Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με μεταρρυθμιστικό… άρωμα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο

Τα νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή και η καθημερινότητα του πολίτη. Ομιλία  Μητσοτάκη για την επιλογή των διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου Τομέα. Το Ταμείο Ανάκαμψης και οι παρεμβάσεις για την ακρίβεια.

Με μεταρρυθμιστικό… άρωμα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο

Με ζητούμενο την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, συνεδριάζει σήμερα -για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες- το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός, έχοντας μπροστά του καθαρό πεδίο μετά και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αναμένεται να ζητήσει από τους υπουργούς του να ανεβάσουν ρυθμούς, επικεντρωμένοι -όπως έχει τονίσει επανειλημμένα- στην βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται μια σειρά νομοσχεδίων και πρωτοβουλιών της κυβέρνησης που θα παρουσιαστούν σήμερα από τους υπουργούς. Χαρακτηριστικά είναι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με παρεμβάσεις στην οργάνωση και τη λειτουργία του Κτηματολογίου, του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την αναδιάρθρωση δομών του Εθνικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, καθώς και τον μηχανισμό εναέριας έρευνας, διάσωσης και αεροδιακομιδών, του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για το ενέχυρο επί κινητών, απαιτήσεων και άλλων δικαιωμάτων, ενώ θα υπάρξει και εισήγηση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη για μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους.

Έμφαση το Μέγαρο Μαξίμου δίνει και στο νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη στη Βουλή για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων του δημοσίου τομέα, για το οποίο μάλιστα θα μιλήσει στην ολομέλεια αύριο ο κ. Μητσοτάκης. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως λένε στο υπουργείο Εσωτερικών, εξασφαλίζεται ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας επιλογής των διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου Τομέα με τη δημιουργία ενός πλαισίου το οποίο προβλέπει τη διαρκή αξιολόγησή τους, την αναβάθμιση των απαιτήσεων για κάθε θέση και την ενίσχυση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας.

Ταμείο Ανάκαμψης

«Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε μια ικανή κεντροδεξιά κυβέρνηση που επικεντρώνεται στην αποτελεσματική λύση των προβλημάτων, ενώ εστιάζει και σε ζητήματα ανάπτυξης», ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός στο Economist, προσθέτοντας πως ο κατακερματισμός της αντιπολίτευσης «προσθέτει υποχρεώσεις σε εμάς να εξασφαλίσουμε ότι είμαστε αποτελεσματικοί στο πλαίσιο των προεκλογικών μας δεσμεύσεων και της εμπιστοσύνης του λαού». Ιδιαίτερη δε αναφορά έκανε στην ανάγκη διατήρησης και ευρείας χρήσης του Ταμείου Ανάκαμψης: «Στο σημειωματάριο με βαθμολογίες που βάζω, πρώτη προτεραιότητα είναι η παρακολούθηση της συμμόρφωσης με το Ταμείο Ανάκαμψης. Αν χάσεις ένα ορόσημο, καθυστερείς σε όλο το πρόγραμμα», τόνισε.

Την ίδια ώρα, μεγάλη σημασία δίνει το Μέγαρο Μαξίμου στις παρεμβάσεις με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της ακρίβειας και, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, η προσπάθεια αυτή γίνεται σε τρεις άξονες: «πρώτον παρεμβάσεις για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των πολιτών, όπως είναι οι αυξήσεις στους μισθούς του Δημόσιου Τομέα κατά 10,5% και η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά. Δεύτερον στοχευμένα μέτρα όπως η «Μόνιμη μείωση τιμής» και η υποχρέωση ανακοίνωσης των λιανικών τιμών και των ανατιμήσεων. Επισημαίνεται ότι στο πρόγραμμα για τη μόνιμη μείωση τιμής έχουν ήδη ενταχθεί πάνω από 233 κωδικοί προϊόντων με εκπτώσεις που ξεκινούν από 5% και φτάνουν ως το 23% και τρίτον με εντατικούς ελέγχους και επιβολή των αναλογούντων προστίμων σε περιπτώσεις παραβάσεων. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς σε όλη την Ελλάδα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάζει την νομοθεσία, ειδικά εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς, εισαγόμενης ακρίβειας», ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v