Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει η κυβέρνηση στις βασικές ρυθμίσεις για τους επαγγελματίες

Μόνο σημειακές αλλαγές βλέπει το Μέγαρο Μαξίμου στο φορολογικό νομοσχέδιο. Οι συζητήσεις εντός της γαλάζιας Κ.Ο. και το… πολιτικό κόστος. Επιστροφή των εσόδων από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στην κοινωνία, η δέσμευση Μητσοτάκη.

Επιμένει η κυβέρνηση στις βασικές ρυθμίσεις για τους επαγγελματίες

Την ίδια στιγμή που εντείνονται οι αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών για το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο μπήκε σε δημόσια διαβούλευση, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη συγκεκριμένη νομοθέτηση, χωρίς να παρεκκλίνει από την κεντρική φιλοσοφία.

Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο στοχευμένων, σημειακών αλλαγών, οι οποίες όμως σε καμία περίπτωση δεν θα συνιστούν ριζικές αλλαγές από τον αρχικό σχεδιασμό. Και αυτό, ενώ σχεδόν μισό εκατομμύριο επαγγελματιών θα κληθούν, με τα νέα δεδομένα, να πληρώσουν επιπλέον φόρο στο κράτος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται ως προς το πολιτικό κόστος που μπορεί να έχει η κυβερνώσα παράταξη.

Μεταξύ των μελών της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας το θέμα συζητείται αρκετά, ενώ τα πρώτα παράπονα έχουν ακουστεί και από ψηφοφόρους τους, στις τοπικές κοινωνίες – εκλογικές περιφέρειές τους.

Το βασικό επιχείρημα που προτάσσει η κυβέρνηση είναι ότι πρόκειται για μια συνολική φορολογική παρέμβαση με στόχο την περαιτέρω αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που έχει πάρα πολλά σημεία, ένα εκ των οποίων είναι και «μια δικαιότερη φορολόγηση» των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουν το γεγονός ότι το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν λιγότερα εισοδήματα από τον κατώτατο μισθό. «Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μπορεί αν έχουν μία επιχείρηση, να έχουν 10 εργαζόμενους, οι δέκα αυτοί εργαζόμενοι να πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό και εκείνοι να δηλώνουν έσοδα κάτω από τον κατώτατο μισθό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Γιατί οι υπόλοιποι κατά κάποιο τρόπο πληρώνουν, παραπάνω φόρους. Όμως σε αυτήν την κατηγορία, υπάρχουν και νέοι επιτηδευματίες, οι οποίοι εξαιρούνται. Ή αυτοί που δουλεύουν με μπλοκάκι μέχρι έναν μικρό αριθμό εργοδοτών, και αυτοί εξαιρούνται, γιατί αυτοί είναι εκτός αυτής της παρέμβασης. Είναι μαχητό το τεκμήριο. Και κάτι πάρα πολύ σημαντικό, μειώνεται ο τελευταίος φόρος, η τελευταία εκκρεμότητα από όσα είχαμε πει το 2019, κατά 50% και 25% αντιστοίχως, το τέλος επιτηδεύματος».

«Δίκαιη μεταρρύθμιση»

Το Μέγαρο Μαξίμου κάνει λόγο για μία «δίκαιη μεταρρύθμιση» και για ένα «δικαιότερο σύστημα φορολόγησης», μέσα από παρεμβάσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση των κρατικών εσόδων από την φοροδιαφυγή, «μια βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά». Οι συνέπειές της, όπως λένε, θα οδηγήσουν σε αύξηση των κρατικών διαθεσίμων που θα προοριστούν προς σημαντικές πρωτοβουλίες για την κοινωνία.

Διορθώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο προανήγγειλε ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης: «Προφανώς και υπάρχουν νησίδες αδικίας, θα διορθωθούν, έχουμε επικοινωνήσει με τον υπουργό και έχουμε διαβεβαίωση για διορθώσεις. Η διόρθωση που πρότεινα εγώ είναι το αφορολόγητο να ισχύει για 5 χρόνια αντί για 3», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επισήμανε δε πως δεν πρέπει να υπάρξει οριζόντια φορολόγηση, λέγοντας πως δεν μπορεί να φορολογείται το ίδιο ένα καφέ στο Κολωνάκι και ένα καφέ σε ένα χωριό. 

Ειδικά σε σχέση με τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως λένε στην κυβέρνηση, έχουν δοθεί κατ’ επανάληψη τα διαπιστευτήρια προς αυτούς, με τη μείωση πολλών και σημαντικών φορολογικών συντελεστών για το σύνολο των πολιτών, καθώς και την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους για δύο συνεχόμενα έτη.

Πρόκειται, σύμφωνα με το συγκεκριμένο σκεπτικό, για μία ακόμα πτυχή του ενδιαφέροντος του πρωθυπουργού και του επιτελείου του για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων του κόσμου. «Η προσοχή μας, σήμερα, είναι στραμμένη στη σοβαρή δουλειά που λαμβάνει χώρα καθημερινά ώστε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά “εισαγόμενων” προβλημάτων που προκύπτουν αλλά και να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Με στόχο τη  βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής κάθε πολίτη, υποχρέωσή μας είναι να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τη μεταρρυθμιστική μας προσπάθεια», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v