Νίκος Ανδρουλάκης: Οι προτάσεις μου για υγεία, παιδεία, ενοίκια

«Δεύτερος σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας ο ελληνικός λαός, τεράστια αύξηση των ενοικίων, πρωταθλητές στις αυξήσεις των τροφίμων». Ολομέτωπη επίθεση στον «ιδεοληπτικό φιλελευθερισμό» του Κ. Μητσοτάκη από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Νίκος Ανδρουλάκης: Οι προτάσεις μου για υγεία, παιδεία, ενοίκια

Στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή Live News του τηλεοπτικού σταθμού Mega, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε την κυβερνητική πρόθεση για καθιέρωση της επιστολικής ψήφου.

«Πυρήνας του θέματος είναι να διευκολύνουμε όσους έχουν ήδη δικαίωμα, να μπορούν να ψηφίσουν χωρίς εμπόδια. Δηλαδή να μη χρειαστεί να πληρώσει ένα ακριβό εισιτήριο ο απόδημος ή κάποιος που δουλεύει σε νησί ή ο φοιτητής. Άρα, στόχος είναι να διευκολύνουμε όποιον έχει ήδη δικαίωμα να το ασκήσει. Δείξαμε ότι είμαστε θετικοί κι έτοιμοι να συναινέσουμε πριν από μερικούς μήνες με τη θετική μας ψήφο στο νομοσχέδιο για τους αποδήμους. Εμείς ψηφίσαμε "ναι". Ο κ. Μητσοτάκης, σε εκείνη τη συνεδρίαση, όταν θέσαμε το θέμα ότι οι κάλπες του εξωτερικού θέλουν προσοχή, διότι δεν μπορείς για παράδειγμα να έχεις μόλις τρεις κάλπες σε μια ολόκληρη ήπειρο γιατί δεν θα διευκολύνονται και πάλι οι εκλογείς του εξωτερικού, είπε τότε το εξής αμίμητο: “Είμαστε θετικά διακείμενοι για την επιστολική ψήφο, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προλάβουμε μέχρι τις ευρωεκλογές”. Και, ξαφνικά, τέσσερις μήνες μετά τη νομοθέτηση φέρνει την επιστολική ψήφο», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης προσθέτοντας ότι «παρά τον αιφνιδιασμό, διότι -αν θυμάστε- ακούγαμε στα ρεπορτάζ για περιφέρειες στις ευρωεκλογές, ενώ τελικά θα έχουμε διατήρηση της ενιαίας περιφέρειας και επιστολική ψήφο, εμείς έχουμε διάθεση συναίνεσης αλλά με σοβαρές θεσμικές εγγυήσεις. Σε πολλά κράτη υπάρχει η επιστολική ψήφος, αλλά υπάρχουν και εγγυήσεις που διασφαλίζουν τη διαφάνεια και την εύρυθμη λειτουργία της εκλογικής διαδικασίας».

Ως προς τους στόχους του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε: «Αγωνίζομαι για να είμαστε η αξιόπιστη και χρήσιμη αντιπολίτευση, που θα την επιβραβεύσει ο ελληνικός λαός. Οι ευρωπαϊκές εκλογές έχουν κι έναν άλλο χαρακτήρα, δεν είναι μόνο μια φωτογραφία της εσωτερικής πολιτικής ζωής. Εμείς αγωνιζόμαστε με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς στην Ευρώπη προκειμένου να υπάρχει μια Ευρώπη που θα υπηρετεί την ασφάλεια, την ευημερία, την επιλογή της εκ νέου σύγκλισης των κρατών και των κοινωνιών και να φύγουμε από την απόκλιση που ζούμε σήμερα».

Έφερε μάλιστα το εξής παράδειγμα: «Δεν λέει κανένας ότι ο κ. Σούνακ, ο οποίος επέδειξε απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά έναντι της χώρας μας, ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια με τον κ. Μητσοτάκη. Ενώ το κόμμα των Εργατικών, που εκφράζει μιαν άλλη στάση – δεν ταυτίζεται ακριβώς με τη δική μας θέση που μιλούμε για επανένωση, γιατί οι περισσότεροι μιλούν για δανεισμό –, είναι πιο κοντά στις δικές μας θέσεις. Είναι, λοιπόν, καλό για την Ευρώπη – και δίνω αυτό το παράδειγμα – η Κεντροαριστερά, η Σοσιαλδημοκρατία να είναι ισχυρότερη για να επιβάλλει κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία, κοινή άμυνα και εξωτερική πολιτική έναντι της Ρωσίας, της Τουρκίας και εκείνων των χωρών που έχουν μια στρατηγική που υπονομεύει τη γεωπολιτική σταθερότητα, και πάνω απ’ όλα ισχυρό ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος».

