Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Politico: Κατηγορίες ότι η κυβέρνηση «ξεδοντιάζει» τις έρευνες για υποκλοπές

Οι καταγγελίες και τα καρφιά του Χρήστου Ράμμου στην κατάθεσή του στην επιτροπή LIBE. Τα πυρά της αντιπολίτευσης και η αφαίρεση της δικογραφίας από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Politico: Κατηγορίες ότι η κυβέρνηση «ξεδοντιάζει» τις έρευνες για υποκλοπές

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατηγορείται ότι προσπαθεί να εξουδετερώσει τις ρυθμιστικές αρχές που ερευνούν το σκάνδαλο με τις υποκλοπές πολιτικών και δημοσιογράφων, γράφει το Politico.

Γνωστό με το όνομα «Predatorgate», το σκάνδαλο ξέσπασε το καλοκαίρι του 2022, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακάλυψε απόπειρα υποκλοπής στο τηλέφωνό του με κακόβουλο λογισμικό. Ακολούθησε η αποκάλυψη ότι ήταν υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ. 

Το Politico κάνει λόγο για ένα δαιδαλώδες κατασκοπευτικό θρίλερ, που περιλαμβάνει τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού Predator, το οποίο παγίδεψε τηλέφωνα πολιτικών και δημοσιογράφων. Η κυβέρνηση αρνείται τη χρήση του παράνομου spyware.

Σημειώνει την απόφαση να καλέσει η δικαιοσύνη πρώην και νυν μέλη της ΑΔΑΕ ως υπόπτους για διαρροή απόρρητων πληροφοριών, επισημαίνοντας ότι η αρχή διεξήγαγε αυστηρή έρευνα για την υπόθεση και η κίνηση αυτή θεωρείται ως μια ακόμη προσπάθεια εκφοβισμού όσων την ερευνούν.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι το ελληνικό δικαστικό σύστημα, που μέχρι τώρα -μετά από 18 μήνες- δεν έχει κάνει τίποτα ή δεν έχει κατηγορήσει κανέναν για χρήση spyware... σπεύδει να ασκήσει δίωξη σε δύο μέλη του εποπτικού οργάνου, που έκαναν το καθήκον τους», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Ράμμος περιέγραψε επίσης πώς βρέθηκε να απειλείται από μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου και κυβερνητικούς αξιωματούχους, μόνο και μόνο επειδή έκανε τη δουλειά του.

«Δεν σχολιάζουμε υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο δικαστικό σώμα», δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Η αυταρχική δίωξη αναδεικνύει τη μνησικακία του Μητσοτάκη και τις αντιθεσμικές μεθόδους κατά των αξιωματούχων που είχαν την εξουσία και τόλμησαν να ελέγξουν το σκάνδαλο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η βουλευτής Έφη Αχτσιόγλου, του αντιπολιτευόμενου κόμματος ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα πρέπει να τεθεί υπόψη του επιτρόπου Δικαιοσύνης της ΕΕ και κάλεσε για κοινή δράση από την αντιπολίτευση «κατά της υποχώρησης του κράτους δικαίου και για την προστασία των ανεξάρτητων αρχών».

Ο Δημήτρης Μάντζος, από το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, κάλεσε επίσης τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ρίξουν φως στην υπόθεση.

Η κίνηση έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου η συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μαζί με την Ελληνική Λύση, άλλαξαν τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της ΑΔΑΕ. Η αντιπολίτευση συνέκρινε αυτές τις αλλαγές προσωπικού με «πραξικόπημα». 

Τη Δευτέρα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε και τη μεταφορά της έρευνας από την Εισαγγελία Πρωτοδικών στον Άρειο Πάγο. Η εντολή ήρθε ακριβώς τη στιγμή που οι ερευνητές επέμεναν να διασταυρώσουν εάν οι λίστες με περίπου 90 στόχους του spyware Predator και εκείνων που παρακολουθούνται από την κρατική υπηρεσία ήταν οι ίδιες.

Έχει ήδη αποκαλυφθεί ότι τρεις από τους στόχους παρακολούθησης με Predator ήταν υπό κρατική παρακολούθηση. Αν εντοπίζονταν περισσότερα ονόματα, θα υποδηλωνόταν ότι υπήρχε μία μόνο «εντολή», σημειώνει το Politico.

«Μόλις οι εισαγγελείς ζήτησαν αυτόν τον έλεγχο, βγήκαν από την υπόθεση», δήλωσε η Ολλανδή βουλευτής Sophie in 't Veld, εισηγήτρια για την Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ήταν μια κίνηση που περιέγραψε ως «ανατομία μιας συγκάλυψης».

«Αν απαριθμήσουμε όλες τις κινήσεις, προκύπτει ένα πολύ ξεκάθαρο μοτίβο, το έργο της ΑΔΑΕ έχει παρεμποδιστεί σε κάθε βήμα της πορείας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v