Κασσελάκης-Ανδρουλάκης λιώνουν τους πάγους ενώ ο Τσακαλώτος «πατάει το κουμπί»

Το μήνυμα του… πράσινου καναπέ για κοινές δράσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Ευ. Τσακαλώτος: «Λυπάμαι, δεν υπάρχει υπερηφάνεια σ' αυτό το κόμμα», αλλά «να μην κάνουμε το λάθος των Λαφαζάνη-Βαρουφάκη».

Κασσελάκης-Ανδρουλάκης λιώνουν τους πάγους ενώ ο Τσακαλώτος «πατάει το κουμπί»

Την ώρα που Στέφανος Κασσελάκης-Νίκος Ανδρουλάκης έλιωσαν τους πάγους ανάμεσα στα κόμματά τους προαναγγέλλοντας ακόμα και κοινές πρωτοβουλίες σε μείζονος σημασίας θέματα, όπως οι υποκλοπές και η τραγωδία στα Τέμπη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πάταγε το κουμπί της αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, πλην απροόπτου, θα ολοκληρωθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο.

Ως προς το πρώτο: η 75λεπτη συνάντηση που είχαν χθες στη Βουλή οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κάθε άλλο παρά τυπική μπορεί να θεωρηθεί, καθώς συμφώνησαν να υπάρξει συνεννόηση για από κοινού δράση στα παραπάνω θέματα και σε άλλα, αν χρειαστεί.

Είναι ενδεικτικό ότι μετά τη συνάντηση, τα γραφεία τους διένειμαν την ίδια ακριβώς «άτυπη ενημέρωση» στους δημοσιογράφους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί προς στιγμή η αίσθηση του… τεχνολογικού λάθους, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί.

Το μήνυμα μιας τέτοιας θεματικής συνεργασίας το έστειλαν και με την παραδοχή του κ. Κασσελάκη ότι… ο καναπές που κάθισαν (στο γραφείο του κ. Ανδρουλάκη στη Βουλή) είναι πιο άνετος από του πρωθυπουργού, με τον κ. Ανδρουλάκη να αποδίδει την άνεση στο πράσινο χρώμα του.

Αποκαλυπτικός των διαθέσεων (ή των προθέσεων) ήταν και ο διάλογος που είχαν στην αρχή της συζήτησης:

Ν. Ανδρουλάκης: Συγχαρητήρια για την εκλογή σου. Χαίρομαι πάρα πολύ για τη συζήτηση. Είναι κρίσιμη συγκυρία, χαίρομαι να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, πεδίο εμπιστοσύνης και συναινέσεως.

Στ. Κασσελάκης: Ο κόσμος θέλει λύσεις. Το πιο προοδευτικό πράγμα είναι να λάμψει η αλήθεια στο θέμα των υποκλοπών.

Ν. Ανδρουλάκης: Από πέρυσι, όταν ξεκίνησε η περιπέτεια, προσπαθήσαμε να το αναδείξουμε με θεσμικό τρόπο. Θα καταφέρουμε να μην υπάρξει συγκάλυψη και οι υπεύθυνοι του παρακράτους να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Και οι δύο ανέδειξαν ιδιαίτερα την αγωνία του κ. Μητσοτάκη επί του θέματος, επικαλούμενοι την άρον άρον αλλαγή της σύνθεσης της ΑΔΑΕ, με μη τήρηση του συνταγματικού όρου που ορίζει πλειοψηφία 2.3 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Ευ. Τσακαλώτος: Δεν υπάρχει υπερηφάνεια στον ΣΥΡΙΖΑ

Τρεις ώρες αργότερα, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η προσκείμενη στην «Ομπρέλα» εφημερίδα «Εποχή», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, με εκφράσεις που δύσκολα μπορούν να παρερμηνευτούν.

«Όταν κατέβηκα υποψήφιος πρόεδρος, είπα πως είτε χάσω είτε κερδίσω, θέλω να φέρω πίσω την υπερηφάνεια των ανθρώπων της Αριστεράς για τις ιδέες, τους αγώνες, τις προτάσεις. Λυπάμαι που θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει αυτή η περηφάνια σ' αυτό το κόμμα», ήταν η κατακλείδα της ομιλίας του.

