«Ομάδα 11»: Με πρόεδρο τον Α. Χαρίτση και χωρίς την Ε. Αχτσιόγλου σε ρόλο

Συγκροτήθηκε η Κ.Ο. των βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο καρφί Ρήγα για… «αλαλία στα ελληνοτουρκικά».

«Ομάδα 11»: Με πρόεδρο τον Α. Χαρίτση και χωρίς την Ε. Αχτσιόγλου σε ρόλο

Χωρίς την Έφη Αχτσιόγλου σε κάποιο ρόλο, συγκροτήθηκε χθες η Κοινοβουλευτική Ομάδα από τους 11 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναμενόταν, πρόεδρος ορίστηκε ο Αλέξης Χαρίτσης, γραμματέας η Πέτη Πέρκα και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Τυπικά, οι θέσεις μοιράσθηκαν ισομερώς ανάμεσα στην «ομάδα Αχτσιόγλου» (Χαρίτσης-Ηλιόπουλος) και στην «Ομπρέλα» (Τσακαλώτος-Πέρκα), ωστόσο η πρώτη πήρε τα ηνία με την προεδρία (Χαρίτσης).

Η απουσία της κ. Αχτσιόγλου προκαλεί εντύπωση. Κατά ορισμένους, θα ήταν πρόβλημα να εμφανιστεί με ρόλο αφού πριν από δύο μήνες αρνήθηκε την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη να αναλάβει όποια θέση ήθελε, επικαλούμενη έλλειψη ενέργειας.

Κατά άλλους, μένει στα κοινοβουλευτικά μετόπισθεν διότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στον υπό σύσταση πολιτικό φορέα, ο οποίος, κατά τον κ. Τσακαλώτο, θα είναι «κάτι περισσότερο από φόρουμ και κάτι λιγότερο από κόμμα».

Σύμφωνα με πηγές των «11», η επίσημη ανακοίνωση για τη συγκρότηση της Κ.Ο. θα γίνει τη Δευτέρα. Την ίδια ημέρα θα γίνουν… και τα βαφτίσια, καθώς αναμένονται συμβουλές (και) επικοινωνιολόγων για ένα εύληπτο όνομα, ίσως αρκτικόλεξο, που θα αντιστοιχεί σε τίτλο με παραπομπή στην Αριστερά και την Οικολογία.

Το δεύτερο έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς όλες οι πληροφορίες μιλούν για σύμπραξη με την κίνηση-κόμμα που θα ιδρύσει ο Πέτρος Κόκκαλης, το οποίο θα αναφέρεται στην πρόταση για την κλιματική κρίση.

Στη συνάντηση που χθες οι «11» αποφασίστηκε να γίνουν δημόσιες εκδηλώσεις, στις οποίες, με αφορμή τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, θα παρουσιαστεί ένα συνεκτικό σχέδιο για μια προοδευτική, οικολογική, αριστερή εναλλακτική πρόταση για την Ελλάδα.

«Αλαλία» για τα ελληνοτουρκικά

Με αφορμή και αυτή τη θεματολογία, ήρθε και το πρώτο «καρφί» από την πλευρά της ηγετικής πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος του πρώην γραμματέα του, Παναγιώτη Ρήγα. Όπως σημείωσε χθες, παρά το γεγονός ότι στα top της επικαιρότητας βρίσκεται η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα (στις 7 Δεκεμβρίου), οι «11» δεν έχουν κάνει καμία δήλωση σ' αυτό το θέμα, ούτε έχουν αναφερθεί στις καθημερινές συνεντεύξεις τους.

«Παρατηρώ μία αλαλία για τα ελληνοτουρκικά, γιατί;», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας σαφές υπονοούμενο είτε για έλλειψη θέσης είτε για απόκρυψη απόψεων.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα Κ.Ο. θα πάρει θέση και επ' αυτού του θέματος, αφού τη Δευτέρα θα κάνει το ντεμπούτο της στη Βουλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v