Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη μέχρις εσχάτων για άνετη ή οριακή επικράτηση της νέας ηγεσίας

Καθαρή διαφορά υπέρ Κασσελάκη δίνει η νέα μέτρηση της Real Polls. Οι πρώτες αναφορές στην «επόμενη μέρα» και ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα. Ραντεβού στο συνέδριο κλείνουν από τώρα οι «κομματικοί».

ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη μέχρις εσχάτων για άνετη ή οριακή επικράτηση της νέας ηγεσίας

Με περίπου 190.000 παλιά και νέα μέλη στους νέους καταλόγους ανοίγουν αύριο οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών που θα «βγάλουν» τη νέα ηγεσία του κόμματος.

Μέχρι χθες το βράδυ είχε ολοκληρωθεί, θετικά, η διασταύρωση στοιχείων 188.000 μελών (148.000 που ψήφισαν στον πρώτο γύρο και άλλων 40.000 παλιών μελών), ενώ απέμεναν άλλα 2.500, τα οποία θα ταυτοποιηθούν είτε σήμερα είτε αύριο, την ώρα της ψηφοφορίας. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, έχει στηθεί ειδικός μηχανισμός στην Κουμουνδούρου.

Ως προς τις προβλέψεις, το στίγμα έδωσε η δημοσκόπηση της Real Polls, της εταιρείας που, όπως έχουμε σημειώσει, έπεσε μέσα στην αντίστοιχη έρευνα πριν από τον πρώτο γύρο, καθώς μέτρησε σωστά και στον… πόντο τα αποτελέσματα και για τους πέντε υποψηφίους.

Το αποτέλεσμα που δίνει για την αυριανή αναμέτρηση ανάμεσα στους δύο μονομάχους είναι 53% για τον Στέφανο Κασσελάκη και 38,4% για την Έφη Αχτσιόγλου. Στο ερώτημα δε ποιος από τους δύο μπορεί να αντιπαρατεθεί απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Στέφανος Κασσελάκης συγκεντρώνει 57,8% έναντι 35,1% της Έφης Αχτσιόγλου.

Ο κ. Κασσελάκης υπερέχει σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, πλην των 65 και άνω (43,1% έναντι 49,2% της κ. Αχτσιόγλου), ενώ σαρώνει στην κατηγορία 17-24 ετών (με 66,3%).

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται κρίσιμη η προσέλευση στις κάλπες όλων εκείνων που ψήφισαν στον πρώτο γύρο, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι οι πρωτοφανείς υψηλοί τόνοι των τελευταίων ημερών μπορεί να λειτουργήσουν ανασταλτικά σ' ένα τμήμα τους.

«Σας διέψευσε… ο Πρετεντέρης»

Οι εκτιμήσεις από τα επιτελεία ήταν ότι το «λεκτικό ατόπημα» στις δηλώσεις Κασσελάκη από το Αιγάλεω το βράδυ της Πέμπτη («κρατίδιο« αντί για «ψευδοκράτος» στην Κύπρο) θα επιδρούσε πολύ αρνητικά στον ίδιο, ωστόσο φαίνεται να το «έσωσε» με τις διευκρινίσεις που ακολούθησαν, τα βίντεο και τις δηλώσεις για τα εθνικά θέματα. Έπεισε ένα τμήμα, δηλαδή, ότι το ατόπημα οφειλόταν στην κούραση από τις αδιάλειπτες περιοδείες και την αϋπνία, εξήγηση που αποδέχθηκε η κ. Αχτσιόγλου.

Ο κ. Κασσελάκης έδειξε να απασφαλίζει για τις επιθέσεις που δέχθηκε εντός κόμματος, κυρίως για τον ισχυρισμό του Νίκου Φίλη ότι ήταν συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη το διάστημα 2012-2015.

Αποδίδοντας την εν λόγω διαρροή στην αντίπαλό του, είπε χαρακτηριστικά: «Την αποκαλώ Έφη, όπως τον Αλέξη τον αποκαλώ πάντα Αλέξη, κι αντί για χέρι φιλίας το θεωρεί υποτίμηση. Βλέπω να διακινεί σενάρια ότι ήμουν συνεργάτης του Μητσοτάκη, και ποιος την διαψεύδει; Ο Γιάννης Πρετεντέρης!».

