Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανδρουλάκης: Σοκαριστικές οι αποκαλύψεις για τις υποκλοπές

Επίκληση της τραγωδίας στα Τέμπη, του σκανδάλου των υποκλοπών και της ακρίβειας. Τέσσερις προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Ανδρουλάκης: Σοκαριστικές οι αποκαλύψεις για τις υποκλοπές
Στην ανάγκη αξιοκρατίας εστίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αλλάζει το σύστημα διορισμού διοικητών στο Δημόσιο. Ως παράδειγμα επικαλέσθηκε την τραγωδία στα Τέμπη, λέγοντας:
  • «Χθες το απόγευμα συναντήθηκα με συγγενείς των θυμάτων, μιας τραγωδίας που θα μπορούσε να μην είχε συμβεί. Πώς λειτούργησε το κράτος σε αυτήν την περίπτωση;
  • Ένας σταθμάρχης έβαλε πολιτικό μέσο για να διοριστεί και ακόμα δεν μας έχετε πει ποιου βουλευτή ή πολιτευτή σας ήταν ρουσφέτι.
  • Αλλά και μία σύμβαση για την τηλεδιοίκηση, που οι κομματικές διοικήσεις του ΟΣΕ άφηναν από το 2016 να λιμνάζει.

Όμως υπήρχαν προειδοποιήσεις, όπως το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας, αλλά ο κ. Καραμανλής το κρατούσε στο συρτάρι του αντί να το παραπέμψει στις δικαστικές αρχές. Χρειάστηκε η παρέμβαση του Ευρωπαίου εισαγγελέα για να κινηθεί η δικαιοσύνη».

Στο σημείο αυτό μάλιστα επιτέθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας ότι υιοθέτησε το αφήγημα της ΝΔ αφού μετέφερε στους συγγενείς των θυμάτων την άποψη πως τα δύο τρένα συγκρούστηκαν από ανθρώπινο παράγοντα. (σ.σ. ο κ. Κασσελάκης διευκρίνισε χθες πως με το «ανθρώπινο παράγοντα» εννοούσε όλες τις πρακτικές των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών και, κυρίως, του τότε υπουργού Κώστα Καραμανλή).

«Για εμάς, δεν ήταν ανθρώπινο λάθος η τραγωδία στα Τέμπη. Ήταν βαρύτατη θεσμική αποτυχία του κράτους μας, που οφείλουμε να μεταρρυθμίσουμε με ριζοσπαστικό τρόπο, αν θέλουμε να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες. Τα επόμενα 24ωρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής στη βάση της δικογραφίας του Ευρωπαίου εισαγγελέα για να διερευνηθούν οι όποιες ποινικές ευθύνες των αρμόδιων υπουργών, οι οποίοι έχουν ευθύνη και με την αβουλία και τα λάθη τους παρέπεμψαν τη σύμβαση 717 στις καλένδες», επανέλαβε.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε εκτενώς «στην προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών», που, όπως είπε, συνεχίζεται συστηματικά, παρότι τις τελευταίες ημέρες «είχαμε σοκαριστικές αποκαλύψεις», διότι:

  • «Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ καταγγέλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι δέχτηκε απειλές και ότι είναι στοχοποιημένος από μέλη της Κυβέρνησης.
  • Πρώην μέλη και στελέχη της ίδιας Αρχής, που αντικαταστάθηκαν κυριολεκτικά εν μία νυκτί, απειλούνται με δίωξη. Γιατί; Γιατί απλώς έκαναν τη δουλειά τους; Αυτό σημαίνει μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα; Αυτό σημαίνει φιλελεύθερη παράταξη; Να απειλείτε όσους κάνουν τη δουλειά τους;
  • Και, βέβαια, το αποκούμπι σας, κ. Μητσοτάκη. Το ακροδεξιό σας αποκούμπι, ο κ. Βελόπουλος, που τα κάνατε πλακάκια μία ημέρα πριν η Ανεξάρτητη Αρχή αποφασίσει επί της επιβολής προστίμου στην ΕΥΠ γιατί δεν συνεργάστηκε και δεν έδωσε στοιχεία;».

Ειδικά για τη δική του στοχοποίηση, απευθύνθηκε -πάλι- στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους ρώτησε εάν «αποδέχεστε τις αθλιότητες και όσα γράφονται, που υιοθετούν απολύτως τις δικαιολογίες της ΝΔ περί Κίνας, δήθεν νομικά λάθη;».

Υπενθύμισε, δε, ότι χθες ζήτησε με νέο υπόμνημα στον Άρειο Πάγο, να διερευνηθεί «πόσοι ήμασταν τελικά οι κοινοί στόχοι Predator - ΕΥΠ, αλλά και ποιος κρύβεται πίσω από αυτές τις συνεχιζόμενες ‘συμπτώσεις’», διότι, παράλληλα «είχαμε ένα ακόμη ‘τυχαίο’ γεγονός: τη στιγμή που οι δύο αρμόδιοι εισαγγελείς πρωτοδικών ήταν έτοιμοι να διασταυρώσουν την ύπαρξη αυτού του ενιαίου κέντρου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, στο όνομα της δήθεν "αναβάθμισης" και "επιτάχυνσης" της διαδικασίας, τους αφαίρεσε την υπόθεση».

