότερη δήλωσή του. Όλοι αξιολογούνται συνεχώς».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v