ΣΥΡΙΖΑ: Στρατηγική πόλωσης για την ανατροπή

Το «ρεύμα του νικητή» και οι ρυθμιστές. Συνάντηση Κασσελάκη - Παππά ακολουθούν κοινές δηλώσεις. Στ. Κασσελάκης: «Άλλος στη Βουλή - εγώ στην κοινωνία». Debate ζήτησε η Εφη Αχτσιόγλου.

ΣΥΡΙΖΑ: Στρατηγική πόλωσης για την ανατροπή

Μπορεί να ανατραπεί η διαφορά των εννέα μονάδων την ερχόμενη Κυριακή; “Δύσκολα αλλά δεν αποκλείεται” απαντούν… και από τα δύο επιτελεία: οι του Στέφανου Κασσελάκη για να μην επαναπαυτούν όσοι τον ψήφισαν προχθές και οι της Έφης Αχτσιόγλου για να φανατίσουν ένα “κομματικό” κοινό που δεν θέλει να περάσει το κόμμα “στον ξένο”. Στόχος και των δύο πλευρών είναι να μην υπάρχουν απώλειες ψηφοφόρων τους στον δεύτερο γύρο, με το ρεύμα του νικητή να είναι υπέρ του κ. Κασσελάκη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής Γιώργος Καραμέρος, αν και έχει δηλώσει στήριξη στην κ. Αχτσιόγλου, αμφισβήτησε δημοσίως χθες την απόφαση για δεύτερο γύρο, εφόσον η διαφορά υπέρ του κ. Κασσελάκη ήταν τόσο μεγάλη.

Εν προκειμένω, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε τέτοιος προβληματισμός και στο επιτελείο της κ. Αχτσιόγλου το βράδυ της Κυριακής, ωστόσο εκτιμήθηκε ότι το ποσοστό 45% που έλαβε ο αντίπαλος “μπορεί να χτυπηθεί”. Άλλα στελέχη, που ακολουθούν τακτική… κυανόκρανου, σημειώνουν πως εάν το ποσοστό του κ. Κασσελάκη έκλεινε στο 47%, θα κλείδωνε η εκλογή του και “δεν θα πηγαίναμε σε δεύτερο γύρο”.

Κι επειδή ο φόβος (της “νοθείας”) φυλάει… τα έρημα, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε πως όσα παλιά μέλη δεν προσήλθαν στις κάλπες προχθές αλλά δικαιούνται, αν θέλουν, να ψηφίσουν την ερχόμενη Κυριακή, θα πρέπει μέχρι αύριο το απόγευμα να στείλουν στο κόμμα (σ.σ. σε ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει οριστεί) τα στοιχεία τους ώστε να γίνει διασταύρωση.

Ο φόβος, εν προκειμένω, αφορά το ενδεχόμενο κρυφών νέων εγγραφών που θα παρουσιαστούν ως “παλιά μέλη”, αφού μόνο αυτά έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον δεύτερο γύρο.

“Ρυθμιστής” ο Ν. Παππάς;

Σε πολιτικό επίπεδο, το ενδιαφέρον στρέφεται στη στάση που θα τηρήσει ως ένας εκ των “ρυθμιστών”, ο Νίκος Παππάς, αφού ο άλλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έκανε σαφές ότι στηρίζει την κ. Αχτσιόγλου στον δεύτερο γύρο.

Θεωρητικά, οι 13.156 ψηφοφόροι του κ. Τσακαλώτου μπορούν να καλύψουν τη διαφορά που χωρίζει την κ. Αχτσιόγλου από τον κ. Κασσελάκη, υπό την προϋπόθεση πως… ούτε ένας από τους 12.787 ψηφοφόρους του κ. Παππά δεν θα στηρίξει τον κ. Κασσελάκη. “Όπερ άτοπο”, λένε οι γνώστες της εσωκομματικής γεωγραφίας, “είτε δώσει ‘γραμμή’ ο κ. Παππάς είτε όχι”, όπως επισημαίνουν.