Είχε προηγηθεί αναφορά στο «τοξικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν το έχω ξανασυναντήσει όσο είμαι στην Αριστερά», ενώ επικαλούμενος τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, είπε ότι «η άλλη πλευρά», δηλαδή η προεδρική, «δεν μίλησε πολιτικά», διότι « η πολιτική συζήτηση δεν τους αφορά».

Απαντώντας πάντως σε παρατηρήσεις παρευρισκομένων, δεν έκρυψε την ανησυχία του για την εξέλιξη του νέου κόμματος, εάν τελικά οριστικοποιηθεί η αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και η δημιουργία νέου σχήματος για να καλύψει «το κενό ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΚΕ».

«Το μεγάλο λάθος, είτε μείνουμε είτε φύγουμε, είναι το λάθος του Λαφαζάνη ή του Βαρουφάκη, που εμφάνισαν ως τον μεγάλο εχθρό τον Τσίπρα, δίνοντας έτσι τη μάχη τους για το χθες. Αν έχει ρόλο η ανανεωτική αριστερά, αυτός αφορά τις νέες μάχες», είπε. Γι' αυτό χαρακτήρισε «στρατηγικό λάθος» η κριτική που κάνει «η δική μας Αριστερά» να στοχεύει στο όνομα του προέδρου, καθώς αυτό «είναι απολίτικο».

«Το 3% είναι το έρμα του πλοίου»

Η συμμετέχουσα στο πάνελ, βουλευτής Σία Αναγνωστοπούλου τήρησε μεν ισορροπίες ανάμεσα στην ηγετική ομάδα και στην «Ομπρέλα» (σ.σ. η ίδια ανήκει στα στελέχη που στήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου για την προεδρία), ωστόσο έκανε σαφές πως προκρίνει να δοθούν οι μάχες μέσα στο κόμμα και όχι εκτός.

Με κατηγορηματικό τρόπο, πάντως, ξεκαθάρισε πως θα αντιδράσει έντονα στις διαγραφές των τεσσάρων (Τζουμάκα-Βίτσα-Σκουρλέτη-Φίλη), παρότι η ίδια διαφωνεί με τις δηλώσεις τους, διότι τέτοιες πρακτικές δεν ανήκουν στην Αριστερά. Διεμήνυσε στην ηγεσία πως αν διαγράψει το περίφημο 3%, θα είναι σαν να πετάει από το πλοίο το έρμα, με αποτέλεσμα να το βουλιάξει, και έκανε αυτοκριτική επειδή ψήφισε στο τελευταίο συνέδριο την απευθείας εκλογή προέδρου από τα μέλη.

«Χαλασμένη τούρτα»

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από το ακροατήριο, που ζήτησαν και πήραν τον λόγο, επιβεβαίωσαν την εκτίμηση πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνύπαρξης της νέας ηγετικής πλειοψηφίας και της «Ομπρέλας».

Ορισμένες παρεμβάσεις είναι ενδεικτικές:

  • «Αυτή η χαλασμένη τούρτα με δηλητηριασμένο κερασάκι τον Κασσελάκη, μπορεί να λέγεται κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς;».
  • «Να πάμε να καταλάβουμε τα γραφεία του κόμματος και να γίνει αυτό πολιτικό γεγονός στην Ελλάδα».
  • «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πεθάνει, οι σημερινοί κρατούντες κάνουν αντιποίηση ονόματος. Εγώ αποχώρησα».
  • «Ο Ευκλείδης λέει ‘μάλλον, να δούμε’, η Σία λέει να δώσουμε τη μάχη μέσα: πώς και μέχρι πού;».
  • «Η κ. Αχτσιόγλου και άλλοι πού είναι σήμερα; Στηρίξαμε τον Τσίπρα, σήμερα λέμε ‘ανοχή τέλος’».

Ν. Μαραντζίδης: «Φύγε»

Στο εκρηκτικό κλίμα που διαμορφώνεται λίγο πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (το Σαββατοκύριακο) συνέβαλε και ο επικοινωνιολόγος Νίκος Μαραντζίδης, ο οποίος ήταν σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα (για τις εκλογές του Ιουνίου) και της Εφης Αχτσιόγλου (για την προεδρία). Σε χθεσινή του παρέμβαση στο news247.gr πρότεινε να παραιτηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και να αναλάβει ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος μέχρι τις ευρωεκλογές.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο εκ των στελεχών της «Ομπρέλας» Δημήτρης Δρίτσας είχε ζητήσει από τον κ. Κασσελάκη να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και να ιδρύσει δικό του κόμμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v