Μητσοτάκης: Ατυχές γεγονός η ακύρωση της συνάντησης με Σούνακ

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι υπήρξε μια θετική πλευρά καθώς το θέμα των Γλυπτών απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη.

Μητσοτάκης: Ατυχές γεγονός η ακύρωση της συνάντησης με Σούνακ

Ατυχές γεγονός χαρακτήρισε την ακύρωση της συνάντησης με τον Σούνακ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού

«Κυρία Πρόεδρε, ήθελα να σας ενημερώσω για μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, τις οποίες έχει αναλάβει η Κυβέρνηση, απολύτως συνεπής με το προεκλογικό μας πρόγραμμα και με την ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση την οποία λάβαμε για μεγάλες αλλαγές.

Όπως γνωρίζετε, ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή και εισάγεται στη διαδικασία της συζήτησης στις επιτροπές το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Θέλω να επισημάνω ότι το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής και έχει ενσωματώσει και μια σειρά από παρατηρήσεις, οι οποίες έγιναν στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης. Ο πυρήνας του νομοσχεδίου όμως ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει. Αυτό το οποίο έχει προστεθεί και το θεωρώ σημαντικό είναι ότι αν κάποιος φορολογούμενος θεωρεί ότι αδικείται από το τεκμήριο, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει ο ίδιος φορολογικό έλεγχο για τα τελευταία πέντε χρόνια. Πιστεύω ότι είναι μια επιλογή σημαντική, η οποία δίνεται στους φορολογούμενους οι οποίοι μπορεί να αισθάνονται ότι αδικούνται από το τεκμήριο.

Από εκεί και πέρα, θέλω να επισημάνω τη μεγάλη σημασία που αποδίδω συνολικά στην έννοια της φορολογικής δικαιοσύνης και να τονίσω ότι τα όποια πρόσθετα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής κατευθύνονται πάντα σε δαπάνες οι οποίες στηρίζουν το κοινωνικό κράτος, πρωτίστως την υγεία και δευτερευόντως την παιδεία. Κατά συνέπεια, μιλάμε για μια δίκαιη ανακατανομή των πόρων της ελληνικής κοινωνίας προς όφελος τομέων πολιτικής, οι οποίοι χρειάζονται να υποστηριχθούν.

Επίσης, χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε τις λεπτομέρειες μιας σημαντικής παρέμβασης που αφορούν τα ζητήματα της απονομής της Δικαιοσύνης, με παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με σκοπό αφενός να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα της ατιμωρησίας, η οποία ντε φάκτο έχει ουσιαστικά ριζώσει, ειδικά για τις περιπτώσεις επαγγελματικών καταδικών, αλλά και τα σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Είναι μια ακόμα σημαντική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, η οποία πιστεύω ότι θα τύχει και της στήριξης όχι μόνο όλης της κοινωνίας αλλά και του δικαστικού κόσμου.

Θέλω επίσης να σας ενημερώσω ότι η μάχη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εισαγόμενης ακρίβειας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Έχουμε ξεπεράσει πια τους 1.000 κωδικούς οι οποίοι βρίσκονται στο καθεστώς μόνιμης μείωσης της τιμής. Είναι το ταμπελάκι με το 5%, το οποίο βλέπουμε ολοένα και περισσότερο στα σούπερ μάρκετ. Και φυσικά, καθώς πλησιάζουμε και στην περίοδο των Χριστουγέννων, οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας θα συνεχίζονται αμείωτοι από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Τέλος, όπως γνωρίζετε, επέστρεψα χθες από το Λονδίνο, δύο μόνο κουβέντες για το ατυχές γεγονός της ακύρωσης της προγραμματισμένης συνάντησης με τον Βρετανό ομόλογό μου. Πρώτη παρατήρηση ότι θεωρώ ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου, οι οποίες ήδη είναι σχέσεις που έχουν ένα σημαντικό ιστορικό βάθος. Και δεύτερον, ότι είχε και μια θετική πλευρά η ακύρωση αυτής της συνάντησης, γιατί απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη το δίκαιο αίτημα της Ελλάδος για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Οι θέσεις της Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Λαμβάνοντας τον λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η δίκαιη φορολόγηση είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα σε μια κοινωνία. «Η πάταξη της φοροδιαφυγής σε αυτό αποβλέπει, πρέπει όλοι να επιβαρύνονται ανάλογα, αλλά να αποβλέπουμε στη δίκαιη μεταχείριση των φορολογουμένων, και ελπίζω ότι εκεί κινούνται και οι ρυθμίσεις στις οποίες αναφερθήκατε, να μην καλούνται πάλι μονίμως οι ίδιοι να σηκώνουν το βάρος και ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι και με μέτρα που μπορεί να αποσκοπούν σε κάποιους που έχουν -πάντα όμως με όρους ισότητας- το περίσσευμα να εισφέρουν για το κοινωνικό σύνολο», σημείωσε.

Για το ζήτημα της Δικαιοσύνης σχολίασε πως η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου και το κράτος δικαίου έχει ως προϋπόθεση την ορθή λειτουργία της δικαιοσύνης, οπότε τα προβλήματα δεν λείπουν. «Πρέπει εκεί να αποβλέπουν οι ρυθμίσεις και να τη στηρίζουν, γιατί η δικαιοσύνη καλείται να υπηρετήσει τα συμφέροντα των πολιτών, άρα να γίνονται αποδεκτές από την κοινωνία, αλλά οπωσδήποτε να τη στηρίζουν και οι λειτουργοί στη δικαιοσύνη. Οτιδήποτε αποβλέπει στην ορθή απονομή, στην έγκαιρη και αποτελεσματική, όπως τη θέλει και η ΕΣΔΑ, νομίζω ότι είναι στην ορθή κατεύθυνση και εύχομαι έτσι να πάνε τα πράγματα», επισήμανε.

Για την ακρίβεια, είπε πως είναι αδιανόητο η Ελλάδα που πέρασε τόσες κρίσεις, να βλέπει φαινόμενα αισχροκέρδειας και φαινόμενα εκμετάλλευσης των ευάλωτων και πως οι έλεγχοι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να λειτουργεί σωστά η αγορά.

Για τα τεκταινόμενα στο Λονδίνο σχολίασε πως το αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών χρονολογείται ίσως και από την αρχή της σύστασης του κράτους, το οποίο ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει και έχει βρει την κατανόηση και την αναγνώριση από τη διεθνή κοινή γνώμη, τη βρετανική κοινή γνώμη και αυτό, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι το μεγάλο κέρδος. «Γιατί είναι μερικά ζητήματα που δεν λύνονται αυτόματα. Θέλουν τον χρόνο τους. Υπό αυτή την έννοια, μπορούμε να ελπίζουμε ότι το δίκαιο αίτημα της χώρας μας θα βρει ανταπόκριση», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v