Σε κάθε περίπτωση Παππάς - Κασσελάκης συναντώνται σήμερα και αμέσως μετά αναμένεται να κάνουν κοινές δηλώσεις.

“Ατυχής η δήλωση της Έφης”

Επιπλέον, στελέχη που ακολουθούν την κ. Αχτσιόγλου παραδέχονται πως η δήλωση που έκανε τη νύχτα της Κυριακής έξω από τα γραφεία στην Κουμουνδούρου, ήταν “απαξιωτική και προσβλητική” τόσο για τον κ. Κασσελάκη όσο και για τα 66.156 μέλη που τον ψήφισαν.

Κατά τα ίδια στελέχη, “έπρεπε να βγει πιο ενωτική και πολιτική”, όπως και ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος “έδειξε” αδυναμία συνύπαραξης με τον κ. Κασσελάκη αν εκλεγεί πρόεδρος.

Είναι ενδεικτική η δημόσια παρέμβαση της βουλευτού Έλενας Ακρίτα, η οποία, αν και είχε δηλώσει στήριξη στην κ. Αχτσιόγλου, εμφανίσθηκε χθες ενοχλημένη από την εν λόγω δήλωση. Σε ερώτηση μάλιστα τι θα ψηφίσει αυτή την Κυριακή απάντησε ότι δεν έχει αποφασίσει. Την ίδια ενόχληση έδειξε και ο κ.Καραμέρος.

Κατά τις πληροφορίες, η κ.Αχτσιόγλου θα επιχειρήσει “διόρθωση” με δημόσιες δηλώσεις τις επόμενες ώρες και ημέρες, με τρόπο που να άρει την “προσβολή στο 45% των μελών” αλλά να διατηρήσει την πόλωση.

Στελέχη που την στηρίζουν, επίσης, όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης, προτείνουν να γίνει debate Κασσελάκη-Αχτσιόγλου. Τη διεξαγωγή debate πριν από τον πρώτο γύρο την είχε προτείνει ο κ. Παππάς, αλλά η πρόταση δεν έγινε δεκτή από τον κ. Τσακαλώτο, ενώ δεν την στήριξαν και οι υπόλοιποι.

Η ίδια δήλωσε σήμερα ότι το ζήτησε και επίσημα για να φανούν οι θέσεις των δυο πλευρών

Στ. Κασσελάκης: Εγώ στην κοινωνία, άλλος στη Βουλή

Ο κ.Κασσελάκης, από την πλευρά του, τηρεί τη συνταγή που ακολούθησε από την πρώτη στιγμή: καμία επίθεση στους κομματικούς αντιπάλους και “στοχοπροσήλωση” στην κοινωνία.

Όπως λένε οι συνεργάτες του, “θα βρεθεί σε όποια γωνιά της χώρας μπορεί μέχρι το Σάββατο”, ξεκινώντας σήμερα από Καρδίτσα και Τρίκαλα. Προκειμένου, μεταξύ άλλων, να τιμήσει τους δοκιμαζόμενους πολίτες που παρά την δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται μετά τις πλημμύρες, είχαν σαρωτική συμμετοχή στις εσωκομματικές κάλπες την Κυριακή, ως παλιά ή νέα μέλη.

Όσο για το ερώτημα πώς θα εκπροσωπείται ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, εφόσον ο ίδιος δεν είναι βουλευτής, ο κ. Κασσελάκης απάντησε πρόσφατα σε δημοσιογράφους: “υπάρχουν ικανοί βουλευτές, κάποιος ή κάποια θα αναλάβει τη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εγώ θα ρίξω όλο το βάρος στην κοινωνία.

Άλλωστε, αν οι μάχες κερδίζονταν μόνο μέσα στη Βουλή, θα ήμασταν ακόμα κυβέρνηση”…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v