Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανδρουλάκης: Με δυνατό ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ δεν θα παίζει χωρίς αντίπαλο

Στρατηγικός στόχος «να κερδίσουμε τη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές και μαζί με αυτό, να τερματίσουμε τη λογική που καλλιεργεί η συντήρηση ότι δήθεν δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο δράσης».

Ανδρουλάκης: Με δυνατό ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ δεν θα παίζει χωρίς αντίπαλο

«Σε λιγότερο από δύο χρόνια πετύχαμε ότι οι αντίπαλοι μας θεωρούσαν ακατόρθωτο. Η πορεία του ΠΑΣΟΚ από τις διπλές εθνικές εκλογές του καλοκαιριού έως και σήμερα, βρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία, η οποία πιστεύω ότι είναι μη αντιστρέψιμη, γιατί ό,τι χτίζεται σε γερά θεμέλια, δεν κινδυνεύει με οπισθοχώρηση», δηλώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στο Πρώτο Θέμα.

«Γι’ αυτούς τους λόγους μιλώ για έναν νέο πολιτικό κύκλο, όπου η σοσιαλδημοκρατία πρέπει να μπει σε κυβερνητική τροχιά για να αντιμετωπίσει τις ανοικτές πληγές του κοινωνικού κράτους, τις ανισότητες, την ακρίβεια και το δυσθεώρητο κόστος παραγωγής, που δυσκολεύουν τη ζωή των πολιτών».

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των επικείμενων ευρωεκλογών», επισημαίνει. «Με ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ δεν θα παίζει χωρίς αντίπαλο και αυτό αποδεικνύεται και σήμερα, που μπορεί να μην είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά είμαστε η ουσιαστική αντιπολίτευση, που αντιπαρατίθεται χωρίς μαγικές λύσεις και βερμπαλισμούς, αλλά με υπεύθυνο προοδευτικό λόγο και συγκεκριμένες προτάσεις.
Όμως, είμαι αισιόδοξος και για έναν ακόμη λόγο: Γιατί αξίζει οι Έλληνες πολίτες να στηρίξουν και την πρόταση μας, την πρόταση των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, για πολιτικές σύγκλισης, γενναίες πολιτικές πράσινης μετάβασης απέναντι στην κλιματική κρίση, ενιαία εργαλεία ασφάλειας και κοινή εξωτερική πολιτική έναντι τρίτων χωρών. Απέναντι στη συντήρηση, που επιδιώκει μια Ευρώπη, που το τιμόνι της κρατούν οι ισχυροί προτάσσοντας μόνο τις δικές τους προτεραιότητες με κοντόφθαλμο τρόπο υπονομεύοντας το ευρωπαϊκό όραμα. Εμείς έχουμε πειστικό σχέδιο έναντι αυτών, που θέλουν λιγότερη Ευρώπη και αυτών που δεν θέλουν καθόλου Ευρώπη. Όραμα μας είναι μια Ευρώπη αυτοδύναμη, με ισχυρούς θεσμούς, μέσα στην οποία οι πατρίδες μας θα είναι πιο ανθεκτικές και οι κοινωνίες μας πιο δίκαιες και ανθρώπινες».

Απαντώντας στο ερώτημα «ποιος είναι ο στρατηγικός σας στόχος;» δήλωσε: «Να κερδίσουμε τη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές και μαζί με αυτό, να τερματίσουμε τη λογική που καλλιεργεί η συντήρηση ότι δήθεν δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο δράσης. Να δώσουμε στην κοινωνία ξανά εμπιστοσύνη, προοπτική και ελπίδα μέσα από δημιουργικές πολιτικές. Να πούμε στον ελληνικό λαό, ότι υπάρχει δρόμος για ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας. Ότι η ακρίβεια μπορεί να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά βάζοντας κανόνες στην αγορά με τις παρεμβάσεις του κράτους και όχι να είναι ο πολίτης αιχμάλωτος της αισχροκέρδειας. Ότι το κόστος ζωής και στέγασης μπορεί να περιοριστεί με ρεαλιστικά μέτρα. Ότι οι ανισότητες δεν είναι φυσικό φαινόμενο, όπως διατείνεται ο κ. Μητσοτάκης».

Στην ερώτηση αν θα ξεκινούσε διάλογο για συνεργασίες με τη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ή με τα στελέχη της Ομπρέλας των 6+6 ή όποιας άλλης τάσης είπε: «Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής περιλαμβάνει ήδη στους κόλπους του, -οργανικά-, στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας καθώς και κινήσεις πολιτών. Αυτό αποδεικνύει ότι είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο για να αντιμετωπίσουμε πελατειακές πρακτικές, συντηρητικές αντιλήψεις αλλά και να ενισχύσουμε τον ορθολογισμό και τον προοδευτικό λόγο. Και αυτή μας η στάση δίνει γνήσια προοπτική στην κεντροαριστερά. Δεν μας κάνει μέρος του προβλήματος, γιατί δεν πιστεύουμε σε ατελέσφορες συγκολλήσεις κορυφής αλλά σε γενναία ανοίγματα μέσα στην κοινωνία με πολιτικούς όρους.

«Δεν πρόκειται να μπούμε ούτε σε διαγκωνισμούς ούτε σε χαρακώματα. Οι συνεργασίες που προκρίνουμε, είναι πολιτικές και αξιακές. Δεν συναλλασσόμαστε με όρους εξουσίας, γιατί αυτό όχι μόνο θα υπονομεύσει μια νέα ηγεμονία της κεντροαριστεράς αλλά και γιατί απογοητεύει τους πολίτες οδηγώντας τους στην αποχή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v