Μαρινάκης για αναδρομικά δικαστών: Η δικαστική απόφαση αφορά μόνο τους δύο προσφεύγοντες

Για το ενδεχόμενο να υπάρξει αντίστοιχη διεκδίκηση και από τους βουλευτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι «έχει ψηφιστεί νομοθέτημα με το οποίο δεν μπορεί να γίνει» και διεμήνυσε πως «δεν υπάρχουν συνταξιούχοι δύο και τριών κατηγοριών και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν».

Μαρινάκης για αναδρομικά δικαστών: Η δικαστική απόφαση αφορά μόνο τους δύο προσφεύγοντες

«Η απόφαση της δικαιοσύνης αφορά δύο προσφεύγοντες και μόνο αυτούς», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφορικά με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την επαναφορά των συντάξεων των δικαστών στο 2012. Για το ενδεχόμενο να υπάρξει αντίστοιχη διεκδίκηση και από τους βουλευτές, υπενθύμισε ότι «έχει ψηφιστεί νομοθέτημα με το οποίο δεν μπορεί να γίνει αυτό» και διεμήνυσε πως «δεν υπάρχουν συνταξιούχοι δύο και τριών κατηγοριών και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν».

Σχετικά με τα τουρκικά δημοσιεύματα περί αποστρατικοποίησης των νησιών μας, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε εκ νέου ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση και καμία αλλαγή στρατηγικής στην αμυντική πολιτική. Δεν τίθεται καν σε οποιαδήποτε συζήτηση κανένα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας. Με την Τουρκία έχουμε εισέλθει σε μια φάση διαλόγου, υπό συγκεκριμένο πλαίσιο».

Για την υποψηφιότητα Κασιδιάρη για τον δήμο της Αθήνας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε αισιόδοξος «ότι οι πολίτες θα κάνουν τις επιλογές που θα ρίξουν όσο το δυνατόν πιο χαμηλά αυτούς που πρεσβεύουν τέτοιες ιδέες».

Ερωτηθείς για την υπόθεση Μπελέρη στην Αλβανία, ανέφερε πως «η θέση της κυβέρνησης για το θέμα είναι αδιαπραγμάτευτη. Υπηρετεί τους στοιχειώδεις κανόνες σεβασμού στο κράτος δικαίου. Ελπίζουμε ότι, έστω μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση της Αλβανίας να αλλάξει στάση».

Γεωργιάδης: Τα δικαστήρια να μην ασκούν δημοσιονομική πολιτική

Τα δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική, τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, κληθείς να σχολιάσει πρόσφατη δικαστική απόφαση για αύξηση σε δικαστικούς. «Η απόφαση αφορά αυτούς που έχουν προσφύγει, τη μελετάμε», σημείωσε ενώ τόνισε ότι υπάρχει θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Όπως είπε, «σέβομαι πολύ τους δικαστές και συμφωνώ ότι το στάτους τους πρέπει να είναι ψηλά. Το θέμα είναι τι μπορεί να είναι».

«Δεν θα εφαρμοστεί σε όλους, δεν υπάρχουν τα λεφτά», είπε ακόμα ο Άδωνις Γεωργιάδης καθώς όπως εξήγησε, «αυτό θα οδηγούσε σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας». «Όλα θέλουν ένα μέτρο στη ζωή, δεν θέλω να κατηγορήσω την απόφαση», είπε.

«Οι βουλευτές ψηφίσαμε να παραιτηθούμε από τα αναδρομικά μας, το κάναμε γιατί θέλαμε να δείξουμε στην κοινωνία ότι όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη», είπε σε άλλο σημείο.

«Εδώ υπάρχουν δύο παρεπόμενα προβλήματα. Το ένα είναι δημοσιονομικό, που είναι πραγματικό και υπάρχει και ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα καθαρά κοινωνικό. Φαντάζεστε μια κοινωνία που για να εφαρμόσουμε την πραγματική συνέπεια αυτής της αποφάσεως έπρεπε να πάμε να δώσουμε αναδρομικά τις αυξήσεις στους δικαστές και στους βουλευτές. Και να έχουν αποφασίσει τα δικαστήρια ότι είναι νόμιμες και συνταγματικές οι περικοπές συντάξεων σε όλους τους άλλους, πλην των δικαστών και των βουλευτών. Μα είναι δυνατόν;» αναρωτήθηκε.

Στο τέλος το κράτος πληρώνει αυτά που έχει, υπογράμμισε. «Αναδρομικά εγώ δεν δίνω σε κανένα, δεν υπάρχει περίπτωση να κόβεται η σύνταξη στον φτωχό άνθρωπο και να δίνω αναδρομικά εκατομμύρια… Υπάρχει ένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης…».

Επιπλέον πρόσθεσε ότι «στην αναθεώρηση του Συντάγματος εγώ θα προτείνω, πραγματικά θα το προτείνω, ότι αν βγαίνουν αποφάσεις δικαστικές που έχουν δημοσιονομικό κόστος, επειδή εμένα δεν μου αρέσει να μην εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις. Εμένα μου αρέσει το κράτος να είναι σοβαρό. Ενα σοβαρό κράτος τις δικαστικές αποφάσεις τις σέβεται και τις εφαρμόζει […] Όταν βγαίνει μια απόφαση με δημοσιονομικό κόστος, θα πρέπει να μπαίνει αυτομάτως ένας εφάπαξ φόρος σε όλους τους πολίτες. Να έρχεται ένα χαρτάκι και να τους λέει τώρα χρωστάς 500 ευρώ, 1.000 ευρώ, δυνάμει αυτής της δικαστικής απόφασης, που πρέπει να πληρωθεί. Αλλιώς δεν μπορούμε να κάνουμε δημοσιονομική πολιτική».

ΣΥΡΙΖΑ για συντάξεις δικαστικών: Σέβεται η κυβέρνηση τις δικαστικές αποφάσεις;

«Ο κ. Γεωργιάδης όταν λέει, «αναδρομικά εγώ προσωπικά δεν δίνω σε κανέναν», μιλά ως φυσικό πρόσωπο ή ως υπουργός της κυβέρνησης;

Γιατί αν ισχύει το δεύτερο, τότε οφείλεται μια ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα αν ο ίδιος και η κυβέρνηση Μητσοτάκη σέβονται τις αποφάσεις των δικαστηρίων, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών», επισημαίνει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, μετά τις δηλώσεις του Αδωνι Γεωργιάδη.

Οπως επισημαίνει, «βάσει αυτής της αρχής, η εκτελεστική εξουσία οφείλει να σέβεται, να συμμορφώνεται και να εκτελεί όλες τις δικαστικές αποφάσεις αδιακρίτως, όχι μόνον αυτές που αφορούν στους συνταξιούχους δικαστές, αλλά και σε όλες τις κατηγορίες συνταξιούχων που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, έχουν δικαιωθεί από αυτή και ακόμη περιμένουν να εισπράξουν τα αναδρομικά τους».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v