Νίκη Χάρη Δούκα στην Αθήνα, κέρδισε τη Θεσσαλονίκη ο Στ. Αγγελούδης

«Πάμε να κάνουμε την Αθήνα όπως την ονειρευόμαστε», δήλωσε ο μεγάλος νικητής. Ανέλαβε την ευθύνη για το αποτέλεσμα ο Κώστας Μπακογιάννης. Καθαρή νίκη Αγγελούδη στη συμπρωτεύουσα και Πελετίδη στην Πάτρα. Ο Σ. Ρούσσος νικητής στο Χαλάνδρι.

Νίκη Χάρη Δούκα στην Αθήνα, κέρδισε τη Θεσσαλονίκη ο Στ. Αγγελούδης

«Σήμερα η Αθήνα νίκησε, η πόλη αλλάζει σελίδα» είπε ευχαριστώντας τους Αθηναίους για την «τιμή που του έκαναν» ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο οποίος επικράτησε του Κώστα Μπακογιάννη με ποσοστό 56%.

Ειδικότερα, είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλες τις Αθηναίες και τους Αθηναίους για την τεράστια τιμή που μου έκαναν και ξέρω πολύ καλά την πολύ μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνω. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσους πίστεψαν στο όνειρο και μπήκαν μαζί μας σ' αυτό το πανέμορφο ταξίδι. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους φίλους συνεργάτες, την οικογένειά μου και όλους τους πολίτες που κατάφεραν το ακατόρθωτο. Πίστεψαν σε μια Αθήνα πράσινη, ασφαλή, καθαρή και δημιουργική, στο όραμά μας πως μπορούμε να αλλάξουμε την Αθήνα και να την κάνουμε όπως την ονειρευόμαστε», τόνισε και πρόσθεσε:

«Βεβαίως οφείλω να ευχαριστήσω τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Οφείλω να ευχαριστήσω το Volt, τους ανθρώπους από την πολιτική οικολογία, τους ανθρώπους από δημοτικές παρατάξεις της πράσινης Αθήνας, τους ανθρώπους από τα δικαιώματα. Οφείλω να ευχαριστήσω τον Κώστα Ζαχαριάδη και τη δημοτική παράταξη “Ανοιχτής Πόλης” που μας στήριξαν στον δεύτερο γύρο και οφείλω να ευχαριστήσω επίσης όλους τους πολίτες, οι οποίοι ήρθαν να ψηφίσουν σ' αυτή τη δεύτερη εκλογική διαδικασία και θέλω να δεσμευτώ για το εξής: Ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις και θα είμαι δίπλα σε κάθε Αθηναία και κάθε Αθηναίο για να μπορέσουμε μαζί να κάνουμε την Αθήνα όπως μας αξίζει και όπως της αξίζει. Το πιο όμορφο ταξίδι τώρα ξεκινάει. Μαζί θα τα καταφέρουμε».

Την πρώτη του δήλωση μετά το αποτέλεσμα του β' γύρου πραγματοποίησε ο Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος αναγνώρισε τη νίκη του Χάρη Δούκα στον Δήμο Αθηναίων. Ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον Χάρη Δούκα και του έδωσε συγχαρητήρια για τη νίκη του, αναλαμβάνοντας ο ίδιος την ευθύνη για το αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε: «Επικοινώνησα με τον εκλεγμένο δήμαρχο Αθηναίων, τον κ. Χάρη Δούκα, και του έδωσα τα θερμά μου συγχαρητήρια για τη μεγάλη του νίκη. Είχα την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω για τον πολύ καλό, ουσιαστικό προεκλογικό μας αγώνα. Και ασφαλώς να τον διαβεβαιώσω πως και η ομάδα μου και εγώ είμαστε στην απόλυτη διάθεσή του, ώστε να οργανώσουμε μια συγκροτημένη και σοβαρή μετάβαση. Θα ήθελα να πω ακόμα πως θέλω να ευχαριστήσω όλη την ομάδα μου, τον συνδυασμό, τους συνεργάτες, τους εθελοντές, όλες και όλους που μας υποστήριξαν. Έκαναν έναν καταπληκτικό αγώνα. Η ευθύνη του αποτελέσματος φέρει αποκλειστικά εμένα. Και κάτι ακόμη προς όλους τους Αθηναίους και όλες τις Αθηναίες. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, γιατί μου δώσατε την ευκαιρία μιας ζωής και μου επιτρέψατε να σας υπηρετήσω. Φεύγω από το Δημαρχείο όπως μπήκα, με το κεφάλι ψηλά».

Με την ενσωμάτωση στο 99,56% ο κ. Δούκας συγκεντρώνει 55,98% (63.804 ψήφοι) και ο Κώστας Μπακογιάννης 44,02% (50.171 ψήφοι). Στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ο κ. Μπακογιάννης είχε συγκεντρώσει ποσοστό 41,35% και ο Χ. Δούκας 14,19%.

Η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των εκλογών υπολογίζεται στο 26,73%.

Σύμφωνα με την εκτίμηση που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, η διαφορά είναι μεγάλη και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να αλλάξει.

