ΔΕΘ: Χωρίς ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ και με… μισή παρουσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Πώς ο πρωθυπουργός αποφάσισε να «κλείσει», αντί να «ανοίξει», την Έκθεση, αφήνοντας χωρίς αντικείμενο την αντιπολίτευση. Στη Βουλή η απένταξη των αντιπλημμυρικών έργων. Αίτημα και για Εξεταστική Επιτροπή.

ΔΕΘ: Χωρίς ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ και με… μισή παρουσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Για πρώτη φορά στα χρονικά της ΔΕΘ, το πρόγραμμά της θα εξελιχθεί χωρίς τα τρία πρώτα κόμματα της αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ. Κι αυτό διότι, επίσης για πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός θα «κλείσει», αντί να «ανοίξει», τις πολιτικές παρουσίες και, άρα, θα αφήσει χωρίς αντικείμενο την παρουσία των άλλων πολιτικών αρχηγών.

Παραδοσιακά, ο εκάστοτε πρωθυπουργός ξεδιπλώνει το οικονομικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησής του μαζί με τα εγκαίνια της Έκθεσης, ενώ παραχωρεί και την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που έχει προσλάβει τον χαρακτήρα ετήσιου event. Ακολουθούν, στις αμέσως επόμενες ημέρες, οι αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κλείνει τη διαδικασία το Σαββατοκύριακο με ομιλία και, επίσης, συνέντευξη Τύπου. Είναι προφανές ότι όλοι οι αρχηγοί τοποθετούνται επί όσων ανακοίνωσε ή εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας και το δικό τους πρόγραμμα.

Αυτή τη φορά το Μαξίμου αποφάσισε να γίνει η διαδικασία… ανάποδα: να μιλήσει δηλαδή πρώτα η αντιπολίτευση (αυτές τις ημέρες) και στο τέλος η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού (στο τέλος της εβδομάδας). Η εν λόγω απόφαση ελήφθη εξαιτίας της επιλογής του κ. Μητσοτάκη να μην παραστεί στα εγκαίνια της ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο που πέρασε, λόγω της καταστροφής στη Θεσσαλία, αλλά στο κλείσιμό της, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, το οποίο είχε παραχωρηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ζητήθηκε μάλιστα από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο να «ανέβει» στη ΔΕΘ… χθες, ενώ, κατά την κυβερνητική διαρροή, η αλλαγή του πρωθυπουργικού προγράμματος δεν θα επηρέαζε τους αρχηγούς της ελάσσονος αντιπολίτευσης, οι οποίοι έχουν σειρά για τις επόμενες ημέρες.

Τι θα κάνουν Φάμελλος-Ανδρουλάκης-Κουτσούμπας

Μέχρι στιγμής αρνήθηκαν, όπως αναφέραμε, ο κ. Φάμελλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με τους δύο πρώτους να αναδεικνύουν το προφανές: ότι καλούνται να μιλήσουν στο πλαίσιο της ΔΕΘ χωρίς να ξέρουν τι θα πει ο πρωθυπουργός… μετά.

Έτσι, ο κ. Φάμελλος ίσως να περιοριστεί σε συνάντηση με παραγωγικούς φορείς της βόρειας Ελλάδας αλλά «τίποτε άλλο», ενώ σήμερα θα επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές του κάμπου, επικεφαλής κλιμακίου βουλευτών και στελεχών.

Ο κ. Ανδρουλάκης θα εκφωνήσει μεν ομιλία στο Βελλίδειο την Παρασκευή, αλλά τη συνέντευξη Τύπου θα την δώσει στην Αθήνα την επόμενη Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου.

Κατά τις πληροφορίες πάντως, σ' αυτή την επιλογή είχε καταλήξει και προ της καταστροφής στη Θεσσαλία, ενώ την οριστικοποίησε μετά «την πρωτοφανή κυβερνητική μεθόδευση να κλείσει ο πρωθυπουργός τη φετινή Διεθνή Έκθεση, μη αφήνοντας το περιθώριο στα κόμματα της αντιπολίτευσης να τον σχολιάσουν», όπως ανέφεραν πηγές του κόμματος.

Ο κ. Κουτσούμπας, επίσης, προτίμησε να ανακοινώσει πρόγραμμα επισκέψεων την Τετάρτη στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα.

Και Εξεταστική Επιτροπή στο «τραπέζι»

Πέραν τούτων, ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω 30 βουλευτών του υπό τον Αλέξη Χαρίτση, κατέθεσαν χθες ερώτηση σε όλους τους συναρμόδιους υπουργούς για την απένταξη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας από τα Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, δια του εκπροσώπου του Θανάση Γλαβίνα, ζήτησε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής «για τη διερεύνηση των αιτιών της ελλιπούς θωράκισης της Θεσσαλίας έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων και η αναζήτηση των πάσης φύσεως ευθυνών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v