ΣΥΡΙΖΑ: Ντέρμπι Κασσελάκη-Αχτσιόγλου με «άγνωστο Χ»

Πρωτιά Αχτσιόγλου στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρωτιά Κασσελάκη σε όσους θα προσέλθουν στις κάλπες. Το στοιχείο της «κυβερνησιμότητας» και η «φιτιλιά» του Ευ. Αποστολάκη.

ΣΥΡΙΖΑ: Ντέρμπι Κασσελάκη-Αχτσιόγλου με «άγνωστο Χ»

Με εμφανή προβληματισμό υποδέχθηκαν τα επιτελεία των κομματικών υποψηφίων τη δεύτερη, μετά της RealPolls, δημοσκόπηση, δύο ημέρες πια πριν ανοίξουν οι κάλπες για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη νέα δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από τη Metron Analysis, η προσοχή όλων στράφηκε, φυσικά, στην προτίμηση ψήφου όσων δήλωσαν ότι θα προσέλθουν «μάλλον/σίγουρα» στις κάλπες, αφού οι εν λόγω ερωτηθέντες έβγαλαν πρώτο τον Στέφανο Κασσελάκη (39%) και δεύτερη την Έφη Αχτσιόγλου (31%). 

Η εικόνα αυτή δείχνει να «κλειδώνει» και το ποιοι θα περάσουν στον δεύτερο γύρο, την επόμενη Κυριακή, επιβεβαιώνοντας τις δημοσιογραφικές εκτιμήσεις ότι η τελική αναμέτρηση θα γίνει ανάμεσα στους Κασσελάκη - Αχτσιόγλου.

Μόνο που η προτίμηση ψήφου στον δεύτερο γύρο αναδεικνύει το πραγματικό πρόβλημα, που αφορά την «επόμενη ημέρα» του ΣΥΡΙΖΑ: ότι το κόμμα θα είναι διχασμένο. Κι αυτό διότι αυτοί που δήλωσαν ότι θα προσέλθουν «μάλλον/σίγουρα» στις κάλπες, έδωσαν οριακό προβάδισμα στον κ. Κασσελάκη (45%), με δεύτερη, τυπικά, την κ. Αχτσιόγλου (44%), με «κανέναν από τους δύο» στο 8% και «δεν απαντώ» στο 3%.

Εάν οι κάλπες βγάλουν αυτό το αποτέλεσμα (σ.σ. ή και με αντίστροφη φορά), τότε θα μιλάμε πράγματι για ένα κόμμα μοιρασμένο στα δύο, με έναν/μία πρόεδρο που δεν θα έχει λυμένα τα χέρια για δραστικές αλλαγές και… καρατομήσεις, όπως θα είχε με μία επικράτηση άνω του 60-65%. 

Το άγνωστο «νέο αίμα» στους εκλογείς 

Με μία σημαντική επισήμανση: ενώ η κ. Αχτσιόγλου «παίρνει κεφάλι» όταν το ερώτημα της προτίμησης ψήφου απευθύνεται σε όσους δηλώνουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, περνάει δεύτερη οκτώ μονάδες πίσω από τον κ. Κασσελάκη, όταν το ερώτημα στρέφεται σ' αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν.  Το στοιχείο αυτό δείχνει την απήχηση του κ. Κασσελάκη σε ένα κοινό πέραν όσων ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ (γενικώς ή στις τελευταίες εκλογές), το οποίο… είναι άγνωστο. 

Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο τα επιτελεία εκτιμούν ότι δεν μπορεί να γίνει ασφαλής μέτρηση, όταν δεν είναι σαφώς προσδιορισμένο το σώμα των εκλογέων. Προς το παρόν, κρατούν το παράδοξο: όσο «κλείνει» το εν λόγω σώμα βγαίνει μπροστά η κ. Αχτσιόγλου (41% έναντι 35% του κ. Κασσελάκη), ενώ όσο «ανοίγει» σε νέο κοινό προκρίνεται θεαματικά ο κ. Κασσελάκης (39% έναντι 31% της κ. Αχτσιόγλου).

Πολύ χαμηλά Τσακαλώτος - Παππάς - Τζουμάκας

Δεν περνούν απαρατήρητα, επίσης, τα χαμηλά ποσοστά που εισπράττουν από το «ανοικτό» κοινό οι άλλοι τρεις υποψήφιοι: ο Ευκλείδης Τσακαλώτος 13%, ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Τζουμάκας στο 3%. Αντιθέτως, η εικόνα αλλάζει στο «κλειστό» κοινό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ: Νίκος Παππάς 8%, Ευκλείδης Τσακαλώτος 7% και Στέφανος Τζουμάκας 1%.

Τέλος, το στοιχείο που θα απασχολήσει πολύ το επόμενο διάστημα, όποια κι αν είναι η έκβαση του ντέρμπι, αφορά την περίφημη κυβερνησιμότητα: οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν κατά 39% ότι ο κ. Κασσελάκης μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος, έναντι 37% της κ. Αχτσιόγλου, ενώ ειδικά για τον πρώτο απάντησαν κατά 40% ότι μπορεί να κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη. 

Νέα «φιτιλιά» για διάσπαση 

Όσο για την ενότητα, μετά τη δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη, ότι «οι διασπάσεις δεν είναι πάντα κακές», σειρά είχε χθες ο βουλευτής Επικρατείας, ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης να εμφανίσει πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο«Δεν το αποκλείω (σ.σ. το ενδεχόμενο της διάσπασης), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και η καταστροφή. Ενδεχομένως να είναι μία κατάσταση που θα οδηγήσει σε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν είναι καλό, δεν το επιδιώκει κανείς. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν περισσεύει», δήλωσε. 

Και χαρακτήρισε «μη κομψή» τη συγγνώμη που ζήτησε ο κ. Τσακαλώτος για την επιλογή του να καυτηριάσει «εκ μέρους του όλου ΣΥΡΙΖΑ» την επίσκεψη των κ. Κασσελάκη-Αποστολάκη στη Μακρόνησο.

Δικαστές-Εισαγγελείς κατά Κασσελάκη

Όσο για τον κ. Κασσελάκη, χθες βρέθηκε σε… άλλο ένα στόχαστρο, αυτό της Ένωσης Δικαστών-Εισαγγελέων Ελλάδας. Την αφορμή έδωσε το σχόλιο που έκανε «γουστάρω» στην παρατήρηση μίας κυρίας που παρακολουθούσε ομιλία του στα Γιάννενα ότι πρέπει «να ξεδοντιάσεις το σύστημα των δικαστικών και των δημοσιογράφων». 

«Η άνω δήλωση του κ. Στέφανου Κασσελάκη, δηλαδή προσώπου που διεκδικεί σημαντικό θεσμικό ρόλο στο Δημοκρατικό Πολίτευμα της χώρας μας, ο οποίος, με την απάντησή του, προσυπογράφει τις πιο πάνω τοποθετήσεις, διαμηνύοντας ουσιαστικά ότι "γουστάρει" να "ξεδοντιάσει" το σύστημα των δικαστικών και των δημοσιογράφων, δεν συνιστά ούτε κριτική ούτε και πολιτική τοποθέτηση. Αντίθετα, αποδεικνύει άγνοια και έλλειψη ενσυναίσθησης περί της λειτουργίας των Δημοκρατικών Θεσμών», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ένωση.

Και καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει άμεσα θέση για την απάντησή του (σ.σ. το «γουστάρω»).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v