ΣΥΡΙΖΑ: Αγρια μάχη με «προβοκάτσιες» και νέες συστρατεύσεις

«Χωρίς ανταλλάγματα» αλλά με ισχυρό συμβολισμό (Βουλή) η στήριξη του Ν. Παππά στον Στ. Κασσελάκη. Έντονη διάψευση από Ε. Αχτσιόγλου ότι υπονόμευσε τον Α. Τσίπρα και νέα στήριξη από τον Ευ. Τσακαλώτο.

ΣΥΡΙΖΑ: Αγρια μάχη με «προβοκάτσιες» και νέες συστρατεύσεις

Οι «ρυθμιστές» πήραν ευθεία θέση για τον δεύτερο γύρο, οι δύο μονομάχοι ανεβάζουν ρυθμούς στην εκστρατεία τους και το ερώτημα παραμένει, αν και πιο ασθενές: μπορεί την Κυριακή να ανατραπεί η διαφορά ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και στην Έφη Αχτσιόγλου;

Στελέχη που υποστηρίζουν την υποψήφια παρατηρούν ότι, ακόμα και αν κόψει το νήμα ο αντίπαλός της, έχει μεγάλη σημασία το μέγεθος της νέας διαφοράς: «Αλλιώς θα μπορεί να κινηθεί ο νικητής με ένα 50-55% και αλλιώς με μεγαλύτερο ποσοστό». Επίσης, στην πρώτη περίπτωση, το κόμμα θα εμφανίζεται «σαφώς μοιρασμένο» και, συνεπώς, η ομάδα των στελεχών που στοιχίζονται πίσω από την κ. Αχτσιόγλου και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο «θα έχει ρόλο και λόγο».

Ο Νίκος Παππάς ξεκαθάρισε πρωί πρωί χθες τη στήριξή του στον κ. Κασσελάκη, μετά από συνάντηση που είχαν στη Βουλή και την κοινή δήλωση που έκαναν. Η επιλογή του κτηρίου της Βουλής είχε σημειολογικό χαρακτήρα: μπορεί ο κ. Κασσελάκης να μην είναι βουλευτής, ωστόσο «είμαστε εδώ οι βουλευτές» να αναλάβουμε το έργο που θα μας αναλογεί.

Κι επειδή κυκλοφόρησαν αμέσως σενάρια περί ανταλλαγμάτων, ο κ. Παππάς τα διέψευσε χωρίς αστερίσκους: δεν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να αποκλείεται η παραμονή του στη θέση που ήδη έχει, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. «Τη διάταξη των δυνάμεών μας στη Βουλή θα την αποφασίσει ο νέος πρόεδρος», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, τόσο ο κ. Παππάς όσο και συνεργάτες του κ. Κασσελάκη επιφυλάσσουν ιδιαίτερα θετικά σχόλια για την παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου στη θέση του προέδρου της Κ.Ο., την οποία ανέλαβε μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα τον Ιούνιο, αφήνοντας και οι δύο πλευρές να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να παραμείνει σ' αυτό τον ρόλο.

Η στήριξη του κ. Παππά ήταν αναμενόμενη, όχι μόνο επειδή την προέκρινε ο ίδιος μετά από συζητήσεις με τον μέχρι πρότινος συνυποψήφιό του, αλλά και λόγω της θέσης υπέρ Κασσελάκη που παίρνουν δικοί του ψηφοφόροι από το βράδυ του πρώτου γύρου.

Σε επίπεδο βουλευτών, είναι αρκετοί αυτοί που είχαν στηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου προ υποψηφιότητας Κασσελάκη, «λοξοκοίταξαν» προς την πλευρά του τις τελευταίες ημέρες και πλέον αναζητούν το timing για να βρεθούν και επισήμως δίπλα του, μέχρι τον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής.

Η αρχή έγινε χθες από τη βουλευτή Επικρατείας Έλενα Ακρίτα (σ.σ. με αιχμές κατά της κ. Αχτσιόγλου για τη δήλωση που έκανε μετά το αποτέλεσμα).

Μαζί με τον κ. Παππά, τον Παύλο Πολάκη, τον Ευάγγελο Αποστολάκη, τη Θεοδώρα Τζάκρη, τη Ραλλία Χρηστίδου, τον Χρήστο Γιαννούλη και τον Πέτρο Παππά, η «ομάδα» του κ. Κασσελάκη αποτελείται, επισήμως, από οκτώ βουλευτές, ενώ εμπλουτίζεται και από άλλους που ακόμα δεν έχουν πάρει ανοικτά θέση.

