Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Παρέμβαση Τσίπρα για «μπουνάτσα» αντί για διαλυτικό «τσουνάμι»

Η σημειολογία του τετ α τετ με Κασσελάκη και των διαδοχικών συναντήσεων με Σακελλαρίδη, Ηλιόπουλο, Τεμπονέρα. Συμφωνία για προεδρικές πρωτοβουλίες εκτόνωσης της έντασης.

ΣΥΡΙΖΑ: Παρέμβαση Τσίπρα για «μπουνάτσα» αντί για διαλυτικό «τσουνάμι»

Επικοινωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Στέφανου Κασσελάκη υπάρχει έτσι κι αλλιώς, αλλά το τετ α τετ στο γραφείο του πρώτου μετά από επιθυμία του δεύτερου είχε τη σημειολογία του.

Πόσο μάλλον που ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να είχε αποφύγει αυτή τη δια ζώσης συζήτηση πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, προκειμένου να μην ερμηνευτεί ως έμμεση παρέμβαση στις εσωκομματικές εξελίξεις.

Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα, κατά τις πληροφορίες, επικεντρώνεται σε δύο άξονες: αφενός, στη διατήρηση της ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας», δηλαδή στην παραμονή της Ομάδας Αχτσιόγλου, δεδομένου ότι στο συνέδριο του Φεβρουαρίου θα συζητηθούν «τα πάντα όλα» ως προς την πολιτική και το πρόγραμμα του κόμματος.

Αφετέρου δε, στη «συγκράτηση» του κ. Κασσελάκη από ενέργειες (εσωκομματικό δημοψήφισμα για διαγραφές) ή δηλώσεις (όπως αυτή για το «μαξιλάρι» των 37 δισ.) ερήμην και των στελεχών της πλειοψηφίας που τον στηρίζουν, δυναμιτίζοντας το κλίμα.

Αυτή η προσπάθεια, όπως αναφέρουν πηγές, εκφράστηκε τόσο στην προχθεσινή συνάντηση που είχε με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη της ομάδας Αχτσιόγλου (σ.σ. συζητείται και το ενδεχόμενο να τεθεί επικεφαλής του νέου κόμματος) όσο και χθες στο τετ α τετ με τον κ. Κασσελάκη.

Nεότερες πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από το περιβάλλον του κ. Τσίπρα, τον φέρουν να συναντήθηκε σήμερα και με τον Νάσο Ηλιόπουλο, εκ των κεντρικών στελεχών της “Ομάδας Αχτσιόγλου” καθώς και με τον Δινύση Τεμπονέρα, ο οποίος όμως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τις πληροφορίες, το περιεχόμενο των συζητήσεων δεν ήταν απλώς “να μην γίνουν άλλες αποχωρήσεις”, αλλά και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει άμεσα ο κ. Κασσελάκης, ώστε να εκτονωθεί η ένταση.

Μία από αυτές, για παράδειγμα, θα ήταν η δημιουργία του (αναμενόμενου από καιρό) “πολιτικού κέντρου” που θα επεξεργάζεται την πολιτική παρέμβαση και θα έχει, φυσικά, την ευρύτερη δυνατή σύνθεση (προσώπων και θέσεων)..

Ενόχληση για το «μαξιλάρι»

Παρότι η διαρροή για το περιεχόμενο της χθεσινής συνάντησης δεν περιελάμβανε το περίφημο «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Τσίπρα «πολύ ενοχλημένο» με τη δήλωση του διαδόχου του ότι το μέγεθος του «μαξιλαριού» ήταν η πιο μνημονιακή απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Προς επίρρωση ή για όσους… δεν το κατάλαβαν, ανέλαβε να γνωστοποιήσει αυτή την ενόχληση ο αρθρογράφος της «Αυγής» (και μεταφέρων τις απόψεις του πρώην προέδρου) Θανάσης Καρτερός στο σημερινό του άρθρο, με τίτλο «Tα του προέδρου τω προέδρω», όπου τονίζει μεταξύ άλλων: «Ανιστόρητη και η αναφορά του (σ.σ. του κ. Κασσελάκη) στα 37 δισ. Αν πιστεύει, όπως κάποιοι εκκωφαντικοί υποστηρικτές του, ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγγνώμη γιατί έσωσε τη χώρα, αναλαμβάνοντας το κόστος ακόμα και για δύσκολα μέτρα, ας ανοίξει τη συζήτηση».

Από τις κινήσεις του κ. Κασσελάκη θα φανεί εάν έρχεται… διαλυτικό τσουνάμι ή μπουνάτσα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v