ΣΥΡΙΖΑ: Νέα τακτική των μονομάχων και αίτημα εμπλοκής Αλέξη Τσίπρα

Κασσελάκης: «Είμαστε συναγωνιστές, τιμώ την Ε. Αχτσιόγλου». Με βίντεο και εξώδικο για την «υπονόμευση Τσίπρα» η αντεπίθεση της ιδίας. Η μετακίνηση στελεχών και η ουδετερότητα Τσίπρα.

ΣΥΡΙΖΑ: Νέα τακτική των μονομάχων και αίτημα εμπλοκής Αλέξη Τσίπρα

Το εκλογικό σώμα για την τελική αναμέτρηση μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και της Έφης Αχτσιόγλου αυξήθηκε κατά 7.500 ψηφοφόρους, το πολύ. Επομένως οι συσχετισμοί δεν αλλάζουν και μόνο εάν σημειωθεί χαμηλότερη προσέλευση υποστηρικτών του κ. Κασσελάκη, υπάρχει ελπίδα ανατροπής υπέρ της κ. Αχτσιόγλου.

Αυτό προκύπτει από τον αριθμό των παλαιών μελών που δεν προσήλθαν στις κάλπες του πρώτου γύρου και επικαιροποίησαν τα στοιχεία τους ώστε να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον δεύτερο γύρο της Κυριακής, όπως αποφάσισε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Η προθεσμία υποβολής των στοιχείων έληξε χθες το βράδυ και τα emails που εστάλησαν δεν ξεπέρασαν τις 7.500, διαψεύδοντας εκτιμήσεις πολλών «κομματικών» ότι ο αριθμός τους θα έφτανε τις 30.000 αιτήσεις, ενώ κάποιοι μιλούσαν και για…70.000 παλαιά μέλη με δικαίωμα ψήφου.

Το επόμενο διήμερο θα γίνει διασταύρωση στοιχείων, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι, πράγματι, αυτά τα 7.500 ονόματα βρίσκονται στα μητρώα μελών που κατά καιρούς διαμορφώνονται στην Κουμουνδούρου. Όσοι δεν βρεθούν στους καταλόγους θα σβηστούν από δυνάμει ψηφοφόροι, καθώς, έτσι κι αλλιώς, στον δεύτερο γύρο δεν υπάρχει δυνατότητα εγγραφής νέων μελών.

Περιοδείες Κασσελάκη και προσχωρήσεις

Ο Στέφανος Κασσελάκης έτεινε χείρα φιλίας στην Έφη Αχτσιόγλου και υπεραμύνθηκε της ενότητας, δηλώνοντας πρωί πρωί σήμερα ότι την πιστεύει για το περίφημο sms και θα είναι ο ίδιος «ασπίδα προστασίας για τους συναγωνιστές και τις συναγωνίστριες», καθώς επιθέσεις δέχεται και ο ίδιος.

Το επιτελείο του εργάζεται πυρετωδώς σε δύο άξονες: τα οργανωτικά στελέχη υπό τον Νίκο Παππά και συνεργάτες του Παύλου Πολάκη, επαγρυπνούν για την τήρηση των εκλογικών διαδικασιών και διασφαλίζουν την εκ νέου συμμετοχή όσων προσήλθαν στις κάλπες την προηγούμενη Κυριακή.

Ο υποψήφιος πρόεδρος συνεχίζει το πρόγραμμά του «στην κοινωνία» με συνεχείς επισκέψεις (μετά την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα προχθές, σειρά είχε η Εύβοια χθες), ενώ σήμερα θα μιλήσει στο Αιγάλεω.