Ε. Αχτσιόγλου: Διέψευσε sms

Η κ. Αχτσιόγλου, μετά την αμηχανία των πρώτων μετεκλογικών ωρών, έδειξε χθες να περνάει στην αντεπίθεση: ξεκαθαρίζοντας εκ νέου ότι δεν τίθεται θέμα ακύρωσης του δεύτερου γύρου (σ.σ. όπως τη συμβούλευσαν και δικοί της συνεργάτες το βράδυ της Κυριακής), απέστειλε εξώδικο στο site που είχε αναφέρει πως υπονόμευσε τον Αλέξη Τσίπρα (μέσω και sms που του έστειλε μετά την εκλογική ήττα, ζητώντας του να παραιτηθεί).

Ανέβασε μάλιστα και βίντεο στα social media προειδοποιώντας ότι οι εναντίον της προβοκάτσιες και επιθέσεις «τελειώνουν εδώ», αλλά και καλώντας τον κ. Κασσελάκη να πάρει θέση επ' αυτών.

Το «λάθος» που αναδεικνύουν συνεργάτες της είναι ότι «άργησε πάρα πολύ» να διαψεύσει τα γραφόμενα για το περίφημο sms (σ.σ. το επίμαχο δημοσίευμα κυκλοφόρησε την παραμονή του πρώτου γύρου), με αποτέλεσμα να θεριέψουν το θέμα στο Διαδίκτυο. Οταν κυκλοφόρησε το θέμα μάλιστα, είχε περιοριστεί να το χαρακτηρίσει «αστειότητες».

Λόγω της έκτασης που πήρε η φημολογία γύρω από την ύπαρξη ή όχι του sms, ο αρθρογράφος της «Αυγής» (και σταθερός συνομιλητής του κ. Τσίπρα) Θανάσης Καρτερός ανέβασε άρθρο μέσω του οποίου το διαψεύδει.

Αργά το βράδυ χθες, τη στήριξή του έδωσε (εμμέσως, πάλι) στην Έφη Αχτσιόγλου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μέσω social media. Χωρίς να κατονομάσει τους δύο μονομάχους, επισήμανε ότι ο ένας (Κασσελάκης) δεν έχει παρουσιάσει σχέδιο, ενώ η άλλη (Αχτσιόγλου) κατέθεσε «σχέδιο με αρχή, μέση, τέλος».

Για να καταλήξει ότι την απουσία σχεδίου «δεν τη λες στρατηγική νίκης επί μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης Δεξιάς, όπως εκφράζεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Η δήθεν… γιαγιά του κ. Κασσελάκη

Θύμα παραπληροφόρησης (ή «προβοκάτσιας») έπεσε και ο κ. Κασσελάκης, καθώς τηλεοπτική εκπομπή έβγαλε στον αέρα μία γυναίκα που συστήθηκε ως… γιαγιά του, λέγοντας ότι στα νιάτα του ήταν ψηφοφόρος της ΝΔ.

Η ίδια πάντως διευκρίνισε πως η συγγενική της σχέση με τον υποψήφιο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στο ότι «η πεθερά της ήταν αδελφή του προπάππου του κ. Κασσελάκη», γεγονός που σκόρπισε άφθονο γέλιο και βιτριολικές ατάκες στα social media.

Κατόπιν τούτων, ο κ. Κασσελάκης, που βρισκόταν σε περιοδεία στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα, αναγκάσθηκε να κάνει ανάρτηση δηλώνοντας ότι δεν γνωρίζει την εν λόγω κυρία και ότι «… ψήφιζα ΝΔ», σημειώνοντας, «δεν θα μιλήσω για προβοκάτσια, οι πολίτες καταλαβαίνουν».

Ξεκαθαρίστηκε, τέλος, ότι δεν θα γίνει debate ανάμεσα στους δύο μονομάχους, παρότι το ζήτησε εκ νέου χθες η κ. Αχτσιόγλου. Ο κ. Κασσελάκης παρέπεμψε στην παρατήρηση του κ. Τσακαλώτου, «εμείς είμαστε σύντροφοι, όχι αντίπαλοι», όταν ο κ. Παππάς ζητούσε debate μεταξύ των πέντε υποψηφίων πριν από τον πρώτο γύρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v