ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Πρόβα (πολιτικής) συνεργασίας σε Αθήνα και Θεσσαλία

Αυτό το μήνυμα έστειλε ο Στ. Κασσελάκης, ξεκινώντας (και) το restart στο κόμμα του. «Θέσεις και όχι σόου» η πρώτη απάντηση από Ν. Ανδρουλάκη. Πώς τους έφερε πιο κοντά… ο Αχ. Μπέος.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Πρόβα (πολιτικής) συνεργασίας σε Αθήνα και Θεσσαλία

Ο δήμος Αθήνας και η περιφέρεια Θεσσαλίας είναι τα δύο πεδία στα οποία θα δοκιμαστεί στην πράξη η προοδευτική συνεργασία, ως μία πρόβα αντιμετώπισης «της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη». 

Αυτό το μήνυμα έστειλε αργά τη νύχτα χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, δηλώνοντας ευθέως ότι το κόμμα θα στηρίξει τον Χάρη Δούκα, που θα βρεθεί απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη την ερχόμενη Κυριακή: «Ο πρώτος γύρος έστειλε μήνυμα για την ανάγκη να έχει η χώρα μία νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη που να κυβερνήσει τον τόπο», δήλωσε.

Τα δεδομένα: 

  • Ο κ. Δούκας «κατέβηκε» ως ανεξάρτητος υποψήφιος με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ, προς επιβεβαίωση των δημοσκοπήσεων, πέρασε στη δεύτερη θέση αφήνοντας στην τρίτη τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη. 
  • Στη Θεσσαλία, τα δύο κόμματα κατάφεραν να στηρίξουν από κοινού τον υποψήφιο περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο (με αξιώσεις) με τον «γαλάζιο» Κώστα Αγοραστό. 

Σ' αυτές τις δύο διαφορετικές περιπτώσεις αντανακλάται η προσπάθεια της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει την πολιτική τακτική του κόμματος, αλλά και το στελεχιακό δυναμικό του, ώστε να χτίσει «τη νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη που θα κυβερνήσει τον τόπο», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης.

«Αν ο Χάρης Δούκας στην Αθήνα αλλά, κυρίως, ο Δημήτρης Κουρέτας στη Θεσσαλία κάνουν την έκπληξη και νικήσουν τους Κώστα Μπακογιάννη και Κώστα Αγοραστό, αντίστοιχα, το ζήτημα της συνεργασίας θα τεθεί εκ των πραγμάτων από τη βάση, είτε το θέλουν είτε όχι στη Χ. Τρικούπη», εξηγούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω προσπάθεια δεν αφορά το ΚΚΕ: πέρα από τις γενικότερες αξεπέραστες διαφορές, κινείται στο «λευκό» ή στο «άκυρο» για τη Θεσσαλία την ερχόμενη Κυριακή, αντικαθιστώντας το «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος» με το… «τι Αγοραστός, τι Κουρέτας»

Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Κασσελάκη, το μήνυμα που έστειλε εντός και εκτός κόμματος είναι, «ξεχάστε τον έως χθες ΣΥΡΙΖΑ», ενώ επικαλούμενος μία φράση του Αλέξη Τσίπρα ότι «χρειάζεται ανανέωση... χθες», τόνισε: «Αυτή η ανανέωση λοιπόν αρχίζει από αύριο»

Έτσι κι αλλιώς, φίλοι και... εχθροί δεν χρεώνουν στον κ. Κασσελάκη την αποτυχία των αυτοδιοικητικών υποψηφίων που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο ίδιος εξελέγη πρόεδρος πριν από δύο εβδομάδες και δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή με τις αποφάσεις για τα «χρίσματα» και τις στηρίξεις υποψηφίων.

Σ' αυτή τη φάση, δηλαδή μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, ο νέος πρόεδρος του κόμματος έτεινε χείρα συνεργασίας στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δηλώνοντας χωρίς μισόλογα τη στήριξη στον κ. Δούκα, όπως είχε κάνει και πριν από τρεις ημέρες: «Σε κάθε περίπτωση, θα στηρίξουμε προοδευτικούς υποψηφίους απέναντι σε εκείνους της Δεξιάς», είχε πει.

Ν. Ανδρουλάκης: Ανοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προτίμησε να μην ανοίξει όλα τα χαρτιά του αυτή τη στιγμή, καθώς σχολίασε το εν λόγω άνοιγμα ως εξής: «Η  αγωνία μας είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές η ΝΔ να έχει αξιόπιστο αντίπαλο κι αυτό δεν θα γίνει με σόου αλλά με θέσεις».

Και επέλεξε να δώσει πανηγυρικό τόνο στη δήλωσή του, λέγοντας ότι οι χθεσινές κάλπες απέδειξαν την ανοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο «είναι ξεκάθαρα με μεγάλη διαφορά η δεύτερη δύναμη στην αυτοδιοίκηση στη χώρα μας».

