Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κασσελάκης: Θα καταργήσουμε ασυλία και ακαταδίωκτο σε τράπεζες και ΤΧΣ

Κάθετα αντίθετος εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ με το timing πώλησης της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Εθνική. «Μετά από τόσες ανακεφαλαιοποιήσεις έχουμε τις πιο κερδοφόρες τράπεζες στην ΕΕ, αυτό σας φαίνεται λογικό και δίκαιο;»

Κασσελάκης: Θα καταργήσουμε ασυλία και ακαταδίωκτο σε τράπεζες και ΤΧΣ

«Εμείς θα καταργήσουμε τα προνόμια, δεν θα υπάρχει πλέον ασυλία για τους διοικητές αυτών των οργανισμών», δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης, χαρακτηρίζοντας «μέγα σκάνδαλο» τη διαχείριση και το timing της μερικής αποεπένδυσης από την Εθνική.

Σε συζήτηση που είχε στο πλαίσιο της 7ης Συνόδου της Θεσσαλονίκης (Thessaloniki Summit 2023) «South-East Europe’s moment: Chartering a new course to prosperity & stability», κλήθηκε να σχολιάσει την απουσία πρόσβασης μεγάλου τμήματος επιχειρηματιών στον τραπεζικό δανεισμό. Ο κ. Κασσελάκης χαρακτήρισε το θέμα «μέγα ζήτημα και μέγα σκάνδαλο» λέγοντας:

«Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΧΣ των τραπεζών, η Ελλάδα έχει επενδύσει 46 δισ. σε ανακεφαλαιοποιήσεις από το 2011. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ζημιάς 40-42 δισ. έχοντας απολέσει δυνητικά μερίσματα, μόνο πέρυσι 700 εκατ. ευρώ, και τώρα κάνει μια αποεπένδυση (σ.σ. Εθνική Τράπεζα) η οποία δεν πρέπει να γίνει. Πρόταση μας είναι να μεταφερθεί αυτό σ' έναν δημόσιο φορέα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια αντιμετώπιση του ζητήματος, όταν άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, έχουν δει θετική απόδοση από ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών. Στις ΗΠΑ ο φορολογούμενος είχε απόδοση 23% σε λίγα χρόνια».

Στην ερώτηση ποιο είναι το μέγα σκάνδαλο, στο οποίο αναφέρθηκε, απάντησε: «Προφανώς η διαχείριση και το timing της αποεπένδυσης, δεν ξέρω ποιον εξυπηρετεί αυτό. Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε αναφερθεί στην πιθανότητα μιας δημόσιας Τράπεζας, ενός δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα. Ο καθένας μπορεί να έχει όποια άποψη θέλει σ' αυτό, αλλά στο τέλος πρέπει να μπει ένα «στοπ» σ' αυτό που γίνεται, μερίσματα τα οποία θα χάνουμε, μένουν χαμηλά οι τιμές χρηματιστηριακά και εμείς απλά αποεπενδύουμε στη μη κατάλληλη στιγμή.

»Δεν μπορεί αυτό να συνεχιστεί και σίγουρα δεν μπορεί να συνεχιστεί με ασυλίες και ακαταδίωκτο για τις διοικήσεις τόσο των Τραπεζών όσο και του ΤΧΣ. Αυτά πρέπει να αλλάξουν. Εμείς θα καταργήσουμε τα προνόμια, δεν θα υπάρχει ασυλία πλέον για τους διοικητές αυτών των οργανισμών».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε και τις χρεώσεις στις συναλλαγές, εστιάζοντας και στην τεράστια διαφορά στα επιτόκια καταθέσεων-πιστώσεων.

Όπως είπε: «Ένα άλλο χαρακτηριστικό σ' αυτό τον τομέα είναι οι τεράστιες χρεώσεις στις συναλλαγές, νομίζω έχουν απόδοση 2,5 δισ. ευρώ στις συναλλαγές των τραπεζών, τις οποίες πληρώνει ο απλός Έλληνας πολίτης. Και συγχρόνως η διαφορά στα επιτόκια καταθέσεων και πιστώσεων είναι τεράστια. Μετά από τόσες ανακεφαλαιοποιήσεις έχουμε τις πιο κερδοφόρες τράπεζες στην ΕΕ. Αυτό σας φαίνεται λογικό και δίκαιο;».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v