«Για μένα τα κορυφαία ζητήματα σήμερα αφορούν στο κόστος ζωής. Πρωτίστως τις ανελαστικές δαπάνες: Υγεία, παιδεία, ενοίκιο. Έχω πρόταση και στα τρία», επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης αναφερόμενος στα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Ως προς την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στέγασης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής πρότεινε την κατάργηση της golden visa για τα ακίνητα σε όλη την Ελλάδα. «Δεν μπορεί να αφελληνίζεται η ελληνική ιδιοκτησία για να παίρνουν κάποιοι από τρίτες χώρες golden visa εις βάρος των παιδιών μας, των φοιτητών, των πιο φτωχών Ελλήνων στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλα αστικά κέντρα. Γιατί ευρωπαϊκά κράτη όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία προχωρούν σε αναστολή ή κατάργηση της; Διότι έχουν φτάσει σε τέτοιες τιμές τα ακίνητα και οι ευάλωτοι δεν μπορούν να έχουν ιδιοκατοίκηση. Θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα; Ή θέλουμε να κάνουμε ρουσφέτια σε γραφεία που κάνουν real estate;» ανέφερε.

Σχετικά με την ακρίβεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναρωτήθηκε γιατί ακόμη δεν έχουν στελεχωθεί επαρκώς η ΔΙΜΕΑ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού. «Γιατί δεν έβαλαν νέο προσωπικό; Γιατί έχουμε καθημερινά σύγκρουση του επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού με το αρμόδιο υπουργείο; Είναι λογικά πράγματα αυτά; Μήπως δεν θέλουν κάποιοι να κάνουν τη δουλειά τους; Τα πρόστιμα είναι από ώριμες μελέτες που είχε κάνει πριν από έναν χρόνο η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Μέσα στο καλοκαίρι, ούτε ένα πρόστιμο για αισχροκέρδεια δεν επιβλήθηκε στην αγορά τροφίμων. Όταν λοιπόν έχεις αυτή τη συμπεριφορά, η αισχροκέρδεια συνεχίζεται».

Ενώ για το μέτρο της μείωσης του 5%, έφερε το παράδειγμα του γάλακτος. «Τον προηγούμενο μήνα ανέβηκε 4,75% το γάλα. Άρα, ό,τι κέρδισαν τον προηγούμενο μήνα, τους το πήρε πίσω τώρα. Τι συζητάμε; Είναι μεγάλο θέμα να έχεις μια φιλοσοφία για κανόνες στην αγορά. Ώστε η ελεύθερη αγορά να λειτουργεί με κανόνες προς όφελος της κοινωνίας. Όταν, όμως, είσαι ένας ιδεοληπτικός φιλελεύθερος και λες ότι η αγορά αυτορυθμίζεται, ορίστε τα αποτελέσματα. Δεύτερος σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας ο ελληνικός λαός, τεράστια αύξηση των ενοικίων, πρωταθλητές στις αυξήσεις των τροφίμων».

«Είχαμε την τραγωδία των Τεμπών. Πέρασαν μήνες, ούτε τους υπεύθυνους γνωρίζουμε -τους γνωρίζουμε αλλά κάποιοι δεν θέλουν να τους δείξουν- ούτε τρένα έχει η Ελλάδα. Θέλετε να πάμε στα φορολογικά θέματα; Θυμηθείτε τι έγινε μεταξύ πρώτων και δεύτερων εκλογών με θύμα τη νέα γενιά του ΠΑΣΟΚ. Είχαμε –όπως μας επέκριναν- τάχα κρυφή ατζέντα, ενώ οι κύριοι της Νέα Δημοκρατίας θα έριχναν ξανά όλους τους φόρους. Και τώρα ο ελεύθερος επαγγελματίας ζει τον νόμο Κατρούγκαλου από τον κ. Μητσοτάκη. Να θυμόμαστε ποιοι είναι αξιόπιστοι και ποιοι παίζουν με τη μνήμη του ελληνικού λαού», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επικρίνοντας την κυβερνητική πολιτική.

«Το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε 3,5 μονάδες στις εθνικές εκλογές, μετά από πέντε χρόνια, και ανέβηκε άλλες 3,5 μονάδες σε πέντε μήνες. Το να ξαναμπούμε στο πολιτικό προσκήνιο και να είναι το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα κάποιοι το θεωρούσαν όνειρο θερινής νυκτός. Δεν πέφτει, λοιπόν, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ανεβαίνει και το ΠΑΣΟΚ. Θέλω να σας θυμίσω ότι και τον Μάιο του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταρρεύσει στις ευρωεκλογές από το 36% στο 24%, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ανέβει, έμεινε στα ίδια. Αν συνεχίσουμε με χαμηλούς τόνους και με πολλή δουλειά στην κοινωνία, εκτιμώ ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι η ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και θα το επιβραβεύσει ο ελληνικός λαός», συμπλήρωσε.

«Προφανέστατα οι στόχοι είναι υψηλοί και πιστεύω ότι θα τους επιτύχουμε. Ξέρετε, είναι ένας νέος πολιτικός κύκλος για το ΠΑΣΟΚ. Ένα κόμμα, που οι πολιτικοί του αντίπαλοι θεωρούσαν ότι έκλεισε τον κύκλο του, επανέρχεται σύγχρονο, με νέα πολιτικά πρόσωπα, με σύγχρονες ιδέες, με αξιοπιστία και με χαμηλούς τόνους», ανέφερε κληθείς να σχολιάσει τα δημοσκοπικά ευρήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v