Μητσοτάκης: Ηρθε ο καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια

Πληγή η φοροδιαφυγή τόνισε ο πρωθυπουργός, υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. «Συγκροτείται μια αντιπολίτευση του "όχι σε όλα" και "ναι στο τίποτα"». Ακυρες οι αγοραπωλησίες ακινήτων με χρήση μετρητών.

Μητσοτάκης: Ηρθε ο καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια

«Κεντρική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ ήταν να οικοδομήσουμε μια πατρίδα παραγωγική, δίκαιη και ισχυρή, που δεν θα είναι ουραγός αλλά θα πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη. Μόνος δρόμος για να το πετύχουμε αυτό είναι η αντιπαράθεση με τις στρεβλώσεις του παρελθόντος», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Χαρακτήρισε «πληγή» τη φοροδιαφυγή και «αντικοινωνική συμπεριφορά που πλήττει τα έσοδα και βαρύνει δυσανάλογα όσους δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα. «Ήρθε ο καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια, όπως ακριβώς επιτάσσει το Σύνταγμα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε κι άλλο τους φορολογικούς συντελεστές και να αυξήσουμε κι άλλο μισθούς και συντάξεις. Είναι ένα βαθιά πολιτικό στοίχημα. Το νομοσχέδιο διακρίνεται από τόλμη και σύνεση. Σκοπός είναι να κλείσουν τα παραθυράκια φοροδιαφυγής σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το παρόν σχέδιο νόμου «συγκροτεί ένα πλαίσιο που παρεμβαίνει και σε νέα δεδομένα της εποχής όπως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις» και μίλησε για «κοινωνική δικαιοσύνη», με μέτρα όπως η σύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με POS.

«Ενθαρρύνουμε τη στροφή στη φορολογική συνέπεια», τόνισε και αναφέρθηκε σε «μια συνεκτική πρωτοβουλία που απλουστεύει και επιταχύνει τις συναλλαγές, με όπλο τη διαφάνεια της ψηφιακής λειτουργίας. Είναι μέτρα που εξυγιαίνουν ολόκληρη την αλυσίδα της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, η τεχνολογία είναι ένας πραγματικός σύμμαχος στον αγώνα για φορολογική δικαιοσύνη».

Η φοροδιαφυγή, είπε ο κ. Μητσοτάκης, «έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής Λερναία Ύδρα και ένα από τα κεφάλια της είναι η χρήση μετρητών. Πλέον απαγορεύεται οποιαδήποτε αγορά ακινήτου με ρευστό. Αν κάποιοι επιμένουν σε βαλίτσες με ύποπτα χαρτονομίσματα, να γνωρίζουν ότι θα θεωρείται άκυρη η συγκεκριμένη συναλλαγή με μετρητά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «πιο δίκαιη μέθοδο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Αναπτύχθηκε γόνιμος δημόσιος διάλογος, έγιναν μετρήσεις κοινής γνώμης και θετικό ότι η πλειοψηφία το στηρίζει. Είναι αδιαμφισβήτητη η παραδοχή ότι ο μέσος μισθωτός πληρώνει στο κράτος περισσότερα από το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών. Όλοι μας το γνωρίζουμε, κανείς όμως δεν έχει κάνει κάτι για να το θεραπεύσει και για πρώτη φορά έρχεται αυτή η κυβέρνηση και αντιμετωπίζει το θέμα. Το 4% των ελεύθερων επαγγελματιών εισφέρουν τα μισά φορολογικά έσοδα από όσα πληρώνει το σύνολο της ίδιας κατηγορίας».

Αυτή, σημείωσε ο πρωθυπουργός, «δεν είναι μια οριζόντια παρέμβαση. Οριζόντια παρέμβαση ήταν το τέλος επιτηδεύματος, που κρίθηκε συνταγματικό. Και σωστά επιλέγουμε να μην κάνουμε μια οριζόντια παρέμβαση, γιατί δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο μια εταιρεία με τζίρο 1 εκατ. ευρώ με έναν ελαιοχρωματιστή των 20.000 ευρώ».

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι «αυτό το κόστος της κοινωνικής δικαιοσύνης αυτή η κυβέρνηση το αναλαμβάνει, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Δεν ισχύει αυτό που λένε κάποιοι ότι δεν το είχαμε πει προεκλογικά. Είχα μιλήσει συστηματικά για την ανάγκη αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και για τη συσχέτιση της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος με την ανάγκη φορολογικής συμμόρφωσης. Αυτό ακριβώς κάνουμε τώρα. Θα ξεπεράσουν τα 550 εκατ. ευρώ τα έσοδα και θα περάσουν στην Υγεία και την Παιδεία. Ένα πλεόνασμα που πηγαίνει στις κοινωνικές ανάγκες».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δέσμευσή του ότι «μέχρι το τέλος του 2023 η οικονομία θα ολοκληρώσει τον κύκλο της αναβάθμισης στην επενδυτική βαθμίδα και με την ανακοίνωση της Fitch τήρησα την υπόσχεσή μου».

Διεμήνυσε ότι «εμείς όμως θα στηρίζουμε τα χαμηλότερα εισοδήματα» και υπογράμμισε πως «πριν από τις γιορτές, 2,3 εκατ. συμπολίτες μας θα λάβουν ενισχύσεις που ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ».

Το σημερινό νομοσχέδιο, ανέφερε ο πρωθυπουργός, «αποτελεί μια κρίσιμη ψηφίδα του συνεκτικού σχεδίου της κυβέρνησης, ώστε η συνολική ανάπτυξη να μετατρέπεται σε ατομική ευημερία για κάθε πολίτη, με την προϋπόθεση ότι η φοροδιαφυγή θα περιοριστεί και θα υπάρξει φορολογική συμμόρφωση».

Για το επιχείρημα ότι οι ρυθμίσεις αυτές στρέφονται κατά των μικρών, είπε: «Ποιος είπε ότι τα ηλεκτρονικά στοιχεία, η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, αφορούν τους μικρούς; Οι νέοι αλγόριθμοι μας δίνουν τη δυνατότητα πιο στοχευμένων και ακριβών ελέγχων από την ΑΑΔΕ. Για να ευοδωθεί η μεγάλη αυτή εθνική προσπάθεια, πρέπει πρώτα εμείς, οι πολιτικές δυνάμεις, να σταματήσουμε τις διακηρύξεις. Πολιτική ευθύνη σημαίνει και πολιτικό θάρρος απέναντι σε οποιοδήποτε πολιτικό κόστος».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «θα περιμένω καθαρές θέσεις μακριά από τα εύκολα συνθήματα, αλλά φοβάμαι ότι δυστυχώς συγκροτείται μια αντιπολίτευση του "όχι σε όλα" και "ναι στο τίποτα". Ελπίζω να διαψευστώ. Όσο περισσότεροι πολεμάμε αυτές τις διαχρονικές μεγάλες παθογένειες τόσο πιο εύκολα αυτές θα υποχωρήσουν. Η μάχη αυτή της φοροδιαφυγής δεν θα είναι ούτε σύντομη ούτε εύκολη. Η ισονομία απέναντι στους φόρους μάς βοηθά τελικά να μειώνουμε τους φόρους για όλους. Το νομοσχέδιο είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου, που αξίζει να το κάνουμε όλοι μαζί».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v