Πληθωρισμός απληστίας

Στο πεδίο της οικονομίας και της κοινωνίας, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Παρά την πολύ θετική εξέλιξη με τη σταδιακή ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η χώρα βρίσκεται πέντε σκαλοπάτια κάτω από εκεί που βρισκόταν το 2008 από τους οίκους αξιολόγησης. Απαιτείται δημοσιονομική υπευθυνότητα. Απαιτείται σχέδιο για μία βιώσιμη ανάπτυξη, που θα είναι ανθεκτική στις παγκόσμιες αναταραχές.

Η ανάπτυξη της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύεται κάθε φορά ευάλωτη, γιατί αφορά μόνο τους λίγους. Η ανάπτυξη για τους λίγους δεν είναι μία ανάπτυξη ανταγωνιστική, με καλές θέσεις εργασίας και κατ’ επέκταση ανθεκτική στις παγκόσμιες αναταραχές. Πάντα, σε κάθε κρίση, η Ελλάδα έχει πολλαπλάσιες επιπτώσεις συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Οι μισθοί αποκλίνουν αντί να συγκλίνουν με αυτούς της Ευρωζώνης, με τα πραγματικά εισοδήματα να συνεχίζουν να μειώνονται. Η χώρα μας έχει τον χαμηλότερο ονομαστικό μισθό στην Ευρωζώνη και τον τρίτο χαμηλότερο στην ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός μετά από σχεδόν 28 μήνες σταθερής ανόδου στις τιμές των τροφίμων, θυμήθηκε να απευθύνει δήθεν "αυστηρό" μήνυμα στις πολυεθνικές ότι η Ελλάδα "δεν είναι μπανανία". Τους επιτρέπει, όμως, να πωλούν ακριβότερα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές. Ακούστε, παρακαλώ: τους τελευταίους τρεις μήνες, μόλις οκτώ πρόστιμα επιβλήθηκαν, και το ένα από αυτά μάλιστα στο ακριτικό Αγαθονήσι».

Επικαλέσθηκε, δε, με τη σειρά του στοιχεία όπως:

  • Την τριετία 2019 - 2022 η τιμή του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκε κατά 191,5%, φέρνοντας την Ελλάδα στην 1η θέση, ως προς την αύξηση τιμής για το εν λόγω διάστημα στην Ε.Ε.
  • Για την αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου φταίνε οι διεθνείς συγκυρίες. Όμως, την ίδια περίοδο που η τιμή του ελαιόλαδου μειώθηκε κατά 10,4% στην Ευρωζώνη, στη χώρα μας αυξήθηκε 6,2%.
  • Στις επικοινωνίες οι χρεώσεις μειώθηκαν στην Ευρωζώνη κατά 11,7%, αλλά στην Ελλάδα αυξήθηκαν 3,8%.
  • Στα αμνοερίφια η αύξηση στην Ευρωζώνη ήταν στο 18,1%, ενώ ο Έλληνας καταναλωτής πλήρωσε 31,4% παραπάνω.

Ο «πληθωρισμός της απληστίας» σπάει κάθε ρεκόρ στην Ελλάδα. Τον Οκτώβριο μάλιστα έχουμε υψηλότερο πληθωρισμό κατά 1% σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη. Ακόμα και εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων, το λένε ανοικτά: οι τιμές δεν πέφτουν, γιατί υπάρχει κερδοσκοπία!

Σαν να μην έφτανε η αισχροκέρδεια στην αγορά, και το ίδιο το κράτος κερδοσκοπεί εις βάρος των πολιτών. Οι έμμεσοι φόροι ως ποσοστό των φορολογικών εσόδων αγγίζουν το 60% και η αναλογία έμμεσων προς άμεσους φόρους είναι εξαιρετικά άδικη για την πλειονότητα της κοινωνίας και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους Έλληνες.

Τέσσερις προτάσεις για το κράτος

Ο κ. Ανδρουλάκης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, κατέθεσε τέσσερις βασικές, όπως είπε, προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται το κράτος:

  • Διαφάνεια: Όλες οι αποφάσεις στη Διαύγεια, χωρίς καμία εξαίρεση.
  • Αξιοκρατία: Καμία πρόσληψη στο Δημόσιο εκτός ΑΣΕΠ.
  • Αποκομματικοποίηση του κράτους. Τι σημαίνει; Όχι αυτά που φέρνετε σήμερα και είναι φύλλο συκής, περιτύλιγμα αναξιοκρατίας. Αποκομματικοποίηση του κράτους σημαίνει συνολικά όλοι οι Διοικητές Οργανισμών και Νοσοκομείων να επιλέγονται με ανοιχτό διαγωνισμό και 5ετή θητεία. Αυτό σημαίνει αξιοκρατία και όχι παιχνίδια αδιαφάνειας.
  • Ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών, κάτι που σας ενοχλεί ιδιαίτερα, όπως φαίνεται από τις πρακτικές σας.

Εξέφρασε, τέλος, την αντίθεση του κόμματός του στο νομοσχέδιο, λέγοντας ότι μέσω αυτού η κυβέρνηση «καταδεικνύει ότι έχει απωλέσει οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική πνοή, αν ποτέ είχε τέτοια πνοή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v