Όπως αναμενόταν, στον εν λόγω ισχυρισμό συνέβαλε η νίκη του πρώην και νυν, πλέον, περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη: παρότι στηρίχθηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καταγράφεται στα «πράσινα» αυτοδιοικητικά στελέχη, οπότε με αυτό το χρώμα βάφτηκε και ο χάρτης του νησιού.

Επίσης, η δεύτερη θέση του κ. Δούκα στον δήμο Αθήνας επιτρέπει στη Χ. Τρικούπη να «πανηγυρίσει» για τον εκτοπισμό του Συριζαίου Κώστα Ζαχαριάδη. 

Γκολ από τα αποδυτήρια…

Όσο για την κακή απόδοση των υποψηφίων που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ευθύνες επιρρίπτονται… στην ενδιάμεση ηγεσία, αυτή δηλαδή που καθοδήγησε το κόμμα μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και μέχρι να εκλεγεί πρόεδρος ο κ. Κασσελάκης. 

Ως τρανταχτό παράδειγμα «γκολ από τα αποδυτήρια» εμφανίζουν το γεγονός ότι για την υποψηφιότητα στον δήμο Αθήνας έγινε ψηφοφορία στην Πολιτική Γραμματεία τον Ιούλιο, ανάμεσα στον κ. Ζαχαριάδη (του «κλίματος Αχτσιόγλου») και στον Νίκο Φίλη («Ομπρέλα»), όπου επικράτησε ο πρώτος με δύο ψήφους διαφορά.  Δύο ημέρες νωρίτερα ναυάγησε η όποια προσπάθεια είχε ξεκινήσει επί κ. Τσίπρα για την υποψηφιότητα του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά. 

Συνολικά, ο ΣΥΡΙΖΑ ελάχιστα ασχολήθηκε το προηγούμενο τρίμηνο με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, λόγω της μεγάλης εσωστρέφειας που προκάλεσε η συντριβή στις εθνικές εκλογές, η παραίτηση του κ. Τσίπρα και η κούρσα διαδοχής του.

Από την άλλη, η άρνηση της Χ. Τρικούπη να συζητήσουν τα δύο κόμματα για κοινές υποψηφιότητες προκειμένου να καταγραφούν καθαρά κέρδη για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μπλόκαρε τελείως όποιες προσπάθειες έγιναν από τοπικά στελέχη για «προοδευτικούς συνδυασμούς».

Έτσι κι αλλιώς, το restart που ανήγγειλε ο κ. Κασσελάκης απευθύνεται μεν στο κόμμα του, αλλά θα επηρεάσει και τη Χ. Τρικούπη.

Ο Αχ. Μπέος τούς έφερε πιο κοντά 

Προς το παρόν, ο Αχιλλέας Μπέος έφερε… πιο κοντά τα δύο κόμματα. Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να παρέμβει ο εισαγγελέας για τη χυδαία ομοφοβική αναφορά του επανεκλεγέντος δημάρχου Βόλου στον κ. Κασσελάκη, ενώ και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Δικαιοσύνη θα παρέμβει.

Σύμφωνα με πηγές: «Περιμένουμε από τον αρμόδιο εισαγγελέα να ασκήσει ποινική δίωξη για παραβίαση του άρθρου 1 του ν 927/1979, όπως τροποποιήθηκε το 2014 για τη ρητορική του μίσους (οποίος με πρόθεση δημόσια υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή Ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη). 

Εμείς θεωρούμε ότι είναι μια κλασική περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 1 του ν. 927/1979 όπως τροποποιήθηκε με τον νόμο 4215/ 2014 για τη ρητορική του μίσους. Κάτι αντίστοιχο με αυτό που είχε κάνει ο Αμβρόσιος! 

Δεν είναι μια απλή περίπτωση εξύβρισης και θα πρέπει ο αρμόδιος Εισαγγελέας να παρέμβει αυτεπαγγέλτως. Εμείς περιμένουμε το αυτονόητο, ο αρμόδιος Εισαγγελέας να παρέμβει αυτεπαγγέλτως».

Λίγη ώρα αργότερα το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση: «Η χυδαία και ομοφοβική αναφορά του κ. Μπέου σε πανελλήνια μετάδοση καθιστά την Πολιτεία υπεύθυνη για τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών», σημείωσε.

Με την επισήμανση: «Λογικές και πρακτικές που αντιτίθενται στα δημοκρατικά ιδεώδη, που έχουν κατακτηθεί στη χώρα μας με δημοκρατικούς αγώνες, ενισχύουν το μίσος και σπέρνουν τη διχόνοια στην ελληνική κοινωνία.
Χρέος όλων των δημοκρατικών δυνάμεων, η αυτονόητη καταδίκη του σκοταδισμού και της ομοφοβίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v