Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Διαφωνούμε με Ερντογάν για Χαμάς, αλλά μπορούμε να τον υποδεχτούμε

Πώς τοποθετήθηκαν Ολαφ Σολτς και Κυριάκος Μητσοτάκης για το μεσανατολικό, την Ουκρανία και το μεταναστευτικό. Οι προσδοκίες από τη συνάντηση με τον Ερντογάν στις αρχές Δεκεμβρίου.

Μητσοτάκης: Διαφωνούμε με Ερντογάν για Χαμάς, αλλά μπορούμε να τον υποδεχτούμε

«Μας απασχόλησε το θέμα του Ισραήλ και της Χαμάς», δήλωσε ο Ολαφ Σολτς μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», είπε ο καγκελάριος, για να προσθέσει ότι «οι ανθρωπιστικές παύσεις έχουν σημασία ώστε να μπορέσουν να διαφύγουν άμαχοι, ενώ πρέπει να πετύχουμε και την απελευθέρωση των ομήρων. Απαιτούμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων», τόνισε.

Στην ατζέντα τέθηκε και το θέμα της Ουκρανίας. «Γερμανία και Ελλάδα συμφωνούμε να στηρίξουμε το Κίεβο για όσο χρόνο είναι απαραίτητο», είπε.

Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, ο Ολαφ Σολτς σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα, αλλά και ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει δευτερογενείς αφίξεις. «Συμφωνήσαμε για τη σημασία της μεταρρύθμισης του πλαισίου για το άσυλο.

Οι σχέσεις Γερμανίας-Ελλάδας είναι καλές και χαίρομαι που σημειώνουμε πρόοδο», κατέληξε στην αρχική του τοποθέτηση.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά στις «εξαιρετικές σχέσεις» των δύο πλευρών. «Τα νέα που σας φέρνω από την Ελλάδα είναι αισιόδοξα. Η Ελλάδα από "μαύρο πρόβατο" της ευρωζώνης έγινε μια από τις πιο σταθερές οικονομίες της Ευρώπης. Με συνετή πολιτική επιτυγχάνουμε πρωτογενή πλεονάσματα και παράλληλα στηρίζουμε τα νοικοκυριά. Το δημόσιο χρέος συνεχίζει να μειώνεται ενώ η επενδυτική βαθμίδα σηματοδοτεί την πρόοδο.

Επεσήμανε δε την ακλόνητη προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις και την πολιτική σταθερότητα που επιβεβαίωσαν οι πρόσφατες εκλογές.

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, αναφέρθηκε στον πράσινο ενεργειακό διάδρομο μεταξύ της Νότιας και της Βόρειας Ευρώπης. «Ένα σημαντικό βήμα απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια», όπως είπε.

Για το μεταναστευτικό έκανε αναφορά στην ανάγκη δίκαιης κατανομής. «Χρειαζόμαστε ένα δυναμικό σχέδιο με διπλή κατεύθυνση: αποτροπή παράνομων διελεύσεων και διαχείριση των νόμιμων ροών».

Ελλάδα-Γερμανία υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα αλλά αυτό πρέπει να γίνει με σεβασμό του διεθνούς δικαίου. «Εκφράζουμε την εντεινόμενη ανησυχία μας για τους αμάχους», ήταν η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για το μεσανατολικό.

«Οριστική λύση δεν θα υπάρξει, αν δεν είναι πολιτική, μια λύση δύο κρατών με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ».

Για το κυπριακό, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι κοινή θέση Αθήνας-Βερολίνου είναι να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Η στάση Ερντογάν

«Για Γερμανία και Ελλάδα, η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε ο Ολαφ Σολτς ερωτηθείς για την αντίθετη θέση Ερντογάν στο θέμα.

«Χαιρόμαστε για τις κινήσεις ομαλοποίησης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας. Με ενδιαφέρον παρακολουθώ την πρόοδο και είμαι αισιόδοξος για τις επερχόμενες συνομιλίες των δύο πλευρών».

«Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση», επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το ότι δεν συμφωνούμε με τον Ταγίπ Ερντογάν σε αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον υποδεχτούμε, να συζητήσουμε για τα διμερή θέματα και να έχουμε πρόοδο. Επιδιώκουμε καλές σχέσεις με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Αυτή την πρόοδο θα προσπαθήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε με την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι στα εξωτερικά σύνορα η Ελλάδα ασκεί μια «αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική φύλαξης».

«Όταν δίνουμε άσυλο σε κάποιον στην Ελλάδα θέλουμε να μείνει στη χώρα, γιατί έχουμε ανάγκες σε εργατικό δυναμικό. Συζητούμε με τη Γερμανία για τις δευτερογενείς μεταναστευτικές ροές», συμπλήρωσε.

Για την οικονομία της Ελλάδας ο Ολαφ Σολτς σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξαιρετική πορεία.

Μέγαρο Μαξίμου: Εμφαση στην οικονομία

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ολόκληρο το φάσμα των διμερών σχέσεων, καθώς και θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, σημειώνει σε ανακοίνωσή του, το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που προσφέρουν κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων. Σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή συνεργασία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως κόμβος μεταφοράς «πράσινης» ενέργειας προς τη νότια Γερμανία, καθώς και ως ενεργειακή γέφυρα της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου με την Ευρώπη.

Αναφορικά με το Μεταναστευτικό, ζήτημα ευρωπαϊκό που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το θέμα των δευτερογενών ροών προς της Γερμανία. Έγινε ανταλλαγή ιδεών για πολιτικές ένταξης που θα μπορούσαν να είναι αμοιβαία επωφελείς για την Ελλάδα και τη Γερμανία. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε επαφή για το ζήτημα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν επίσης θέματα ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως η συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την θέση της Ελλάδας ότι πρέπει να βρεθεί η σωστή ισορροπία και να εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι για το Μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Σε ό,τι αφορά στη διεύρυνση της ΕΕ, και ειδικότερα την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική τους, ωστόσο υπογράμμισε ότι αυτή εξαρτάται από τις επιδόσεις των ίδιων των υποψηφίων χωρών και αυτό αφορά και στον σεβασμό του Κράτους Δικαίου.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, με αιχμή την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για το Κυπριακό. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης για τις τελευταίες επαφές της ελληνικής με την τουρκική πλευρά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v