ΣΥΡΙΖΑ: Κορυφώνεται η ένταση, φόβοι για «έκτροπα» την Κυριακή

«Γυρίζει το ματς» εκτιμούν οι μεν, «τα μέλη θα νικήσουν τους  μηχανισμούς» απαντούν οι δε. «Θέλετε γιατρό» η απάντηση Καρτερού σε όσους ζητούν… παρέμβαση Τσίπρα. Αλλαγή τακτικής από την Ε. Αχτσιόγλου, απαντήσεις και λάθη από Στ. Κασσελάκη.

ΣΥΡΙΖΑ: Κορυφώνεται η ένταση, φόβοι για «έκτροπα» την Κυριακή

H κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και στους “μηχανισμούς” του είναι έκρυθμη. Πλέον, εκφράζονται φόβοι για “έκτροπα” την Κυριακή που, αν συμβούν, θα διώξουν κόσμο από τις κάλπες, ιδιαίτερα τα νέα μέλη, τα οποία δεν είναι εξοικειωμένα σε τέτοιους εσωκομματικούς εμφυλίους. 

Η κατάσταση είναι τέτοια που οι δύο γραμματείς του κόμματος απηύθυναν χθες το βράδυ έκκληση αυτοσυγκράτησης: “Δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό, ιδίως μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, έχουν ενταθεί οι σεξιστικές και ομοφοβικές επιθέσεις, τα fake news, οι ύβρεις. Φαινόμενα που δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τον χώρο μας, ούτε με την παράδοση της Αριστεράς, του προοδευτικού χώρου και της Δημοκρατικής Παράταξης. Φαινόμενα που ζημιώνουν όλους κι όλες μας. Το ίδιο το κόμμα, αλλά και τους συνυποψήφιους για την προεδρία. Πρέπει να σταματήσουν άμεσα”, τονίζουν στην κοινή τους ανακοίνωση η γραμματέας Τάνια Σβίγκου και ο αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης

Η πλευρά Αχτσιόγλου εκτιμά ότι “μπορεί να γυρίσει το ματς” καθώς το δικό της κοινό είναι “μασίφ”, σε αντίθεση με του αντιπάλου που είναι “χαλαρό”.

Ενώ συνεργάτες του κ. Κασσελάκη υποστηρίζουν ότι οι σχεδόν 65.000 ψηφοφόροι που τον προτίμησαν θα παραμείνουν πιστοί ακριβώς επειδή “θέλουν να τελειώσουμε με τους μηχανισμούς και τις ομάδες”. 

“Θέλετε γιατρό, όχι τον Τσίπρα”…

Τα “μαχαίρια” που γράφαμε την επομένη του πρώτου γύρου από τα θηκάρια, χρησιμοποιούνται αδιακρίτως για “μαχαιρώματα”, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η συνύπαρξη όλων των εσωκομματικών “φυλών” θα αποδειχτεί αδύνατη μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας. 

Είναι ενδεικτικός ο ισχυρισμός του Νίκου Φίλη, προχθές αργά τη νύχτα (στο Kontra), ότι ο Στέφανος Κασσελάκης “ήταν συνεργάτης του κ.Μητσοτάκη το διάστημα 2012-2015”. Κατηγορία που διέψευσαν συνεργάτες του πρωθυπουργού και δεν έτυχε αναπαραγωγής από άλλον κομματικό παράγοντα.

Επίσης: στο αίτημα του Πάνου Σκουρλέτη να πάρει θέση ο Αλέξης Τσίπρας “μέχρι την Παρασκευή” για τα τεκταινόμενα, η απάντηση ήρθε δια χειρός Θανάση Καρτερού στην “Αυγή”: “Από πού κι ως πού λοιπόν ψιθυρίζουν, φωνάζουν, ασχημονούν ορισμένοι, να πάρει ο Τσίπρας θέση; Θέση για ποιο πράγμα; Ότι δεν είναι η Έφη ελέφαντας και ο Στέφανος εξαποδώ; Σοβαρά τώρα; Εκείνοι που πιστεύουν ότι είναι, ότι στέλνουν σκαιά SMS ή συνεργάζονται με τη CIA θέλουν γιατρό, όχι τον Τσίπρα”.

Το “μικρό όνομα” της κ. Αχτσιόγλου με αλλαγή τακτικής 

Η Έφη Αχτσιόγλου, σε μία κίνηση που εξέπληξε όσους την γνωρίζουν προσωπικά, υποστήριξε σε συνέντευξη της (Lifo) ότι ο κ. Κασσελάκης την μείωσε επειδή της απευθύνθηκε με το μικρό της όνομα (“με την Έφη”), ενώ για τον κ. Τσακαλώτο χρησιμοποίησε ολόκληρο το ονοματεπώνυμο. Άφησε μάλιστα αιχμές για “σεξισμό”, ενώ σε άλλη συνέντευξη είπε ότι μπορεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, προβάλλοντας θετικά το φύλο της. 