Τα στελέχη που τον υποστηρίζουν αφενός οργανώνονται για την «επόμενη ημέρα» και, αφετέρου, δείχνουν να… αυξάνονται. Για παράδειγμα, μετά την Έλενα Ακρίτα (που αρχικά στήριζε την κ. Αχτσιόγλου), σειρά είχε χθες να επιλέξει την πλευρά Κασσελάκη ο βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, ο οποίος ανήκε στους υποστηρικτές του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Κατά τις πληροφορίες δε, στη χθεσινή σύσκεψη, μετείχε και ο βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης, καθώς και ο πρώην βουλευτής Μίλτος Χατζηγιαννάκης, ενώ την υποψηφιότητα φέρεται να στηρίζουν οι πρώην βουλευτές Μάριος Κάτσης, Θάνος Μωραΐτης και Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Η νέα τακτική της Εφης Αχτσιόγλου και η σφήνα Σκουρλέτη

Η πλευρά Αχτσιόγλου κινείται σε διπλή κατεύθυνση: αφενός, η υποψήφια πυκνώνει την επαφή με το κοινό με στοχευμένα βίντεο που αναρτά στα social media επί πολιτικών θεμάτων (όπως για το εργασιακό νομοσχέδιο χθες), επισημαίνοντας εμφατικά το τρίπτυχο «πολιτικό σχέδιο - πολιτικό πλαίσιο - πολιτικός πολιτισμός». Επιπλέον, κλιμακώνει την αντίδρασή της στα δημοσιεύματα που την έφεραν να έχει υπονομεύσει τον Αλέξη Τσίπρα, στέλνοντας εξώδικο και προειδοποιώντας με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Αφετέρου δε, εστιάζει την επίθεσή της στον Παύλο Πολάκη για την εναντίον της ρητορική, προκαλώντας τον κ. Κασσελάκη να πάρει θέση. Προς το παρόν, ο κ. Πολάκης απάντησε μέσω Διαδικτύου… «δεν τσιμπάω» (σ.σ. που δείχνει ότι επιλέγει την αυτοσυγκράτηση…).

Σημειώνεται ότι και ο κ. Τσακαλώτος μπήκε στον χορό των αναφορών για τον κ. Πολάκη, λέγοντας ότι έχει δεχτεί κι ο ίδιος πολεμική. Στο θέμα της υπονόμευσης παρενέβη χθες ο Γιώργος Τσίπρας χωρίς να αναφέρει ονόματα, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή: «Υπονόμευση υπήρχε. Υπήρχαν σύντροφοι που ήθελαν να αποχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας από την ηγεσία του κόμματος», είπε, διευκρινίζοντας όμως ότι «δεν ήταν όλες οι διαφοροποιήσεις το ίδιο».

Από την άλλη, ο Πάνος Σκουρλέτης («Ομπρέλα») επιχείρησε χθες να βάλει στο παιχνίδι τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς του ζήτησε δημοσίως να κάνει δήλωση ή να φωτογραφίσει προτίμηση πριν από τον δεύτερο γύρο της Κυριακής. «Έχει ηθική και πολιτική υποχρέωση ο Αλέξης Τσίπρας να βγει μέχρι την Κυριακή και να κάνει μια δήλωση, και όχι μέσω άλλων», είπε χαρακτηριστικά.

Η εν λόγω δήλωση προκάλεσε ενόχληση ή και θυμό, δεδομένου ότι ο (ακόμα πρόεδρος, τυπικά) του ΣΥΡΙΖΑ τηρεί με θρησκευτική ευλάβεια την ουδετερότητα που επέλεξε από την πρώτη στιγμή της παραίτησής του «για να περάσει μπροστά το νέο κύμα». Πρώην συνεργάτης του κ. Τσίπρα, μάλιστα, παρατηρούσε σκωπτικά πως «τόσο καιρό τον έλεγαν ‘βαρίδι’ και τώρα του ζητούν να κάνει δήλωση ή έστω ένα νεύμα στήριξης;».

Η ίδια η κ. Αχτσιόγλου διαφοροποιήθηκε, πάντως, από τη δήλωση του κ. Σκουρλέτη, τονίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε να τηρήσει στάση σιωπής και καλώς έπραξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v