Το «καρφί» του νόμου Κατρούγκαλου

Πετώντας μάλιστα… μεγάλο καρφί, τόνισε με νόημα σε ανάρτηση: «Δεν είμαι τέλειος, σαν εκείνους που έφτιαξαν τον νόμο Κατρούγκαλου».

Η πλευρά Αχτσιόγλου δεν το άφησε αναπάντητο: «Ο κ. Κασσελάκης θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός. Για λόγους εσωκομματικής αντιπαράθεσης έχει φτάσει να επιτίθεται ακόμα και κατά της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Το μεσημέρι μάς κάλεσε να κατεβάσουμε τους τόνους. Από το απόγευμα σήμερα επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υιοθετώντας την κατάπτυστη προεκλογική ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Χρειάζεται να επιδείξει, λίγες ώρες πριν τις κάλπες, ψυχραιμία και νηφαλιότητα και θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι όλοι εμείς είμαστε στον ίδιο πολιτικό χώρο».

Ο ίδιος είχε ήδη δηλώσει: «Κάνω έκκληση. Χαμηλώστε τους τόνους. Ψηφίστε όποιον θέλετε την Κυριακή. Νιώστε την ανάγκη του διπλανού σας να ψηφίσει το αντίθετο από σας. Είμαστε ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ. Αυτή είναι μια σπουδαία λέξη. Δεν τη σκορπάμε. Αυτή η λέξη από τη Δευτέρα θα μας ενώνει».

Ενότητα: Η διαφορά νικητή-ηττημένου και ο Αλέξης Τσίπρας

Θα τους ενώνει; Αν και η σκληρή αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών διεξάγεται με φόντο τη διάσπαση, κυρίως μετά τη θεαματική πρωτιά που κατέγραψε ο «νεοφερμένος» υποψήφιος την προηγούμενη Κυριακή, στελέχη και από τα δύο στρατόπεδα συμφωνούν στην εκτίμηση: η ενότητα και με ποιους όρους θα εξαρτηθεί από τη διαφορά των ποσοστών.

«Ένας νεοεκλεγμένος πρόεδρος έχει λυμένα τα χέρια να προωθήσει τις προτάσεις του όταν είναι μεγάλη η απόσταση που τον χωρίζει από τον ηττημένο. Όσο αυτή μειώνεται, τόσο αυξάνονται οι δυσκολίες του».

Για τον λόγο αυτό, υποστηρικτές της κ. Αχτσιόγλου υποστηρίζουν ότι, ακόμα και αν δεν ανατραπεί η διαφορά του πρώτου γύρου, «είναι πολύ σημαντικό ο κ. Κασσελάκης να πετύχει οριακή πρωτιά».

Από κει και πέρα, λένε, «το ραντεβού θα το δώσουμε στο συνέδριο, όπου θα δοθεί η μάχη των συσχετισμών και των θέσεων».

Βεβαίως κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνει αυτό το συνέδριο (σ.σ. υπάρχει σχεδιασμός για τον Νοέμβριο) και, κυρίως, ποιες αλλαγές θα προτείνει ο νέος πρόεδρος στη δομή και στη λειτουργία του κόμματος.
Στην περίπτωση νίκης, έστω και οριακής, της κ. Αχτσιόγλου, τα άγνωστα σημεία θα είναι σαφώς λιγότερα.

Σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας, δεν αναμένεται να πέσουν σύντομα «ρουκέτες», αφενός επειδή αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών που δηλώνουν ότι θα στηρίξουν τον/την πρόεδρο και, αφετέρου, επειδή ουδείς παραβλέπει την παράμετρο... Αλέξης Τσίπρας.

Ο οποίος, όπως εκτιμούν σχεδόν όλοι, δεν θα επιτρέψει την εν κινήσει διάλυση του κόμματος, με δύο ξεχωριστές δηλαδή ομάδες στη Βουλή και με απώλεια της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέρ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που θα αναδειχθεί δεύτερο κόμμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v