Τα αποτελέσματα σε μεγάλους δήμους

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ξεκάθαρο προβάδισμα του Στυλιανού Αγγελούδη, με 67,33% ενώ ακολουθεί ο νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας με 32,67%, με ενσωμάτωση 98,38%.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος δήλωσε: «Με συγκινήσατε πολύ. Η πόλη μας μίλησε, η όμορφη Θεσσαλονίκη μίλησε. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Θεσσαλονικείς, αλλά και εκείνους που επέλεξαν την αποχή, είναι δική μας ευθύνη να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη τους με τη δουλειά μας. Τώρα είναι η ώρα της δουλειάς για τους ανθρώπους της πόλης μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες, στους εθελοντές μας, αλλά κυρίως στους υποψηφίους της ομάδας, τους ενεργούς πολίτες που με εμπιστεύτηκαν να κάνουμε αυτή την όμορφη περιπέτεια, αυτό το όμορφο ταξίδι για την πόλη μας, αλλά και όλους όσους συνέβαλαν για να είμαστε σήμερα εδώ. Αλλάξαμε σελίδα, γράφουμε ιστορία όλοι μαζί, για μία καλύτερη καθημερινότητα, για μεγαλύτερη φροντίδα και δράση, για τη Θεσσαλονίκη που μας ενώνει. Τώρα ξεκινάμε, δεν περισσεύει κανείς, τώρα είναι η ώρα να ανταποδώσουμε στην πόλη όλα αυτά που της χρωστάμε».

Ο κ. Ζέρβας δήλωσε: «Σε όλη μου τη διαδρομή στον Δήμο Θεσσαλονίκης είχα γνώμονα μόνο ένα πράγμα, την εξέλιξη της πόλης: εξέλιξη πολιτική, κοινωνική, αναπτυξιακή. Δεν κρύφτηκα ποτέ ούτε φυγομάχησα, ακόμα κι όταν έπρεπε να πάρω προσωπικό κόστος. Κι η πόλη με τίμησε γι' αυτό, εκλέγοντάς με δήμαρχό της. Τέσσερα χρόνια μετά, είμαι περήφανος γιατί μέσα σ' ένα ασταθές περιβάλλον, που ναρκοθετήθηκε από την απλή αναλογική, η Θεσσαλονίκη είναι όρθια και με σημαντικές προοπτικές. Η σημερινή κρίση των πολιτών είναι πλήρως σεβαστή. Δεν είμαι πολιτικός, για να κινούμαι με βάση τον πολιτικό χρόνο. Αλλά ένας πολίτης, ανάμεσα σε ίσους, που τον εμπιστευτήκατε να παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για μια σύγχρονη και ευρωπαϊκή Θεσσαλονίκη. Και αυτό ακριβώς έκανα. Συγχαρητήρια στον νέο δήμαρχο Στέλιο Αγγελούδη. Είμαι περήφανος που δεν θα αρχίσει την προσπάθειά του από το μηδέν. Εύχομαι να πιάσει το νήμα από κει που το αφήσαμε και να προχωρήσει όλα τα μεγάλα έργα, όλα τα έργα της καθημερινότητας. Κάναμε πολλή δουλειά και δεν πρέπει να πάει χαμένη. Θα είμαι στη διάθεση του νέου δημάρχου για οτιδήποτε χρειαστεί. Η Θεσσαλονίκη πάνω απ' όλα».

Στην Πάτρα, με ενσωμάτωση 99,13%, ο νυν δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ με ήδη δύο θητείες στο ενεργητικό του, προηγείται με 56,71% έναντι του Κωνσταντίνου Σβόλη.

Σε δηλώσεις του, ο Κώστας Πελετίδης τόνισε ότι «ο πατραϊκός λαός υπερασπίστηκε τις κατακτήσεις του, το μέλλον των παιδιών μας, την πόλη μας» και πρόσθεσε:

«Η τεράστια προσπάθεια των συμφερόντων του συστήματος και των μηχανισμών της κυβέρνησης να απαλλαγούν από τη "Λαϊκή Συσπείρωση" δεν έγινε κατορθωτή. Συνεχίζουμε όλοι μαζί, δεν μένουμε στην περιγραφή, οι ανάγκες της πόλης μας και τα βάσανα του λαού έχουν αιτίες. Μπορούμε και πρέπει να παραμερίσουμε τα εμπόδια. Ό,τι χάνουμε εμείς, το κερδίζουν οι λίγοι. Η μαχητική διεκδίκηση των δίκιων μας από την εκάστοτε κυβέρνηση θα συνεχιστεί, οι στόχοι που έχουμε βάλει για την προκοπή της πόλης, μάς χρειάζεται όλους. Δεν περισσεύει κανείς».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι «η σημερινή νίκη προέρχεται από τον πατραϊκό λαό και από όλους αυτούς με τους οποίους πορευτήκαμε για χρόνια, γνωριστήκαμε, δώσαμε μάχες και θα συνεχίσουμε μαζί. Σε αυτό το δρόμο», συνέχισε, «θα έλθουν και οι υπόλοιποι, οι οποίοι δεν μας εμπιστεύτηκαν σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, όσοι έχουν καρδιά και ψυχή, και θα βρεθούμε στον κοινό δρόμο».

Τρίτη θητεία εξασφαλίζει στο Χαλάνδρι ο Σίμος Ρούσσος, συγκεντρώνοντας 60,81% έναντι της εκλεκτής της ΝΔ Κρίστης Αγαπητού, με ενσωματωμένο το 98,13% των εκλογικών τμημάτων.

Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Ρούσσος δήλωσε: «Ευχαριστώ από καρδιάς τους Χαλανδραίους και τις Χαλανδραίες γιατί συνέκριναν έργο, πρόσωπα, προοπτικές και έδωσαν αυτή τη συντριπτική
επιβράβευση της προσπάθειας όλων αυτών των ετών. Όμως εκτός από δημοτικές εκλογές στο Χαλάνδρι, έγινε και δημοψήφισμα για τη Δημοκρατία, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια της Αυτοδιοίκησης.
Και οι Χαλανδραίοι αποφάσισαν!».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v