Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κασσελάκης: Θα παροτρύνω για ενότητα, δεν μ' ευχαριστεί αυτή η κατάσταση

«Να αλλάξουμε για να αντιμετωπίσουμε τον Κυρ. Μητσοτάκη και την σκληρή Δεξιά του». Δεν κάνει πίσω στις διαγραφές. Τι είπε στο Ε.Γ. Tι πρότεινε η Έ.Αχτσιόγλου.

Κασσελάκης: Θα παροτρύνω για ενότητα, δεν μ ευχαριστεί αυτή η κατάσταση

"Προτεραιότητά μας είναι να βρούμε ρυθμό. Είναι διαχρονικό το πρόβλημα της εικόνας μας στα ΜΜΕ. Δεν θέλω να λογοκρίνω κανένα, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε ένα σύστημα που μετατρέπει τον πλουραλισμό σε κακοφωνία. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό διαφωνίας μέσα στα όργανα, και ενιαία έκφραση έξω, στα ΜΜΕ”.

Mε αυτά τα λόγια ο Στέφανος Κασσελάκης απευθύνθηκε στα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη του συνεδρίαση μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες. Προηγουμένως είχε συναντηθεί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στη συνεδρίαση, χωρίς να αναφερθεί επί μακρόν στα “εσωκομματικά”, εξέφρασε την ανάγκη “να μην είμαστε αυτοαναφορικοί”, παρατηρώντας ότι “το πρόβλημα είναι διαχρονικό, από την εποχή του Αλέξη Τσίπρα, και όχι τωρινό”.

Ο κ.Κασσελάκης εστίασε στην πολιτική παρουσία και δράση του κόμματος, λέγοντας ότι και ο ίδιος πρέπει να αλλάξει προσέγγιση για τον τρόπο άσκησης αντιπολίτευσης, παρατηρώντας ότι συμπλήρωσε μόλις ένα μήνα στην προεδρία.

Για τις διαγραφές

Μία φράση του κ.Κασσελάκη έδειξε ότι δεν θα υπαναχωρήσει στις τέσσερις διαγραφές που εισηγήθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας (για τους Στ.Τζουμάκα, Δ.Βίτσα, Π.Σκουρλέτη και Ν.Φίλη): “Βρισκόμαστε σε φάση ανασυγκρότησης του κόμματος, μπροστά σε ένα συνέδριο, και είναι απολύτως λογική να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Νομίζω όμως ότι εδώ έχουν ξεπεραστεί κάποια όρια. Δεν αναφέρομαι στις διαφορετικές πολιτικές απόψεις ούτε στην πολιτική κριτική. Κι αυτό δεν μπορεί να το αποδεχθεί κανείς και σε κανένα κόμμα του κόσμου”.

Στη συνέχεια τόνισε:

  • Είχαμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου έτρεξα σαν να είχα επιλέξει εγώ τους υποψήφιους. Έδωσα την μάχη με κάθε δύναμη. Έδειξα ότι λειτουργώ ομαδικά, μέσα στο πλαίσιο του καταστατικού για χάρη του συλλογικού ΣΥΡΙΖΑ. Πολλή δουλειά γίνεται στο Κοινοβούλιο, αλλά και για την αναδιοργάνωση του κόμματος.
  • Πρέπει να αλλάξω κι εγώ προσέγγιση για τον τρόπο άσκησης αντιπολίτευσης.
  • Ν’ αλλάξουμε για να αντιμετωπίσουμε τον Κυρ. Μητσοτάκη και την σκληρή Δεξιά του. Η δική μας απάντηση σ’ αυτό δεν μπορεί να δοθεί μέσα σε κλειστούς διαδρόμους.
  • Το πώς θα βγούμε στην κοινωνία είναι το βασικό ζητούμενο (γι’ αυτό συνεργάζομαι με τη Διάνα Βουτυράκου για τα think tank κ.λπ.). Η Διάνα ήδη έχει γίνει αποδέκτρια ενδιαφέροντος στο email της, ενώ, ταυτόχρονα, οργανώνουμε τον isyriza, καθώς και εθελοντές, που θα είναι και εκλογικοί αντιπρόσωποι. Αυτό δεν σημαίνει υπέρβαση των οργάνων, αλλά περισσότερη δημοκρατία.
  • Μέχρι να πάμε στις εκλογές πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες προτάσεις, όπως και προτάσεις νόμων. Ακούμε την κοινωνία, την αφουγκραζόμαστε ο καθένας με τον τρόπο του και από τη δική του θέση. Χρειαζόμαστε ένα ρηξικέλευθο πρόγραμμα δίκαιης ανάπτυξης.
  • Είναι διαχρονικό το πρόβλημα της εικόνας μας στα ΜΜΕ. Δεν θέλω να λογοκρίνω κανένα, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε ένα σύστημα που μετατρέπει τον πλουραλισμό σε κακοφωνία. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό διαφωνίας μέσα στα όργανα, και ενιαία έκφραση έξω, στα ΜΜΕ.
  • Να μην είμαστε αυτοαναφορικοί. Είναι διαχρονικό πρόβλημα, από την εποχή του Αλ. Τσίπρα, και όχι τωρινό. Από μεριάς μου θέλω να τηρήσω τη θεσμική διαδικασία και θα παροτρύνω για ενότητα. Δεν μ' ευχαριστεί αυτή η κατάσταση. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα του άλλου είναι ταυτοτικό ζήτημα για εμένα.
  • Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια στην κατεύθυνση της ενότητας.

Κατά τις πληροφορίες, η Έφη Αχτσιόγλου μετέφερε και αρμοδίως τις θέσεις που παρουσίασε στην κοινή δήλωση της με τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον Αλέξη Χαρίτση: Να επισπευσθεί το συνέδριο και να συνεδριάσει άμεση η Πολιτική Γραμματεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v