Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ψήφους ΝΔ εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ

Αναμόρφωση του συστήματος περιφερειακής και δημοτικής διακυβέρνησης, κατάργηση ΝΠΔΔ, παρακολούθηση επιδόσεων και λογοδοσία. Ενστάσεις από τους αυτοδιοικητικούς φορείς.

Με ψήφους ΝΔ εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ

Με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας εγκρίθηκε επί της αρχής το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης των ΟΤΑ, την κατάργηση των ΝΠΔΔ των δήμων και την παρακολούθηση των επιδόσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το νομοσχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες, η Νίκη δήλωσαν επιφύλαξη για την τελική τους στάση στην Ολομέλεια. Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ καταψήφισαν. Η Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκε, αν και προϊδέασε ότι τηρεί αρνητική στάση για πολλές από τις τιθέμενες διατάξεις.

Ο Παναγιώτης Νίκας, εκ μέρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, είπε ότι είναι υπερβολική η πρόβλεψη του σχεδίου νόμου να ενεργοποιείται ανά δίμηνο η διαδικασία της λογοδοσίας των πεπραγμένων της Αυτοδιοίκησης. Πρότεινε η λογοδοσία να γίνεται μια μόλις φορά κατ' έτος.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, εκ μέρους του ΚΕΔΕ, είπε ότι «δεν είναι ο κατάλληλος καιρός για να συζητηθεί το νομοσχέδιο, δηλαδή λίγες μέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές». Εξέφρασε εξάλλου σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσο οι δήμοι θα είναι έτοιμοι από την 1η Ιανουαρίου να αναλάβουν την καθαριότητα του εθνικού δικτύου και κατά πόσο θα έχει ξεκινήσει η συγχώνευση των νομικών προσώπων. Ιδίως για την κατάργηση των νομικών προσώπων των δήμων, ο κ. Κωνσταντέλλος ανέφερε ότι δεν πρέπει να προχωρήσει η συγχώνευση και κατάργηση των νομικών προσώπων, τουλάχιστον με νόμο πριν τις εκλογές.

Ο Μάρκος Δαρδαμάνης, πρόεδρος της ΠΟΠ-ΟΤΑ, είπε ότι δεν είναι κατανοητοί οι λόγοι της κατάργησης, της απορρόφησης των νομικών προσώπων από τους δήμους. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v