Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό

Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη. Δεν άργησε ο στρατός. Η Χάγη είναι μακριά. Χρειάζονται συγκρούσεις κατά της ακρίβειας και άλματα κατά της φοροδιαφυγής. Θα γίνει υποχρεωτική η ασφάλιση κατοικίας.

Μητσοτάκης: Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό

Με ερώτηση για τη Θεσσαλία ξεκίνησε η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πρωτοφανές το φυσικό φαινόμενο. Κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει αυτό που συνέβη.

Υποστήριξε ότι είχαν σταλεί προειδοποιητικά 112. Σε ό,τι αφορά τον στρατό και τις καταγγελίες για καθυστέρηση δήλωσε ότι αποφασίστηκε τα ελικόπτερα να πετάξουν όταν θα είναι ασφαλείς οι συνθήκες. Δεν υπήρξε πολίτης που να έμεινε χωρίς νερό ή να πείνασε. Σώσαμε πάρα πολλές ανθρώπινες ζωές.

Η επόμενη ημέρα απαιτεί παραγωγική ανασυγκρότηση και ορθολογική διαχείριση των υδάτων. Το θέμα θα λυθεί δραστικά. Ο Οργανισμός Υδάτων θα είναι ένα σχήμα με τεχνική υποστήριξη από το εξωτερικό, θα επιδιωχτεί διακομματική συναίνεση στα πρόσωπα που θα τον στελεχώσουν.

 Για τα αντιπλημμυρικά έργα δήλωσε ότι το πόσο αποτελεσματικά ήταν θα το πουν οι ειδικοί. Το θέμα σωστά ερευνάται και από την Δικαιοσύνη.

Για την απορροφητικότητα των πόρων για την Πολιτική Προστασία (Αιγίς) ο πρωθυπουργός είπε ότι δική του απαίτηση είναι να τρέξουν πιο γρήγορα. Θα είμαστε την επόμενη χρονιά πιο έτοιμη απ’ όσο είμασταν φέτος.

Κάνω σκληρή αυτοκριτική για το τι δεν πήγε καλά. Πρέπει να μαθαίνουμε από τις αστοχίες. Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη, δεν είναι ώρα να μιλήσουμε γι’ αυτά.

Προτιμώ να μιλήσω για το τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Για τον Daniel δεν αισθάνομαι ότι έχουμε εντάξει όλα τα μετεωρολογικά στοιχεία. Γι’ αυτό θα ενταχθεί η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο στην πολιτική προστασία. Πρέπει να γίνει πιο αυτοματοποιημένη η συνεργασία με τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Για τους ευρωπαϊκούς πόρους και την καταγγελία ότι κατά κύριο λόγο είναι αναξιοποίητα κονδύλια της χώρας ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χρήση των αδιάθετων και η ευελιξία στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι σημαντικά. Καμία χώρα δεν πετυχαίνει 100% απορροφητικότητα.

Η Θεσσαλία θα ενισχυθεί και από κρατικούς πόρους γιατί η οικονομία μας είναι ισχυρή.

Οι περιφερειακές εκλογές

Ερωτηθείς για το εάν προβλέπει απώλειες σε κάποιες περιφέρειες λόγω των καταστροφών δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει πολιτικό πρόσημο στις κάλπες. Πρέπει να μην υπάρχει απόσταση μεταξύ όσων κάνει το κεντρικό κράτος και η περιφέρεια. Τον απολογισμό θα τον κάνουμε το βράδυ των υπουργών. Εμεις δώσαμε στήριξη σε 13 περιφέρειες και τρεις δημάρχους μεγάλων πόλεων. 

Ο ανασχηματισμός

Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό, δήλωσε. Απαντώντας σε ερώτηση για το rotation επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί. Αμετακίνητες πολιτικές μπορεί να υπάρχουν. Ενας υπουργός αξιολογείται για την αποτελεσματικότητά του, αυτό απαιτεί κάποιο διάστημα, δεν μπορεί να κριθεί σε ένα δυο μήνες. Το δεύτερο κριτήριο έχει να κάνει με τη συμπεριφορά. Εδώ η κρίση μπορεί να είναι ακαριαία. Αν κρίνω ότι δικαιολογεί την απομάκρυνσή του δεν θα διστάσω να το κάνω.

Σε όσους λένε ότι δεν ξεκινήσαμε καλά λέω ότι αυτό γίνεται γιατί είχαμε δυο μεγάλες καταστροφές. Σε αυτό το διάστημα η χώρα πήρε επενδυτική βαθμίδα και κλείνει ένας τραυματικός κύκλος. Η κυβέρνηση υλοποίησε ήδη το 50% του προεκλογικού της προγράμματος στην οικονομία.  

Το επιτελικό κράτος

Το επιτελικό κράτος δεν υποκαθιστά τις αρμοδιότητες του κάθε υπουργού. Είναι ένας τρόπος διοίκησης. Λειτούργησε στην καταστροφή της Θεσσαλίας. Εγινε αμέσως το συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα και κάθε υπουργός ασχολήθηκε με τον τομέα του. Αυτό σημαίνει συντονισμός και επιτελικό κράτος.

«Δεν καταλαβαίνω πως φταίει το επιτελικό κράτος για ένα τέτοιου μεγέθους φυσικό φαινόμενο. Δεν καταλαβαίνω πιο είναι το εναλλακτικό σενάριο. Να μην υπάρχει συντονισμός;».

Το κράτος έχει πολλά ζητήματα στην κάθετη λειτουργία του. Ποιος κάνει τι. Δεν έχουμε κάνει την πρόοδο που θα θέλαμε σε αυτό.

