ΣΥΡΙΖΑ: Η ημέρα της κρίσης για τη νέα ηγεσία και το «όλον κόμμα»

Από το πρωί μέχρι τις 8μμ στις κάλπες. “Κλειδί” η συμμετοχή, μέριμνα για τα εκλογικά τμήματα στη Θεσσαλία. Το δίδυμο του δεύτερου γύρου και η μάχη για την τρίτη θέση. “Για την ενότητα θα ξέρουμε …απόψε”

ΣΥΡΙΖΑ: Η ημέρα της κρίσης για τη νέα ηγεσία και το «όλον κόμμα»

Ψηφοφορία για γερά νεύρα διεξάγεται μέχρι τις 8 το βράδυ, για την εκλογή νέου/νέας προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σαφή εικόνα για το αποτέλεσμα θα έχουμε γύρω στις 9.00μμ (το 50%) και στις 10 μμ το σύνολο.

Η προσοχή στρέφεται, κυρίως, στη σύνθεση του δεύτερου γύρου, ποιοι δηλαδή εκ των πέντε υποψηφίων θα οδηγηθούν στην τελική αναμέτρηση την επόμενη Κυριακή.

Σύμφωνα με όλα τα προγνωστικά και τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, Έφη Αχτσιόγλου και Στέφανος Κασσελάκης θα σπάσουν το νήμα για τον δεύτερο γύρο. Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, οι Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος θα δώσουν τη μάχη για “δυνατό” ποσοστό (και σίγουρα για την τρίτη θέση) που θα τους επιτρέψει να αξιώσουν ρόλο στην επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ - εάν, βεβαίως, δεν επιβεβαιωθούν οι επίμονες φήμες για διάσπαση.

Ο πέμπτος υποψήφιος, ο Στέφανος Τζουμάκας, θα προσπαθήσει για ένα καλό ποσοστό που θα δείξει ότι η παλιά των “πασοκογενών”, τους οποίους εκφράζει, δεν έχει εγκαταλείψει το βαρύτατα λαβωμένο από τις εθνικές εκλογές κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όμως, δεν διέλαθε της προσοχής κανενός ότι το δείγμα της δεύτερης δημοσκόπησης (Metron Analysis) απαρτιζόταν από μόλις 134 “ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ” και 164 που δήλωσαν ότι θα πάνε “σίγουρα/μάλλον” να ψηφίσουν, οπότε τα συμπεράσματα δεν θεωρούνται ακριβή.

Πού θα ψηφίσουν οι Θεσσαλοί

Το κλειδί για το σημερινό αποτέλεσμα είναι η συμμετοχή των ήδη μελών και κυρίως το “νέο αίμα” που θα προσέλθει στις κάλπες και θα εγγραφεί επί τόπου για να ψηφίσει. Ουδείς περιμένει να προσέλθουν 150.000 ψηφοφόροι που είχαν ψηφίσει πέρυσι για την επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα, ενώ “ικανοποιητικός” θα θεωρείται ένας αριθμός μεταξύ 50-60.000 μελών.

Επισήμανση: Όσοι είναι ήδη μέλη του κόμματος θα έχουν το δικαίωμα να μην ψηφίσουν σήμερα, στον πρώτο γύρο, αλλά να το πράξουν στον δεύτερο γύρο.

Οι πιο αισιόδοξοι έβλεπαν μεγάλη συμμετοχή τις ημέρες που ακολούθησαν το Διαρκές Συνέδριο (2 Σεπτεμβρίου), καθώς η επίσημη εμφάνιση του κ.Κασσελάκη εκτίναξε το ενδιαφέρον. Η καταστροφή στη Θεσσαλία όμως μετατόπισε την προσοχή όπως ήταν φυσικά, ενώ παραμένει ερώτημα εάν τα μέλη και οι οπαδοί στις πλημμυρισμένες περιοχές θα έχουν τη δυνατότητα ή τη διάθεση να ψηφίσουν.

Ως προς τη δυνατότητα: τα εκλογικά τμήματα που είχαν λειτουργήσει πέρυσι, για τον Αλέξη Τσίπρα, παραμένουν ως έχουν στον αριθμό, με εξαίρεση τον Παλαμά. Δηλαδη, κάλπες θα στηθούν κανονικά στην πόλη της Καρδίτσας, στο Μουζάκι και στους Σοφάδες, ενώ δεν υπάρχει καμία διαφορά σε Λάρισα και Βόλο.

Ποιον θα ωφελήσει η συμμετοχή;

Σε ότι αφορά τον Στέφανο Κασσελάκη, το στοίχημα που καλείται να κερδίσει είναι να μετατραπεί σε προσέλευση/ψήφο το τεράστιο κύμα οπαδών που τον ακολουθούν στα social media, τον επικροτούν με δεκάδες χιλιάδες σήματα αποδοχής και views των αναρτήσεών του.

Στέλεχος του κόμματος με εμπειρία στα οργανωτικά εκτιμά ότι “αρκεί να προσέλθουν 15-20.000 από τους εν λόγω οπαδούς, που θα γραφτούν νέα μέλη, για να ‘πάρει’ το παιχνίδι”, δεδομένου ότι και ένα σημαντικό τμήμα νυν μελών έχει εκφραστεί υπέρ του. Κατά τον ίδιον πάντως, δεν είναι εύκολο για κάποιον “να κάνει το άλμα” και να εγγραφεί μέλος ώστε να έχει δικαίωμα ψήφου.

Υπάρχει ωστόσο και ο αντίλογος: ότι η προσέλευση νυν μελών και η εγγραφή νέων δεν συνεπάγεται απαραίτητα πριμοδότηση του κ. Κασσελάκη, καθώς μπορεί να οδηγήσει και σε ενίσχυση της Έφη Αχτσιόγλου. Το σκεπτικό είναι πως μέλη ή οπαδοί που δεν είχαν δείξει ενδιαφέρον για τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ (ειδικά μετά την εκλογική συντριβή του Μαϊου/Ιουνίου) θα σπεύσουν στις κάλπες “για να μην πάρει το κόμμα ένας ‘ξένος’ που μετράει λίγους μήνες στην κομματική δραστηριότητα”.

Με το ίδιο σκεπτικό, αλλά σε σαφώς μικρότερο βαθμό, μπορεί να ωφεληθούν από μία σημαντική συμμετοχή και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι, καθώς οι υποστηρικτές τους δεν θα ήθελαν να τους δουν “αποδυναμωμένους”. Κυρίως τον κ. Παππά, ο οποίος έχασε μεγάλο τμήμα ψηφοφόρων που στράφηκαν στον κ. Κασσελάκη.

Όσο για την πολυσυζητημένη “επόμενη ημέρα” του όλου ΣΥΡΙΖΑ; Η απάντηση θα δοθεί απόψε, αφού θα έχουν “μιλήσει” οι κάλπες. Με ελάχιστες πιθανότητες να επικρατήσει η ενότητα εάν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v