ΣΥΡΙΖΑ: Σε πορεία εξόδου η «ομάδα Αχτσιόγλου», παρέμβαση Στ. Κασσελάκη

Αναζητείται το timing και ο… δέκατος βουλευτής για τη στιγμή της αποχώρησης. Πιο σκληρά τα μέλη από τα στελέχη στη χθεσινή δεκάωρη σύσκεψη. Μέσω του «Στο Κόκκινο» αναμένεται να απαντήσει ο πρόεδρος του κόμματος.

ΣΥΡΙΖΑ: Σε πορεία εξόδου η «ομάδα Αχτσιόγλου», παρέμβαση Στ. Κασσελάκη

Το «εσωκομματικό σύμφωνο συμβίωσης» που πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης στην «ομάδα Αχτσιόγλου» δεν έγινε δεκτό ούτε από τα στελέχη της ούτε από τη βάση της, οπότε ο χωρισμός θα γίνει χωρίς καν την παρουσία… συμβολαιογράφου.

Αυτό φάνηκε από τη χθεσινή, δεκάωρη, πανελλαδική σύσκεψη της εν λόγω ομάδας, όπου, κατά τους διοργανωτές, πήραν μέρος περίπου 1.100-1.200 μέλη.

Αναπάντητο έμεινε το ερώτημα «πότε θα φύγουμε;», καθώς η διαρροή που έκαναν «είμαστε σε πορεία εξόδου» δείχνει ότι αναζητείται το timing και ο δέκατος βουλευτής, ώστε να σχηματισθεί νέα κοινοβουλευτική ομάδα (μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα της ήδη φευγάτης «Ομπρέλας»). 

Κατά τις πληροφορίες, η έξοδος θα γίνει πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 10 Δεκεμβρίου, καθώς αντικείμενό της είναι η προετοιμασία του συνεδρίου που θα γίνει τον Φεβρουάριο. «Δεν έχει νόημα να πάμε στη συνεδρίαση, να ακούσουμε τη συζήτηση για τη συνεδριακή προετοιμασία ή και να μιλήσουμε, για να αποχωρήσουμε μετά», παρατηρεί ένα από τα στελέχη της ομάδας.

Για την εξέλιξη αυτή αναμένεται να τοποθετηθεί το μεσημέρι ο κ. Κασσελάκης (1 μ.μ.), καθώς θα απαντήσει σε ερωτήσεις ακροατών μέσα από τη συχνότητα του ραδιοσταθμού «Στο Κόκκινο». 

Δεν αποκλείεται δηλαδή εκτός από τον σχολιασμό του «φεύγουμε οσονούπω», να καλέσει αυτά τα στελέχη να ανακοινώσουν άμεσα τις αποφάσεις τους ή να τους ωθήσει να το κάνουν.

«Στα κάγκελα» τα μέλη 

Το πρώτο συμπέρασμα που έβγαλαν τα κεντρικά στελέχη της «ομάδας Αχτσιόγλου» ήταν πως η βάση κινήθηκε υπέρ της άμεσης αποχώρησης σε συντριπτική πλειοψηφία, με την αναλογία «βιαστικών-ψύχραιμων» να είναι «εννέα προς ένας». 

Για τον λόγο αυτό, λένε, δεν υπήρχε κανένα περιθώριο συζήτησης για παραμονή μας στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το συνέδριο, καθώς «θα μέναμε τα στελέχη αλλά θα μας είχαν φύγει τα μέλη». 

Πηγές της ομάδας άλλωστε φωτογράφισαν τον επικείμενο χωρισμό μέσω πηγών, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, τονίζοντας: «Δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα». 

Όπως σημειώσαμε χθες, παρατηρήθηκε αρχικά δισταγμός για τη χρονική στιγμή της εξόδου, ενώ αρκετά μέλη έδειξαν προβληματισμό για το εάν το νέο κόμμα «θα πιάσει» ή θα υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ. Στο σημείο αυτό, κατά τις πληροφορίες, η Έφη Αχτσιόγλου εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη ότι το νέο εγχείρημα θα ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το κλίμα στη βάση ήταν αναμενόμενο, αφού το κείμενο που κατέθεσε η «ομάδα Αχτσιόγλου» στην Κεντρική Επιτροπή την προηγούμενη Κυριακή ήταν κατά πολύ σκληρότερο από εκείνο της «Ομπρέλας», με αποκορύφωμα την κατηγορία περί «alt right ακροδεξιών πρακτικών», που απέδωσε στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Όπως παρατηρούν από την πλευρά της ηγετικής ομάδας, πάντως, το σύνθημα που ακούσθηκε έξω από την Κουμουνδούρου αμέσως μετά την εκλογή του κ. Κασσελάκη στην προεδρία, δηλαδή το «ανατροπή-ανυπακοή», έδωσε το στίγμα προθέσεων. «Απλώς τώρα παρακολουθούμε την υλοποίησή του», σημειώνουν.

«Είμαστε έτοιμοι για την έξοδο;»

Παρά ταύτα, υπήρξε έντονος προβληματισμός στη σύσκεψη για το «εάν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το βήμα εξόδου». Δηλαδή εάν υπάρχει η οργανωτική και πολιτική προετοιμασία για ίδρυση νέου κόμματος», ώστε αυτό το βήμα να μη γίνει στο κενό.

Το στοιχείο της οργανωτικής προετοιμασίας το έθεσαν περίπου ως προαπαιτούμενο και στελέχη όπως ο Αλέξης Χαρίτσης, η Σία Αναγνωστοπούλου (σ.σ. είπε ότι θα αποφασίσει με βάση τη συνείδησή της και τη θέση των ψηφοφόρων της) και η Θεανώ Φωτίου. Ενώ ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη σε μία προσπάθεια εκτόνωσης, παρέπεμψε «στον βούρκο του διαδικτύου» και «στις πρακτικές Πολάκη», για να παρουσιάσει ως αδύνατη τη συνύπαρξη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος, γενικώς, εμφανίζεται ως ο πλέον εκφραστής της άμεσης αποχώρησης.

Τα κεντρικά στελέχη εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι αυτή η προετοιμασία εξελίσσεται με καλούς ρυθμούς και, όπως λένε, περιλαμβάνει «μετά βεβαιότητας» και τη συγκρότηση νέας κοινοβουλευτικής ομάδας. 

Κατόπιν όλων αυτών, αναμένονται εξελίξεις τις επόμενες ημέρες… ή και ώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v