Η συνάντηση με Ερντογάν

Εξαιρετικά θετικό είναι ότι αποκαταστάθηκαν οι δίαυλοι επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Η Ελλάδα δεν άλλαξε ποτέ στρατηγική. Βούλησή μου ήταν πάντα να συνομιλούμε και όταν διαφωνούμε να μην έχουμε εντάσεις, όπως αυτές που είχαμε με υπαιτιότητα της Τουρκίας.

Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα. Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα δεν θα μπουν ποτέ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, είπε.

Εκτίμησε δε ότι η Τουρκία έχει συμφέρον να προσεγγίσει την Δύση. Είναι σημαντικό πολιτισμένα να συμφωνούμε που διαφωνούμε. 

Ερωτήθηκε για τη δήλωσή του περί "υποχωρήσεων".  Δεν υπάρχει κάποιος που να μην αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορείς να πετύχεις το 100%. Η έκφραση "υποχωρήσεις" ίσως δεν είναι δόκιμη, οι αμοιβαίες κινήσεις που πρέπει να γίνουν από τις δυο πλευρές είναι απαραίτητες για να δούμε αν μπορούμε να βρούμε συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. 

Η ακρίβεια

Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για το ελληνικό νοικοκυριό. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία. Αντιμετωπίζεται με τρεις τρόπους: ο ένας είναι επιδερμικός, τα επιδόματα. Μια δομική απάντηση απαιτεί δυο πυλώνες: σταθερή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Εγινε τα προηγούμενα χρόνια με τις μειώσεις φόρου και τώρα θα γίνει με αυξήσεις μισθών.

Η δεύτερη παρέμβαση έχει να κάνει με τη λειτουργία της αγοράς. Κάνουμε συστηματικούς ελέγχους για την αισχροκέρδεια. Θα την πολεμήσουμε με τη μέγιστη αυστηρότητα. Μπορούμε να ερευνούμε αν οι αυξήσεις που γίνονται είναι δικαιολογημένες. Θα ζητάμε εξηγήσεις από τις εταιρείες γιατί κάνουν αυξήσεις, τι τους οδηγεί σε αυτή την κίνηση.

Ο αγώνας απαιτεί συγκρούσεις και εγώ είμαι έτοιμος να τις κάνω. Δεν είναι εύκολη μάχη αλλά θα τη δώσουμε. «Ανεξαρτήτως πόσο μεγάλος είσαι το κράτος θα είναι αμείλικτο».

Η φοροδιαφυγή

Εχουμε δει ήδη αποτελέσματα. Την προηγούμενη τετραετία έγιναν βήματα, τώρα πρέπει να κάνουμε άλματα. Μίλησα με συγκεκριμένα μέτρα και να ξέρετε ότι θα αποδώσουν. Πώς ζουν κάποιοι με εισόδημα 200 – 300 ευρώ;

Η τεχνολογία μας βοηθά σε στοχευμένους ελέγχους και τον εντοπισμό της παραβατικότητας. Πρέπει να υπάρχει νομιμότητα παντού, δεν γίνεται κάποιοι να αισθάνονται διαχρονικά «κορόιδα».

Η υποχρεωτική ασφάλιση

Είναι πολύ δύσκολο να καλύπτονται οι καταστροφές από τον προϋπολογισμό σε συνθήκες κλιματικής κρίσης. Πρέπει να μας απασχολήσει αυτό συνολικά. Ποια είναι η ευθύνη του φυσικού προσώπου ή της επιχείρησης;
Πιστεύω ότι τελικά θα καταλήξουμε σε ένα σχήμα που η ασφάλεια της περιουσίας θα καταστεί υποχρεωτική.

Μπορεί να περάσουμε από στάδια, θα δούμε πως θα βοηθήσει το κράτος. Οσο περισσότερα σπίτια ασφαλίζονται τόσο μικρότερα είναι τα ασφάλιστρα. Θα συνομιλήσουμε γι’ αυτό με την ασφαλιστική αγορά.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε ότι εξετάζονται αλλαγές στον ΕΛΓΑ που λειτουργεί με κανονισμό του 1950.

Οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

«Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση». Δεν μπορώ να κάνω κάποια παρέμβαση. Προσβλέπω σε αξιωματική αντιπολίτευση που θα έχει μάθει από τα λάθη της. Από εκεί και πέρα δεν με αφορά το θέμα. Δεν μπορώ να κάνω καμία κρίση.

Η λίστα στις ευρωεκλογές

Για τις εθνικές εκλογές δεν είναι στις προθέσεις μου να κάνω αλλαγές στο νόμο. Δεν είναι απάντηση η αύξηση του ελάχιστου ποσοστού για είσοδο στη Βουλή. Για τις ευρωεκλογές μπορώ να πω ότι θα γίνουν με σταυρό χωρίς να προσδιορίσω περισσότερες λεπτομέρειες.

Δεν πάω πουθενά

Ο πρωθυπουργός διέψευσε σενάρια ότι ενδιαφέρεται για ευρωπαϊκή καρέκλα. Δεν έχω καμία πρόθεση να πάω πουθενά.

Η χρηματοδότηση μικρομεσαίων

Θέλουμε περισσότερο ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα αλλά και να δίνουν δάνεια μη τραπεζικά ιδρύματα. Η Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει κάνει σημαντική δουλειά για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το «know your customer» είναι μια σημαντική πρωτοβουλία.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων γιατί αυτό βοηθά την ανταγωνιστικότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v