Ο κ. Κασσελάκης δεν απάντησε, αλλά συνεργάτες του υπενθυμίζουν ότι ξεκίνησε την ομιλία του στο Διαρκές Συνέδριο (2 Σεπτεμβρίου) με αναφορά “στην ‘Εφη” λέγοντας “σε εκτιμώ και σε θαυμάζω σαν γυναίκα και σαν μητέρα γι' αυτό που κάνεις”. 

Δεν διέλαθε της προσοχής δε, ότι η κ. Αχτσιόγλου άλλαξε την προεκλογική της τακτική, για τον δεύτερο γύρο της Κυριακής, καθώς περιορίζεται σε ανάρτηση θεματικών βίντεο και τηλεοπτικές, κυρίως, συνεντεύξεις, χωρίς περιοδείες.

Αντιθέτως, ο κ. Κασσελάκης συνεχίζει την τακτική που επέλεξε από την πρώτη στιγμή: βίντεο, αναρτήσεις και περιοδείες ανά τη χώρα. (Μετά την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, την Χαλκίδα και το Αιγάλεω χθες, σήμερα θα πάει στην Καβάλα και στη Δράμα). 

Φραστικές «γκάφες» και διόρθωση

Σε ένα από τα βίντεο η κ. Αχτσιόγλου προκάλεσε τον συνυποψήφιό της να πάρει θέση για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, στο πλαίσιο της τακτικής της να επιβάλλει άτυπο debate, αφού δεν έγινε το κανονικό.

Ο υποψήφιος πρόεδρος απάντησε μεν, από το Αιγάλεω, υπέπεσε όμως σε δύο “γκάφες”, πιεσμένος από τον καταιγισμό των δημοσιογραφικών ερωτήσεων: χαρακτήρισε “κρατίδιο” το ψευδοκράτος (σ.σ. το διόρθωσε αμέσως) και ανέστρεψε τον όρο “μουσουλμανική”  και “τουρκική μειονότητα στη Θράκη.

Θέλοντας δηλαδή να ασκήσει κριτική στον κ. Μητσοτάκη για τη σιωπή του στο Κυπριακό, υπενθύμισε πως όταν ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για "τουρκική μειονότητα” κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον “έκοψε” μιλώντας για μουσουλμανική μειονότητα, υποχρεώνοντας τον Τούρκο πρόεδρο σε διόρθωση. “Έτσι κάνουν οι ηγέτες, απαντούν”, είπε.

Στη συνέχεια, κατά την ομιλία του, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους: “Μιλάει ο Ερντογάν για δύο κράτη στην Κύπρο και ο Κ. Μητσοτάκης δεν αντιδρά! Όταν ο Ερντογάν, μπροστά στον Αλέξη Τσίπρα, παραδέχτηκε ότι η μειονότητα στη Θράκη είναι μουσουλμανική. Για να δείτε τη διαφορά των δύο πρωθυπουργών. Και καθόμαστε εμείς και απολογούμαστε αν είμαστε «εθνική εξαίρεση». Όχι, δεν είμαστε. Είμαστε η πατριωτική Αριστερά και έτσι θα κυβερνήσουμε”. 

Πέραν τούτων, ο κ. Κασσελάκης ανέφερε ότι συναντήθηκε με την ΑΔΕΔΥ, αντί να πει ότι “με συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ”, προκαλώντας… διάψευση από την Εκτελεστική Επιτροπή της.

Άδωνις… τρολάρει τους εργαζόμενους “στο Κόκκινο”

Το παζλ συμπληρώθηκε (μέχρι στιγμής…) από την κίνηση των εργαζομένων στον κομματικό ραδιοσταθμό “στο Κόκκινο” να καταγγείλουν “κλίμα προγραφών και απειλών”, κατηγορούμενοι ότι δεν τηρούν ουδετερότητα στα σχόλια για τις εκλογές νέας ηγεσίας. 

Αμέσως μετά την ανακοίνωσή τους, ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι θα στείλει στον ραδιοσταθμό … την Επιθεώρηση Εργασίας για να διερευνήσει “το bullying που κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι”.

Στο (προφανές) ”τρολάρισμα” του υπουργού, απάντησαν στη συνέχεια οι ίδιοι, χαρακτηρίζοντας τη δήλωσή του “κουτοπονηριά”  και ζητώντας του “να μη μας πιάνει στο στόμα του”…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v