Για το μεταναστευτικό συζήτησαν Κασσελάκης-Μαργαρίτης Σχοινάς

Σύγχρονο και αποτελεσματικό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου για τη μείωση των βαρών των χωρών πρώτης υποδοχής, την προστασία των αιτούντων άσυλο και την αντιμετώπιση των διακινητών ζήτησε από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το μεταναστευτικό συζήτησαν Κασσελάκης-Μαργαρίτης Σχοινάς

Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά είχε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης.

Όπως αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης υπογράμμισε τη σημασία που έχει η προώθηση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη, στη μείωση των βαρών των χωρών πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα, στην προστασία των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και στην αντιμετώπιση των διακινητών.

Τόνισε ότι, «ειδικά σε περίοδο κρίσης, η αλληλεγγύη στη φιλοξενία προσφύγων πρέπει να είναι υποχρεωτική για τα κράτη-μέλη και να βασίζεται σε σημαντικό αριθμό ετήσιων μετεγκαταστάσεων, αλλιώς δεν έχει αξία για τις χώρες πρώτης υποδοχής».

«Πρέπει να κατοχυρώνονται νόμιμες και ασφαλείς οδοί με δίκαιη κατανομή στις χώρες της ΕΕ, όπως και ένας αποτελεσματικός ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται άσυλο», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «η νέα Συμφωνία πρέπει να προσανατολίζεται στην αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών αλλά, κυρίως, στην προστασία των συνόρων με σεβασμό του διεθνούς δικαίου από τα κράτη-μέλη, ώστε να μην επαναληφθούν τα εγκλήματα στη Λαμπεντούζα, στην Πύλο και στο Φαρμακονήσι».

Ο κ. Κασσελάκης τόνισε, τέλος, ότι στην παραπάνω κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί και ο διάλογος για την αναθεώρηση της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ σημείωσε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στις τρέχουσες ευρωπαϊκές εξελίξεις και στην ανάγκη μιας συνολικής, συνεκτικής ευρωπαϊκής πολιτικής για την μετανάστευση και το άσυλο.

 

«Με χαρά υποδέχτηκα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Στέφανο Κασσελάκη στην πρώτη του επίσκεψη στις Βρυξέλλες. Συζήτηση για τις τρέχουσες ευρωπαϊκές εξελίξεις και για την ανάγκη μιας συνολικής, συνεκτικής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο», ανέφερε ο κ. Σχοινάς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v